TÉMA

Freddie Mercury

Den, kdy rock změnil svět, se zopakuje jako muzikál. Zvedněte zadek, chce připomenout divákům

Třináctého července 1985 sledovalo jeden a půl miliardy lidí rockový dvojkoncert, který sice tak úplně nezměnil svět, jak se o něm říká, ale v historii charitativních akcí neměl obdoby. Hlavní organizátor, irský muzikant Bob Geldof, dostal kvůli pomoci hladomorem postižené Etiopii na stadiony v Londýně a ve Filadelfii hvězdy jako Queen, Paula McCartneyho nebo tehdy už rozpadlé Led Zeppelin. Příští rok projekt Live Aid zopakuje londýnské divadlo Old Vic – nikoliv jako megalomanskou produkci, ale jako muzikál o jejím zákulisí.
3. 10. 2023|

Kapela Queen truchlí pro českou sochařku Sedleckou

Kondolence od hudební kapely Queen a celostránkového nekrologu v britských Timesech se dočkala Irena Sedlecká. Úmrtí české sochařky vyvolalo na britských ostrovech emotivní ohlas. Ve světě ji zvlášť u fanoušků zpěváka Freddieho Mercuryho proslavila její socha, která stojí u Ženevského jezera a stala se jednou ze švýcarských atrakcí. Sochařku Sedleckou z Plzně ve čtvrtek ve věku 91 let pohřbili v Anglii.
20. 8. 2020|

„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.
2. 5. 2020|
Doporučujeme

Tolerovaní, ale raději neviditelní. Zoroastrijci opouštějí Írán, jejich víra inspirovala i Freddieho Mercuryho

„Jste pýchou Íránu,“ vzkázal loni zoroastrijcům na světovém kongresu prezident Hasan Rouhání. Ve skutečnosti se ale řada stoupenců prastarého náboženství necítí v islámské republice vítaná a od revoluce postupně opouští zemi. Zoroastrijci, jejichž učení inspirovalo západní filozofy i umělce, patří mezi menšiny chráněné ústavou, konzervativní síly však usilují o to, aby byli nejlépe neviditelní. Další náboženské skupiny, jako baháisté, svou víru praktikovat podle zákona vůbec nemohou. A mnohdy končí za mřížemi.
30. 5. 2019Aktualizováno2. 6. 2019, 12:52|
168 HODIN

Show pokračuje. Film o Freddiem Mercurym pokropil českou Queenománii živou vodou

Film o životě zpěváka Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody, který získal dva Zlaté glóby, válcuje kina ve světě i v České republice. Od listopadové premiéry snímek vidělo už přes milion Čechů. Queenománie má u nás živnou půdu a zpěvák Freddie Mercury talentované imitátory. Pro pořad 168 hodin je natáčela Martina Houdková.
14. 1. 2019|

Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 12:14|

Is this the real life? Is this just fantasy? Queen se vrací v hraném filmu

Když Freddie Mercury po založení kapely trval na tom, aby se jmenovala Queen, možná už ho napadlo, že i on bude jednou kralovat hudbě. Žil a zpíval intenzivně, a i když zemřel před téměř třiceti lety, dodnes je nezapomenutelný. Se skupinou Queen nahrál nespočet hitů, podle jednoho z nich – Bohemian Rhapsody – se jmenuje i vůbec první hraný film inspirovaný příběhem Queenů a především jejich frontmana. Česká kina ho začnou vyprávět 1. listopadu.
31. 10. 2018|

„Freddie by s tím souhlasil.“ Česká kapela nahrála s Mercurym novou verzi staré písně

Po více než čtyřiceti letech vyšla pozapomenutá nahrávka s Freddiem Mercurym. Oprášit skladbu Man from Manhattan, která krátce po vydání skončila na černé listině, se podařilo Jiřímu Ševčíkovi, frontmanovi pardubického Pirate Swing Bandu.
10. 9. 2018|