TÉMA

Plzeňský Prazdroj

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Český výrobce dronů podniká v Rusku deset let, kvůli tamním úřadům musí zemi nejspíš opustit

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu opustilo Rusko jen dvacet procent západních firem, ostatní společnosti na tamním trhu zatím zůstávají. Řada z nich proto, že úřady jejich odchod podmiňují nepřijatelnými finančními podmínkami. Ze země bude nejspíš muset odejít i český podnikatel, tamní úřady mu neprodloužily vízum. Ruská strana navíc zavedla desetiprocentní daň, pokud se majitelé rozhodnou svůj podnik prodat. Někteří podnikatelé však chtějí ve svém byznysu dále pokračovat.
15. 6. 2023|

Pivo už levné nebude. V centru Prahy letos přesáhne cena za půllitr 70 korun

Listopad přinesl další zdražení piva. K výrobcům, kteří navyšovali ceny, se přidal Budějovický Budvar. U půllitru to může znamenat i dvě koruny navíc. Výroba piva je totiž náročná na spotřebu energií.
6. 11. 2022|

Růst cen energií se dotkne i piva. Zdražuje Prazdroj, Budvar i Staropramen

Prudce rostoucí náklady na energie a obaly se promítnou v cenách piva. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 korun na půllitru. Změny se týkají balených i čepovaných piv, což potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. V podobném duchu reaguje také Budějovický Budvar, Staropramen nebo náchodský Primátor.
30. 8. 2022|

Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.
3. 6. 2022|

Škoda kvůli chybějícím dílům omezí výrobu, Prazdroj odmítne ruské objednávky

Na ruský vpád na Ukrajinu reaguje české „rodinné stříbro“. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od tohoto týdne omezí výrobu, protože se potýká s nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely vozů. Plzeňský Prazdroj oznámil, že nebude přijímat žádné objednávky z Ruska ani Běloruska.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 18:53|

Prazdroj zdražuje pivo v průměru o tři procenta, přidají se i další pivovary

Plzeňský Prazdroj zdražuje od 1. října pivo. Dotkne se to většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týká také čepovaných piv. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů, a tak se k němu zřejmě v nejbližší době přidají. Staropramen zvýšil ceny už 1. července.
1. 10. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

SeČTeno z Plzeňského kraje: Pandemie zasáhla průmysl i výrobu piva, některým firmám se však dařilo

Pandemie koronaviru výrazně zasáhla průmysl či výrobu piva v Plzeňském kraji. V regionu jsou však i firmy, kterým se v době koronaviru dařilo a výrazně rostly. Těm ostatním se snaží pomáhat radnice, například ta plzeňská. Pandemie však omezí například investice do silnic, rozpočet na opravy musel kraj výrazně seškrtat. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Plzeňského kraje.
19. 3. 2021Aktualizováno19. 3. 2021, 18:26|

Pivo některých značek kvůli koronaviru zdraží. Dotkne se to hlavně baleného

Na české pivovary dopadla koronavirová krize. Za jarního nouzového stavu tratily podle vlastních odhadů přibližně pět miliard korun. Restaurace byly zavřené, sudové pivo téměř nešlo na odbyt. Naopak se zvýšil prodej piva v plechovkách nebo lahvích. Tento trend trvá dál. Některé podniky oznámily, že pivo zdraží. Další o tom uvažují.
21. 9. 2020|

Restaurace sčítají ztráty. S dalším provozem jich ale počítá výrazně víc, než se před měsícem zdálo

Pandemie uštědřila silnou ránu i podnikům v pohostinství, které musely své provozovny uzavřít. Část z nich přešla na režim výdejních oken či donáškové služby. Přesto se některé nevyhnuly propouštění, někde se pak dočasné uzavření změnilo na trvalé.
13. 5. 2020|

Pivovary se vyrovnávají s několika ranami. Pomáhá jim i loajalita zákazníků

Pivovary mají potíže. Jen v tuzemsku jim prodeje za tři měsíce nouzových opatření poklesnou podle odhadů až o 1,3 milionu hektolitrů. Do zahraničí navíc nevyvezou dalších 600 tisíc hektolitrů. Největší ranou je ale uzavření restaurací, které představují až 40 procent trhu, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven.
26. 4. 2020|

Plzeňský Prazdroj se postupně zbaví plastových lahví

Prodej piva v plastu postupně ukončí lídr českého trhu, Plzeňský Prazdroj. Pivovar už přestal vyrábět 1,5litrové PET lahve, k doprodání zbývá posledních 300 tisíc kusů.
22. 11. 2019|

V Londýně si zvykají na českou pěnu, v tuzemsku stále více lákají speciály

V Česku se vaří čím dál více piva, jak potvrzují i ve čtvrtek zveřejněná červencová čísla. Pivovarům pomáhají letní teploty a také export. Na jednoho Čecha připadá ročně 141 litrů a do ciziny se každým rokem vyváží víc a víc, třeba i do Británie. Jenže právě tento trh nyní ohrožuje tvrdý brexit, který by mohl zdražit dovážená piva.
13. 9. 2019|

Prazdroj měl loni čistý zisk 4,5 miliardy korun. Zájem o jeho pivo roste zejména v zahraničí

Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,5 miliardy korun při tržbách 16,5 miliardy. Meziroční srovnání nelze vyčíslit, protože v minulých letech měla firma finanční roky od dubna do konce března a za rok 2017 zveřejnila hospodaření jen od 1. dubna do konce roku. Podnik loni investoval 1,4 miliardy korun, z toho přes půl miliardy do výroby, uvedla Jitka Němečková, mluvčí největšího českého pivovaru, který 31. března 2017 převzala skupina Asahi.
27. 6. 2019|

Prazdroji se daří zahraniční expanze. Vzrostl vývoz do většiny teritorií, nejvíce do Polska

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitrů, o 4,5 procenta více než v předchozím roce, což bylo také maximum v historii firmy.
27. 5. 2019|

Pivo bude stát víc. Prazdroj zvedne ceny od října, zdražení plánují i další pivovary

Češi si v blízké době za některá piva připlatí. Plzeňský Prazdroj ohlásil, že od října zvýší ceny především balených a čepovaných ležáků. Pilsner Urquell podraží o 1,50 koruny na půllitr. Budějovický Budvar pak zřejmě zvedne od příštího roku ceny piva nabízeného v obchodech při slevových akcích. Růst cen bude několikaprocentní. Z dalších pivovarů počítá se zdražením například pivovar Bernard, a to nanejvýš v řádu měsíců.
7. 9. 2018Aktualizováno7. 9. 2018, 20:29|