TÉMA

Paul McCartney

The Beatles společně namalovali jediný obraz. Vznikl jako arteterapie v izolaci tokijského hotelu

Když The Beatles přijeli v roce 1966 koncertovat do Tokia, jejich hotel – tak jako v té době kdekoliv na světě – obléhali fanoušci i novináři. Přišly ovšem také výhrůžky smrtí. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr zatím v hotelovém apartmá malovali obraz. Jediný, o němž se ví, že ho vytvořili a signovali společně. Nyní se malba dostala do nabídky aukční síně Christie's v New Yorku.
1. 2. 2024|

The Beatles s písní dotvořenou umělou inteligencí ovládli po 54 letech hitparádu

The Beatles se svou poslední písní Now and Then, kterou dotvořila umělá inteligence, ovládli britský žebříček singlů. Nejslavnější popová kapela historie tak desítky let po svém rozpadu stanovila nový rekord, pokud jde o dobu, po níž se do čela žebříčku vrátila. Podařilo se jim to po 54 letech.
11. 11. 2023|

Beatles vydávají poslední píseň, „křišťálově jasný“ Lennonův hlas je dílem AI

Více než půlstoletí po rozpadu Beatles vychází jejich patrně poslední píseň. Nahrávku singlu Now and Then umožnila umělá inteligence. Pomocí AI se podařilo oddělit hlas Johna Lennona od klavírního doprovodu a veškerých nežádoucích ruchů na dosud obtížně použitelném záznamu nedokončeného songu ze sedmdesátých let a vmixovat ho do výsledného aranžmá. Elektrické a akustické kytary na nahrávce pocházejí z roku 1995.
2. 11. 2023|

Velký knižní čtvrtek vybral novinky od Obamové, McCartneyho, Formánka i Ernauxové

Na pulty tuzemských knihkupectví přibylo naráz patnáct novinek, které vyzdvihuje Velký knižní čtvrtek. V podzimním výběru doporučuje například memoárové texty od nobelistky Annie Ernauxové nebo hudebníka Paula McCartneyho. Českou literaturu zastupují tituly Josefa Formánka či Andrey Sedláčkové.
19. 10. 2023|

Den, kdy rock změnil svět, se zopakuje jako muzikál. Zvedněte zadek, chce připomenout divákům

Třináctého července 1985 sledovalo jeden a půl miliardy lidí rockový dvojkoncert, který sice tak úplně nezměnil svět, jak se o něm říká, ale v historii charitativních akcí neměl obdoby. Hlavní organizátor, irský muzikant Bob Geldof, dostal kvůli pomoci hladomorem postižené Etiopii na stadiony v Londýně a ve Filadelfii hvězdy jako Queen, Paula McCartneyho nebo tehdy už rozpadlé Led Zeppelin. Příští rok projekt Live Aid zopakuje londýnské divadlo Old Vic – nikoliv jako megalomanskou produkci, ale jako muzikál o jejím zákulisí.
3. 10. 2023|

ExBeatles nenechali být svůj hit. Nahráli cover Let It Be s country zpěvačkou Dolly Partonovou

Dva zbývající členové Beatles, Paul McCartney a Ringo Starr, se znovu sešli ve studiu. Rozhodli se své hlasy přidat ke cover verzi hitu Let It Be, kterou chce na své připravované album zařadit americká country zpěvačka Dolly Partonová.
21. 8. 2023|

Beatles nahráli „poslední“ píseň, řekl McCartney. Lennona zastoupila umělá inteligence

Britský hudebník Paul McCartney ve vysílání stanice BBC uvedl, že použil umělou inteligenci k vytvoření „poslední nahrávky Beatles“. Program v písni dotvořil hlas zpěváka Johna Lennona, který zemřel v roce 1980, využil k tomu jeho dřívější nahrávky. „Právě jsme ji dokončili a vyjde letos,“ uvedl McCartney. O jakou konkrétní píseň půjde, neprozradil.
13. 6. 2023|

Beatles a Rolling Stones mnoho společného nenahráli. Možná to změní příští album Stounů

Dva bývalí členové Beatles Paul McCartney a Ringo Starr se možná objeví na příštím albu Rolling Stones. Americký týdenk Variety přišel s informací, že hudebníci již část materiálu nahráli v Los Angeles. Produkce alba se blíží do fáze mixování, co se objeví na finální podobě desky, si ovšem zatím nechávají hudebníci pro sebe.
23. 2. 2023|

Skončilo Glastonbury. Paul McCartney a Billie Eilish spojili generace, Zelenskyj mluvil o svobodě

O víkendu vyvrcholil festival Glastonbury, jedna z nejslavnějších světových akcí populární a rockové hudby. I na opožděné oslavě padesátin dával prostor nejen hudbě, ale i politickým názorům. Hlavními hudebními hvězdami byli třeba Paul McCartney nebo Billie Eilish, na dálku se se vzkazem připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
27. 6. 2022|

Festival Glastonbury slaví odložené padesátiny. Popřeje mu Billie Eilish i McCartney a možná přijde i bahno

Po dvojnásobném odkladu zaviněném pandemií covidu-19 se v plné parádě vrací festival Glastonbury. Jedna z největších hudebních přehlídek na světě slaví půlstoletí existence. Ke gratulantům se přidá americká zpěvačka Billie Eillish či exbrouk Paul McCartney. K hvězdám patří i rapper Kendrick Lamar.
22. 6. 2022|

Paulu McCartneymu je osmdesát, za sebou má Beatles, před sebou koncerty

Paul McCartney oslavil 18. června osmdesáté narozeniny. Hromadnou gratulaci přijal už o pár dní dříve v New Jersey, kde zakončil americké turné. K narozeninám mu zazpívalo šedesát tisíc fanoušků a také Jon Bon Jovi nebo Bruce Springsteen.
18. 6. 2022|

Za rozpad Beatles může „náš Johnny“, já jsem jen nevydržel mlčet, oznámil McCartney

Britský hudebník Paul McCartney označil za viníka rozpadu legendárních The Beatles Johna Lennona. Jeho někdejší spoluhráč v kapele prý prostě jednoho dne přišel a oznámil, že končí. Vina za konec slavných „Brouků“ přitom bývá připisována McCartneymu, protože právě on rozchod čtveřice oznámil. Pro jiné zas padá vina na Lennona, přesněji jeho manželku Yoko Ono, která kytaristu z Beatles odvedla.
11. 10. 2021|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|

Klip týdne: Paul McCartney hledá svou cestu

První singl ze svého nového, v pořadí již osmnáctého sólového alba vydal tento týden Paul McCartney. Skladba nese název Find My Way a v jejím doprovodném videu ikona The Beatles nejen zpívá a brnká na kytaru, ale hraje i na piano nebo bicí soupravu.
20. 12. 2020|

„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.
2. 5. 2020|

Beatles se opět sešli v jediné písni. Dohromady je dal Ringo Starr

Společně už nikdy nevystoupí, díky nápadu producentů ale spolupráce legendárních Beatles pokračuje. Jeden ze členů, bubeník Ringo Starr, vydal nové album. Do jedné z písní přitom promítl umění každého ze slavné liverpoolské čtyřky.
3. 11. 2019|

Klip týdne: Slunce přichází s Beatles i po padesáti letech

Nejslavnější kapela všech dob slaví v září jedno významné jubileum. Je to totiž přesně půlstoletí od vydání stěžejního alba Abbey Road od legendárních The Beatles. A jelikož je to oslava velkolepá, vyšla k této příležitosti nejen jeho remastrovaná edice, ale též zbrusu nový klip ke skladbě Here Comes The Sun.
29. 9. 2019|

Hej, Grandude! McCartney napsal knihu pro svá vnoučata

Bob Dylan, Keith Richards nebo Madonna nemají společné jen to, že jsou slavnými hudebními hvězdami, všichni také napsali knihy pro děti. Nově do jejich společnosti vstoupil i Paul McCartney. K příběhu o kouzelném dědečkovi ho prý inspirovala jeho vnoučata.
2. 10. 2018|

Není Paul jako Paul. McCartney i Simon vydali nové desky

V jeden den vyšly nové desky dvou hudebních hvězd. Paul McCartney se na albu Egypt Station v nových skladbách vyzpovídává ze zlomových okamžiků svého života. Paul Simon se do novinek nepustil, nedlouho před svým vůbec posledním koncertem zvolil výběr toho nejlepšího ze své dosavadní tvorby.
7. 9. 2018|