TÉMA

Linka bezpečí

Děti se trápí čím dál víc. Linka bezpečí spustila kampaň Zvládni 20

Až patnáct procent dětí má zkušenost se sebepoškozováním. Podle odborníků tím reagují na smutek nebo úzkost. Nezletilí i jejich rodiče pak hledají pomoc na terapiích i krizových telefonních číslech. Linka bezpečí proto spustila preventivní kampaň Zvládni 20. Vybízí pacienty k hledání jiného způsobu úlevy, než je sebepoškozování.
23. 7. 2023|

Na krizové linky volá víc lidí, mají úzkosti kvůli konfliktu na Ukrajině

Češi se od začátku válečného konfliktu na Ukrajině víc obracejí na krizové linky psychologické pomoci. České televizi to potvrdily organizace, které tyto služby provozují. Například Lince první psychologické pomoci narostl počet hovorů na 127 procent. Linka důvěry Senior telefon je na 120 procentech. Počet telefonátů na dětskou Linku bezpečí stoupl na 115 procent. Obavy volajících se týkají nejčastěji úzkostí z blízkosti konfliktu, ohrožení přátel a příbuzných na Ukrajině nebo hrozby globální války.
2. 3. 2022|

Babiš trvá na úřední maturitě. „Jde o duševní zdraví celé jedné generace“

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš bude dál prosazovat takzvanou úřední maturitu, tedy udělení maturitní známky bez zkoušek podle průměru za celé studium. Ve vystoupení na sociálních sítích řekl, že by to pomohlo aspoň části studentů zmírnit dopady dlouhodobé výuky na dálku, která se podle něj negativně podepisuje na psychice řady dětí a dospívajících.
28. 3. 2021Aktualizováno28. 3. 2021, 14:33|

„Dětem se smějí, že nemají počítač na distanční výuku.“ Linky bezpečí i důvěry musely posílit kapacitu chatů

Počet telefonátů kvůli kyberšikaně, kyberstalkingu nebo zneužití osobních dat na Linku bezpečí loni vzrostl o desítky procent. Kromě potíží na internetu řešily děti často také rodinné vztahy nebo psychické potíže, které způsobovala mimo jiné i pandemie koronaviru. Podobné problémy často řešili také volající na Linku důvěry Dětského krizového centra. Hlavním tématem byl strach z dopadů pandemie. Obě linky také rozšířily kapacity svých chatů.
14. 1. 2021|

Linka bezpečí řeší v nouzovém stavu častěji psychické obtíže dětí. Její provoz přitom komplikují opatření

Problémy v rodině, pocit osamělosti nebo deprese provázejí děti v době nouzového stavu. S těmito problémy se nyní častěji obrací na Linku bezpečí. Kvůli psychickým problémům svých potomků se ozývají také rodiče. Vyplývá to z dat, která webu ČT24 poskytla mluvčí neziskové organizace Regina Jandová. Provoz Linky přitom komplikuje karanténa nebo onemocnění jejích zaměstnanců.
4. 11. 2020|

Epidemie prohlubuje úzkosti u dětí, mají strach, že rodiče přijdou o práci

Koronavirová krize dopadá i na ty nejmenší, dětem chybí spolužáci, mají strach z nákazy u sebe nebo svých blízkých a obávají se i toho, že rodiče přijdou o zaměstnání. Podle lékařů přibývá u dětí úzkostí a prohlubují se vážné psychické poruchy. Proto doporučují, aby s nimi rodiče o situaci mluvili.
31. 10. 2020|

Vysvědčení neděsí jako dříve. Na Linku bezpečí kvůli němu zavolalo nejméně žáků v historii

Rekordně nízký počet žáků základních a středních škol se letos obrátil před vysvědčením na Linku bezpečí. Oproti loňským 161 telefonátům ze strachu z rodičů letos požádala o pomoc méně než třetina – 49 dětí. Propad způsobilo podle vedoucí linky Kateřiny Liškové uzavření škol kvůli pandemii koronaviru. Za dlouhodobým poklesem pak podle ní stojí větší informovanost rodičů o studiu dětí zejména díky elektronickým žákovským knížkám.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 12:26|

Školáci se bojí září. Na Linku bezpečí volá dvakrát víc dětí, trápí je hlavně šikana

S koncem prázdnin přibývá dětí, které mají obavy z návratu do školy. Uplynulý týden volalo na Linku bezpečí kvůli škole 46 dětí. To je skoro dvakrát tolik než v předchozích prázdninových týdnech. Děti mají strach hlavně ze šikany a z neznámého prostředí v nové škole.
31. 8. 2018|