TÉMA

Lešany

Obce začínají uvolňovat zákazy odběru vody. Umožnily to červnové deště

První obce opouštějí zákazy odběru vody, které zaváděly na jaře kvůli suchu. V dalších by taková omezení mohla skončit zanedlouho. Odběry podzemních nebo povrchových vod aktuálně omezuje na 40 míst po celé republice. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství a vyjádření zástupců samospráv. Lidé si v těchto obcích nyní nemohli například napustit bazén či zavlažit zahrádku. Podle údajů zveřejněných ČHMÚ a dat projektu Intersucho je na většině území republiky stav podzemních i povrchových vod v normálu nebo i nad průměrem.
14. 7. 2020|

Kvůli suchu už letos přes 20 obcí vyhlásilo omezení odběru vody. Další se přidávají od května

Zákaz zalévání záhonů nebo napouštění bazénů. Obcí, ve kterých je odběr vody omezený, přibývá. Letos už zákaz vyhlásilo 23 většinou menších obcí. Od května začínají omezení platit v dalších dvou. Jinde platí kvůli suchu zákaz dlouhodobě už od loňského července. Vyplývá to z informací ministerstva zemědělství.
1. 5. 2020|

V malých obcích zavírají hospody. Na vině je podle nich EET a zákaz kouření

Za poslední dva roky v nejmenších českých obcích zavřelo téměř dva tisíce provozovatelů. Podle řady starostů je to i kvůli protikuřáckému zákonu, EET a byrokracii. Malé obce si tak stěžují, že u nich dochází k úpadku společenského života – restaurace totiž sloužily jako místo, kde se lidé potkávali, vyměňovali si zkušenosti a informace.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 06:31|
Obrazem

Němci proti Finům i Američanům. Přes Lešany se po sedmnácté prohnaly tanky

Jak německá armáda bojovala s finskou v takzvané laponské válce v roce 1944 či proti Američanům na sklonku druhé světové války, předváděly hned dvě bojové ukázky, které byly na programu Tankového dne ve Vojenském technickém muzeu Lešany. V sobotu 31. srpna se konal už sedmnáctý ročník a kromě momentů z bojiště si návštěvníci mohli prohlédnout lehkou i těžkou vojenskou techniku.
31. 8. 2019|

Křídla, motor, trup. Stíhací i dopravní. Letecké muzeum Kbely startuje sezonu s hangárem plným novinek

Šéf Leteckého muzea Kbely Miroslav Khol odemyká dveře a rozsvítí v potemnělém hangáru. Světlo začíná jen pozvolna ukrajovat z tmavých stínů a do nosu hned proniká specifická kombinace vůní dřeva, barvy, oleje. A pak už se objevují jasnější obrysy – trup, křídla a vrtule – letoun Bohemia B5. Vůbec první letadlo postavené v Československu už v roce 1919 a zároveň jedna z letošních novinek muzea. To už v sobotu zahajuje sezonu. A představí toho mnohem víc.
3. 5. 2019|

Bitva Němců s Američany i první tank československé armády přilákaly 20 tisíc lidí

Návštěvníci Tankového dne v Lešanech na Benešovsku viděli ukázku bitvy mezi německou a americkou armádou nebo první tank, který byl ve výzbroji československé armády. Na šestnáctý ročník akce přišlo zhruba 20 tisíc lidí.
1. 9. 2018|