TÉMA

Brett Kavanaugh

Spojené státy řeší možný zákaz potratů. Naznačuje ho uniklý dokument

Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklého návrhu většinového stanoviska hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech, píše server Politico. Podle nejvyšší instance je návrh stanoviska autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Prezident Joe Biden slíbil, že v případě, že nejvyšší soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:19|

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

Americký Senát posuzuje kandidátku na Nejvyšší soud. Trump vybral konzervativní křesťanku

Americký Senát rozhoduje o budoucnosti tamního Nejvyššího soudu. Tento týden zahájil slyšení se soudkyní Amy Coneyovou Barrettovou, kterou do funkce jmenoval Donald Trump, aby nahradila zesnulou Ruth Baderovou Ginsburgovou. Prezident ale narazil na odpor – pro některé je kandidátka příliš konzervativní, jiným vadí, že šéf Bílého domu nepočkal, až bude po listopadových volbách.
15. 10. 2020|

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu USA Ginsburgová. Trump ji chce okamžitě nahradit

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu Nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Prezident Donald Trump uvedl, že ji musí republikáni okamžitě nahradit, byť jeho předchůdci Baracku Obamovi stejné rozhodnutí v posledním roce mandátu neumožnili.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:42|

Nejvyšší soud USA odmítl sexuální diskriminaci na pracovišti

Nejvyšší soud Spojených států v pondělí podpořil práva sexuálních menšin, když rozhodl, že zlomový zákon ze 60. let zakazující diskriminaci na pracovišti chrání také homosexuály a transgenderové osoby. Většina soudního senátu se přiklonila k výkladu, že zaměstnavatel, který člověka s menšinovou sexuální orientací kvůli této vlastnosti propustí, daný federální zákon porušuje, informují světové zpravodajské agentury.
15. 6. 2020|

Senátoři nejtěsnějším poměrem posunuli nominaci Kavanaugha ke konečnému hlasování

Americký Senát otevřel cestu ke schválení nominace Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu. Usnesení, podle nějž se konečné hlasování může uskutečnit v sobotu, přijali senátoři nejtěsnější většinou 51 ku 49 hlasům. Jedna z republikánských senátorek sice hlasovala proti návrhu prosazovanému svou stranou, jeden ze senátorů z řad demokratů ho však naopak podpořil. Před budovou Senátu protestovaly proti Kavanaughovi obviňovanému ze sexuálního násilí stovky lidí, policie zhruba tři sta z nich zadržela.
5. 10. 2018Aktualizováno5. 10. 2018, 22:51|

Další žena vytýká Kavanaughovi sexuální obtěžování

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu USA Brett Kavanaugh se potýká s dalším problémem. Z nevhodného sexuálního chování ho totiž veřejně obvinila už druhá žena. Zprávu přinesl v neděli magazín The New Yorker jen několik hodin poté, co právní výbor Senátu USA stanovil čtvrteční termín slyšení, na němž promluví Christine Blaseyová Fordová. Ta Kavanaugha nedávno obvinila, že ji sexuálně napadl ještě jako středoškolák.
24. 9. 2018Aktualizováno24. 9. 2018, 10:34|

Další „Trumpův muž“ v Nejvyšším soudu USA. Soudce Kavanaugh bojuje o přízeň senátorů

V americkém Senátu začíná diskusní bitva, která v nadcházejících dnech potvrdí, či smete ze stolu kandidaturu Bretta Kavanaugha na člena Nejvyššího soudu. Proti jmenování soudce vybraného prezidentem Donaldem Trumpem se staví demokraté, kteří Trumpa viní ze snahy udělat z klíčové justiční instituce pevnost konzervativců na roky dopředu. Jednoznačnou podporu ale nemá Kavanaugh ani mezi republikány. Některým z nich vadí jeho ultrakonzervativní postoje, zejména odmítání potratů.
4. 9. 2018|