TÉMA

První pomoc

Chlapec přežil zásah bleskem. Bez následků je i díky laické první pomoci

Dětskou kliniku ostravské fakultní nemocnice opustil třináctiletý chlapec, kterého na konci července zasáhl při silné bouřce na táboře poblíž Velkého Újezdu na Olomoucku blesk. Dítě, které bylo v bezvědomí, přežilo díky laické resuscitaci i rychlé odborné pomoci bez následků. Se zásahy bleskem se lékaři setkávají výjimečně a ve většině případů mají vážné následky.
7. 8. 2023|

Češi pomáhají na Ukrajině nejen materiálně, ale i jako zdravotníci

Na Ukrajině stále pomáhají desítky českých dobrovolníků. Nejčastěji jako medici nebo řidiči, kteří přivážejí materiální pomoc – a to jak lidem žijícím v blízkosti fronty, tak i přímo k jednotkám.
20. 3. 2023|

V Ostravě se změní systém lékařských pohotovostí. Dětská se přesune do fakultní nemocnice

Městská nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice a Nemocnice Agel Vítkovice si od nového roku přerozdělí lékařské služby první pomoci. Pohotovost pro děti a dorost se přesune do fakultní nemocnice. Nemocnice Agel Vítkovice vypomůže personálně. Kraj bude Lékařskou službu první pomoci v Ostravě ročně dotovat zhruba dvanácti miliony korun.
12. 12. 2022|

Lužická nemocnice v Rumburku otevírá dětskou pohotovost

V Rumburku na severu Čech se otevřela lékařská služba první pomoci pro děti a dorost. Měla by se tím zkvalitnit zdravotní péče v Šluknovském výběžku. Právě tam se dříve objevovaly problémy s nedostatkem zdravotníků a pacienti museli na ošetření dojíždět i desítky kilometrů do okolních nemocnic.
16. 5. 2022|

Na pomoc Afghánistánu se už v Česku vybraly skoro čtyři miliony korun

Od minulého týdne se prostřednictvím sbírek a darů na pomoc v Afghánistánu vybralo v Česku více než tři miliony osm set tisíc korun. Sbírky vyhlásila organizace Člověk v tísni nebo UNICEF. Peníze mají pomoci především ženám a dětem. Podle mluvčí UNICEF České republiky Lucie Štěpánkové zajistila už vybraná částka organizace více než pět milionů litrů pitné vody a přes stovku souprav první pomoci pro raněné a nemocné. K organizaci Podané ruce zase směřují individuální dary na pomoc jejím spolupracovníkům v zemi.
28. 8. 2021|

Chlapec, kterého zachytil vlak, opustil nemocnici. Podle lékařů je první pomoc klíčová

Důkazem toho, že první pomoc při vážných případech zachraňuje život, je příběh devítiletého Romana z Přerova. Toho v květnu zachytil vlak, když si hrál s kamarády poblíž železniční trati. Šanci na přežití vážně zraněného chlapce si tehdy lékaři netroufali odhadnout. Právě díky rychlé první pomoci a také péči specialistů nyní Roman opustil nemocnici po svých.
20. 7. 2021|

Roste počet opařených dětí. Jak tomu předcházet a jak správně poskytnout pomoc

Kvůli protikoronavirovým restrikcím lidé tráví mnohem více času doma. To se negativně projevilo v počtu případů opařených dětí, jedná se především o batolata. Stačí jen chvíle nepozornosti. Jak takovým úrazům předcházet a jak správně poskytnout první pomoc, radí odborníci na webových stránkách Sedmdesát stupňů.
18. 1. 2021|

Třináctá a čtrnáctá Zemanova milost. Jedna kvůli nemoci vězně, druhá za záchranu života

Muž, který neplatil alimenty, a druhý, který byl odsouzen za ohrožení pod vlivem omamné látky, jsou volní. Prezident Miloš Zeman jim udělil milost. V jednom případě své rozhodnutí zdůvodnil vážnou nemocí vězně, ve druhém tím, že poskytnutím první pomoci zachránil život další osobě.
19. 3. 2020|

Ve staré sanitce objíždějí chomutovští zdravotníci školky i školy a vysvětlují dětem první pomoc

Zdravotníci z Chomutovska si koupili starou sanitku a ve volném čase v ní jezdí učit malé děti první pomoc. I ti nejmenší se totiž občas mohou dostat do situace, kdy musejí volat tísňovou linku záchranné služby nebo někomu poskytovat první pomoc. Podobné kurzy mají děti na takové stresové situace připravit.
25. 12. 2019|

Nechoďte k vodě sami a hlídejte své děti, varují záchranáři před nebezpečím utonutí

Na rizika aktuální vlny horkého počasí upozorňují nejen meteorologové či lékaři, ale také vodní záchranáři. Ti ročně v Česku vyjíždějí k několika desítkám tonoucích. Strážníci v Brně pak rozdávají letáčky varující před přehřátím v autě.
25. 6. 2019|

Dobrovolníci v Moravskoslezském kraji za měsíc pomohli 15 lidem. Jsou o pět minut rychlejší než záchranka

Dobrovolní záchranáři na zavolání, takzvaní first respondeři, během prvního měsíce fungování v Moravskoslezském kraji pomohli u patnácti případů. Jsou podle mluvčího Moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla průměrně o pět minut rychlejší než profesionálové ve službě. Podobný systém funguje už od září 2016 v Královéhradeckém kraji. Tam už pomohli záchranáři na zavolání v 277 případech. Systém plánuje zavést dalších pět krajů.
20. 5. 2019|

Nemůžeme se spoléhat na to, že nám pomůže operátor na telefonu, první pomoc si musíme vyzkoušet

Autoškoly a školy neumí učit první pomoc. Shodují se na tom školící organizace i samotní lektoři. U základních a středních škol kritizují nesystematičnost výuky. U autoškol je podle nich nejčastější chybou nedostatečný nebo úplně chybějící praktický nácvik. Potvrzuje to i průzkum centra první pomoci PrPom – podle něj zanedbává praktický nácvik nadpoloviční většina autoškol. Školitelé zároveň upozorňují, že se Češi stále bojí a první pomoc u nehod a kolapsů raději neposkytují.
9. 5. 2019|

V Moravskoslezském kraji se do záchrany lidí zapojí proškolení dobrovolníci. Mohlo by jich být na 500

Od začátku nového roku začala obyvatelům Moravskoslezského kraje pomáhat služba, která má efektivněji chránit jejich zdraví i životy. Nová mobilní aplikace využívá ochoty lidí, kteří díky svému vzdělání či proškolení mohou pomoci v nečekaných krizových situacích.
3. 1. 2019|

Zástava srdce postihuje i mladé sportovce. Okamžitá pomoc může život zachránit

Zástava srdce potkává nejen nemocné a starší lidi, ale také mladé sportovce. Na smutný fakt nedávno upozornila smrt cyklisty Jimmyho Duquennoye, který zemřel ve věku 23 let. Takzvaná náhlá srdeční smrt postihne i v Česku desítky mladých ročně. Okamžitá resuscitace ale může pomoci, připomíná Evropský den záchrany života.
16. 10. 2018|

Lidé v Česku umí zachraňovat. Jinde ve světě není první pomoc tak běžná

V osmdesáti procentech případů, kdy je potřeba poskytnout první pomoc, ji také v Česku přítomní lidé poskytnou ještě před příjezdem sanitky. Ve světě se tak děje jen ve čtvrtině případů. Za vysokým číslem stojí především asistence dispečerů, kteří lidi většinou přes telefon při poskytování pomoci navádí. Pravidelnou osvětu šíří světový Den první pomoci, do kterého se zapojily lékárny po celém Česku.
2. 9. 2018|