TÉMA

Kopřivnice

S autobusy na Novojičínsku pomohou řidiči z jiných měst. Společnost musela omezovat spoje

Autobusy na Novojičínsku by už měly jezdit podle jízdního řádu. Slibuje to společnost Z-Group, která dopravu zajišťuje. Vypomohou řidiči z jiných koutů republiky a všichni zaměstnanci firmy, kteří mají oprávnění řídit autobus. Firma v uplynulých dvou týdnech kvůli nedostatku řidičů nevypravila na dvě stě spojů, od vedení kraje za to dostala milionovou pokutu.
11. 7. 2023|

Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.
16. 11. 2022|

Muzejní počin roku 2021 stojí v Kopřivnici. Cenu Gloria musaealis si odváží Muzeum nákladních automobilů Tatra

Muzejním počinem loňského roku se stalo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky v Kopřivnici. Projekt dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Nejlepší muzejní publikace vznikla k výstavě Epocha salonů v Západočeské galerii.
19. 5. 2022|

Kvůli požáru v domově seniorů v Kopřivnici se evakuovalo padesát lidí, dva skončili v péči zdravotníků

Dva lidé se zranili brzy ráno při požáru v domově pro seniory v Kopřivnici na Novojičínsku. Hasiči museli do bezpečí evakuovat dalších 54 lidí. Škoda se pohybuje okolo milionu korun. Příčinu hasiči zjišťují.
13. 4. 2022|

Kopřivnický výrobce přišel o díly, ze kterých by byla kola za čtvrt miliardy. Po uspání řidiče je zloději ukradli z kamionu

Největší český výrobce jízdních kol BIKE FUN International (BFI) z Kopřivnice na Novojičínsku přišel při loupeži o důležité díly pro výrobu kol celkem za 250 milionů korun. Výrazně mu to zkomplikuje výrobu, která se u některých modelů zpozdí až o rok, sdělil marketingový manažer BFI Jan Butala.
7. 2. 2022|

V Kopřivnici se otevírá Muzeum nákladních aut Tatry. Nový depozitář dostala i Slovenská strela

V Kopřivnici na Novojičínsku se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra, které představuje jejich historii od konce 19. století až po současnost. K vidění v něm jsou nejstarší užitkové vozy vyrobené v Kopřivnici či jejich repliky, ale například i auto, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, nebo kamion z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Velkou část exponátů tvoří sbírka, kterou Tatra koupila od sběratele Jiřího Hlacha. Vedle muzea je i nový depozitář pro opravenou Slovenskou strelu. Návštěvníkům se muzeum otevře ve středu.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 15:10|

Slovenská strela je jako nová. Původní podoba legendy se ukrývala i v záhybech sedadel

Rekonstrukce Slovenské strely je u konce, trvala více než dva roky. Za tu dobu změnila nátěr, mechanici opravili motory vlaku a kompletní rekonstrukce se dostalo i interiéru. Nyní se národní kulturní památka vrací do Kopřivnice, kde byla sestrojena. Vystavena bude v muzeu Tatry, kde na ni čeká samostatný pavilon.
13. 5. 2021|

Do kopřivnického muzea nákladních aut Tatra míří první exponáty. Otevření je v plánu na podzim

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet první exponáty. V muzeu bude mimo jiné kolem sedmdesáti tatrovek včetně legendárního auta, se kterým Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž – Dakar nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce osmdesátých let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim letošního roku.
6. 4. 2021|

Infocentra v obcích si stěžují na uzavření, v době epidemie by mohla pomáhat

Informační centra zejména v menších obcích si stěžují na uzavření z důvodu protiepidemických opatření. Na řadě míst jsou přitom infocentra důležitým pomocníkem, během pandemie například zajišťovala tisk, skenování či kopírování materiálů pro rodiče s dětmi, které musely přejít na distanční výuku. Seniorům zase často zprostředkovávala přístup na internet.
7. 1. 2021|

Zaměstnancům OKD pomáhá najít práci nové poradenské centrum

Těžební společnost OKD zřídila nové poradenské centrum, které by mělo zaměstnancům pomoci najít novou práci. Nejpozději na začátku příštího roku totiž firma plánuje propustit téměř dva tisíce lidí. Dosud byla poradenská centra na všech dolech. To nejnovější, zaštítěné programem Nová šichta, vzniklo v Karviné.
11. 12. 2020|

Nové muzeum ukáže další tatrovácké legendy, bude mezi nimi i Slovenská strela či „Drtikolka“

Stavba nového Technického muzea v Kopřivnici je už téměř hotová. V nové expozici budou příští rok vystaveny vozy, které se do stávajícího muzea Tatry nevešly. Nové zázemí v budově bývalé slévárny najde i legendární vlak Slovenská strela.
30. 11. 2020|

Čeští a němečtí zbrojaři budou spolupracovat při výrobě vozidel. Společný podnik ponese jméno Tatra

Česká společnost Czechoslovak Group (CSG) bude spolupracovat s německým zbrojařským podnikem Rheinmetall při výrobě taktických vojenských vozidel. Založí společný podnik, který ve svém názvu ponese jméno české firmy Tatra. Sídlit bude v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji v areálu stejnojmenné firmy. Jeho vznik by měl přinést nová kvalifikovaná pracovní místa, sdělil za CSG její tiskový zástupce Andrej Čírtek.
26. 11. 2020|

Navrhl unikátní podvozek a aerodynamický tvar vozu. Kniha Tatra se věnuje odkazu Hanse Ledwinky

Ke svému názvu přišly kopřivnické vozy po úspěšné terénní zkoušce v Tatrách. Kopřivnická automobilka se pak stala centrem významných inovací a avantgardního designu. Důležitou roli při tom sehráli i její konstruktéři, včetně designéra Hanse Ledwinky. Příběh československého výrobce aut i lidí, kteří byli u toho, přináší kniha Tatra. Ta po úspěchu v zahraničí vychází nyní i v češtině.
22. 9. 2020|

Slovenská strela se znovu leskne. Oprava legendárního vlaku se blíží ke konci

Takřka v plné kráse vyjel v pátek po nalakování s pomocí tažné lokomotivy na trať z Přerova do Hranic železniční vůz Slovenská strela. Rekonstrukce historického vlaku po dlouhých letech chátrání bude dokončena v hranické dílně a ještě letos by souprava mohla absolvovat první zkušební jízdy. Poté se stane součástí expozice v Kopřivnici.
19. 6. 2020|

Slovenská strela se opět postavila na koleje. Příští týden si pojede pro nový lak

V Hranicích pokračuje náročná renovace legendárního železničního vozu Tatra T 68 známého jako Slovenská strela. Vůz se po téměř dvou letech opět postavil na koleje, zatím je však nepojízdný, práce stále pokračují zvenku i zevnitř. Do muzea v Kopřivnici se má vrátit v létě.
21. 5. 2020|

Jako jízda na polygonu. Po ztrátě se Tatra loni dostala do zisku 365 milionů

Automobilka Tatra Trucks po předloňské ztrátě 69 milionů korun vytvořila loni provozní zisk před odpisy (EBITDA) 365 milionů korun. Tržby jí vzrostly meziročně o více než dvě miliardy na 5,88 miliardy korun, sdělil ve zprávě mluvčí automobilky Andrej Čírtek.
11. 5. 2020|

Oprava Slovenské strely končí, barvu jsme trefili správně, říká ředitel kopřivnického muzea Jurkovič

V Hranicích na Přerovsku finišuje rekonstrukce unikátního železničního vozu Tatra 68 známého jako Slovenská strela. Vlak vyrobený v roce 1936 pro Československé státní dráhy by se měl už letos vrátit do muzea v Kopřivnici. Svého času byl nejrychlejším vlakem na tuzemských kolejích. Oprava Slovenské strely má skončit v srpnu a bude stát asi 35 milionů korun. O renovaci vlaku si s ředitelem Regionálního muzea v Kopřivnici Janem Jurkovičem povídal Martin Řezníček.
1. 3. 2020|

Tatra vyrazila na cestu kolem světa. Nejdřív z Prahy do Brna, potom až do Vladivostoku

Od pražského Rudolfina odjela dvě hodiny po poledni Tatra 815 upravená na expediční automobil na cestu kolem světa. Expedice nazvaná Tatra kolem světa 2 odkazuje na obdobnou výpravu z konce 80. let. Na cestě za exotikou zamířila tatra nejprve po dálnici D1 do Brna, další zastávkou bude Bratislava.
22. 2. 2020|

Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.
27. 10. 2019|

Oprava Slovenské strely je v polovině. Restaurátoři začínají rozebraný vlak znovu skládat dohromady

Renovace legendárního vlaku Slovenská strela v Hranicích na Přerovsku pokračuje. Restaurátoři mají za sebou zhruba polovinu náročné práce. Generální oprava unikátní technické památky má stát 35 milionů korun. Hotová by měla být příští rok 31. srpna, kdy se má přesunout do nového muzea Tatry v Kopřivnici.
31. 8. 2019|

Hala bývalé slévárny se promění v technické muzeum Tatry. Hotovo má být za dva roky

Hala bývalé slévárny v Kopřivnici na Novojičínsku se po rekonstrukci změní v nové technické muzeum automobilů Tatra. Stavební firma si v pondělí převzala staveniště a za necelé dva roky by se muzeum mělo otevřít návštěvníkům. Před novým výstavním prostorem bude stát legendární motorový vlak Slovenská strela.
29. 7. 2019|

Mezi válkami patřil zámečníkovi z Olomouce. Poslední Windhoff na světě teď vystavuje muzeum v Kopřivnici

Muzeum historických vozidel Oldtimer v Kopřivnici na Novojičínsku vystavuje jediný dochovaný exemplář automobilu Windhoff z roku 1902. Historický vůz prošel celkovou renovací a dostal i cenu za nejlepší renovaci za loňský rok. Auto z berlínské dílny Hanse Windhoffa původně jezdilo ve Vídni, Olomouci nebo Kroměříži.
3. 7. 2019|

Slovenskou strelu rozebrali na díly. Odborníci dokončují opravu motorů a vybírají novou barvu

Zhruba půlrok restaurátoři pracují na rekonstrukci unikátního motorového vlaku Slovenská strela. Momentálně dokončují náročnou opravu motorů, na jejichž konstrukci se podílel český vynálezce Josef Sousedík. Vlak, který je jediným exemplářem na světě, by měl být dokončen v srpnu příštího roku, poté se vrátí do Kopřivnice.
12. 5. 2019|

Zasahovali také u Formule 1. Kopřivnické muzeum představuje historii automobilových záchranářů

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku otevírá výstavu Ohlédnutí 1978–2018 s podtitulem 40 závodních sezon záchranného systému v československém motorsportu. Podle kurátorky muzea Michaely Bortlové představí také historii týmu, který řadu let působil i při závodech Formule 1.
29. 11. 2018|