TÉMA

Alibaba

Čínské umělé inteligence se budou řídit socialistickými hodnotami, navrhuje vláda

Jak regulovat umělé inteligence, aby společnosti prospívaly a neškodily, řeší v současné době vlády po celém světě. Svůj plán teď představila i Čína, společně s vlastním chatbotem. Technologie má podle Pekingu dodržovat socialistické hodnoty.
12. 4. 2023|

Čína chce ještě víc regulovat ekonomiku. Zasáhne monopoly či technologické firmy

Čína se chystá ještě více regulovat značnou část své ekonomiky. Peking představil plán, který se v příštích čtyřech letech dotkne národní bezpečnosti, technologií a monopolů v druhé největší světové ekonomice. Komunistická vláda se už dříve zaměřila na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání.
12. 8. 2021|

Čínští komunisté nařídili Alibabě prodat podíly v médiích, píše Wall Street Journal

Čínská vláda nařídila společnosti Alibaba, aby se zbavila svých mediálních aktiv. Informoval o tom v pondělí list The Wall Street Journal s odvoláním na obeznámené zdroje. Komunisté se podle nich obávají, že technologický gigant by mohl ovlivňovat veřejné mínění.
15. 3. 2021|

Zakladatel Alibaby Jack Ma se po třech měsících ukázal na veřejnosti, spekulovalo se o jeho osudu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma se poprvé od loňského října ukázal na veřejnosti. Prostřednictvím videohovoru se spojil se stovkou vesnických učitelů v Číně. V médiích se spekulovalo, že manažer upadl v nemilost politických špiček po svých kritických poznámkách k čínskému regulačnímu systému.
20. 1. 2021|

Jack Ma není jediný Číňan, který záhadně zmizel. Na vyšetřování nepohodlných lidí má Peking zvláštní systém

Šéf čínského e-shopového gigantu Alibaba Jack Ma je stále nezvěstný. Na veřejnosti se neukázal od října 2020. Není to ale zdaleka první podobný případ, v komunistické Číně je naopak poměrně běžné, že se ztrácejí lidé ve vrcholných manažerských pozicích. Svoji zkušenost má i český prezident Miloš Zeman, jehož bývalý poradce Jie Ťien-ming je od února 2018 nezvěstný a zřejmě se nachází v čínském vězení.
13. 1. 2021|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|

Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby, píše britský list

Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o antimonopolním vyšetřování internetové společnosti Alibaba. Zakladatel firmy a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zmizel před dvěma měsíci z očí veřejnosti, když předtím kritizoval čínský regulační systém. Ten podle něj brzdí inovace. Fakt, že Peking chce kontrolovat informování o této kauze, svědčí o tom, že věc nabyla na politické důležitosti, napsal v pátek list Financial Times (FT).
8. 1. 2021|

Zmizel zakladatel Alibaby Jack Ma. Veřejně kritizoval čínský regulační systém

Jack Ma, zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba, se dva měsíce neobjevil na veřejnosti a nevystoupil ani v posledním dílu televizního pořadu, kde měl být porotcem. Sociální média i zpravodajské servery nyní spekulují o místě jeho pobytu. Jeden z nejbohatších Číňanů si vysloužil zvláštní pozornost úřadů, protože veřejně kritizoval čínský regulační systém, který podle něj brzdí inovace.
4. 1. 2021|

Burzy v Šanghaji a Hongkongu nečekaně zrušily nabídku akcií Ant

Burzy v Šanghaji a v Hongkongu zrušily primární veřejnou nabídku (IPO) akcií čínské finančně-technologické společnosti Ant Group, která byla plánovaná na čtvrtek. Firma v úterý oznámila, že důvodem jsou některé změny v regulaci. Primární nabídka akcií Ant Group měla být největší na světě. Zatím není jasné, kdy bude podnik schopen požadavkům vyhovět, aby mohly být akcie k obchodování přijaty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 15:46|

Ant Group prodá akcie za 35 miliard dolarů. Půjde o největší nabídku akcií v historii

Čínská společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí tamního internetového prodejce Alibaba, získá z prodeje akcií až 35 miliard dolarů (zhruba 808 miliard korun). Půjde o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v historii, informoval v pondělí server CNBC.
26. 10. 2020|

Čínská Ant Group chce na burzu, může jít o největší primární nabídku v historii

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba a dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně, podala žádost o uvedení svých akcií na burzy v Hongkongu a Šanghaji. Primární veřejná nabídka akcií by mohla vynést až 30 miliard dolarů (zhruba 660 miliard korun) a stát se největší na světě, píše agentura Reuters.
25. 8. 2020|

Americký Senát chce omezit přístup čínských firem na burzy ve Spojených státech

Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodování s akciemi řady čínských podniků na burzách ve Spojených státech. Informují o tom americká média. Návrh zákona ale ještě musí schválit americká Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump.
21. 5. 2020|

Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, až za ním Apple a Google

Americký internetový obchod Amazon letos po 12 letech přeskočil Apple a Google a s ohodnocením 315,5 miliardy dolarů (7,15 bilionu korun) se stal nejhodnotnější značkou světa. Vyplývá to z žebříčku BrandZTop 100, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar.
11. 6. 2019|

Zakladatel čínského internetového obra Alibaby se chce vrátit k učení. Do roka odejde z vedení

Čínský internetový gigant Alibaba patří mezi nejhodnotnější společnosti na světě. Brzy se ale bude muset obejít bez svého zakladatele, který chce do roka opustit vedení firmy. Jack Ma oznámil, že ho v čele vystřídá Daniel Zhang, který zodpovídá za denní chod Alibaby již déle než pět let.
11. 9. 2018|