TÉMA

Vlněna

Archeologové našli v brněnské Vlněně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla.
5. 10. 2022|

Technické muzeum hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy budou součástí prohlídek města

Turistické informační centrum města Brna se snaží lidem přiblížit nedávnou průmyslovou historii projektem brněnský industriál. Jeho součástí jsou komentované prohlídky, hry a naučné stezky. Podílí se na něm i technické muzeum, které hledá pamětníky textilní výroby v Brně. Jejich příběhy pak budou součástí projektu.
28. 7. 2020|

Brněnská Vlněna znovu ožívá. Do nových budov se stěhují první firmy

První část přestavby areálu brněnské Vlněny skončila. Namísto výroby textilií se tam pomalu stěhují různé IT firmy, nadnárodní společnosti a obchody. Nové centrum má po celkovém dokončení sloužit až deseti tisícům lidí. V celém areálu zůstala jen jedna původní budova, nově zrekonstruovaný Bochnerův palác. Developer za přestavbu Vlněny utratil přes tři miliardy korun.
19. 8. 2019|

V Brně pojmenují ulice po významném matematikovi nebo bývalé textilní továrně

Brno navrhuje názvy šesti novým ulicím. Pokud to schválí zastupitelstvo, vznikne ulička matematika a významného logika Kurta Gödela nebo ulice Vlněna odkazující na bývalou textilní továrnu. Pro novou ulici v průmyslové zóně u letiště je vybraný název Aviatická.
31. 5. 2019|

Archeologové vykopali ve Vlněně malý poklad. Mince z doby Jiřího z Poděbrad

V bývalém areálu Vlněny v Brně nalezli archeologové čtyřicet mincí z druhé poloviny 15. století. Takzvanými feniky platili lidé v době krále Jiřího z Poděbrad. Odborníci začali s výzkumnými pracemi už před dvěma lety po demolici většiny budov textilní továrny. Kromě platidla našli i stopy po keltském osídlení.
31. 8. 2018|