TÉMA

Libavá

Zastavení trestního stíhání bývalé starostky Libavé není pravomocné, rozhodli žalobci

Rozhodnutí ohledně podmíněného zastavení trestního stíhání už bývalé starostky obce Město Libavá Štěpánky Tiché (Nezávislá Libavá) není pravomocné. Rozhodlo o tom olomoucké krajské státní zastupitelství. Podle žalobkyně Jitky Klapalové je důvodem procesní pochybení, samotným obsahem rozhodnutí se tak žalobci nezabývali. Stíhání Tiché obviněné ze zpronevěry peněz bylo zastaveno kvůli vyslovené lítosti a ochotě nahradit způsobenou škodu. Tichá v září nakonec na funkci rezignovala.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 12:01|

Město Libavá má novou starostku. Jako první krok nařídí audit hospodaření

Zastupitelstvo Města Libavá na Olomoucku zvolilo novou starostku Oldřišku Valtošovou z uskupení Občané za změnu. Byla jedinou kandidátkou. Ve funkci nahradila Štěpánku Tichou (Nezávislá Libavá), která kvůli zpronevěře víc než čtyř set tisíc korun z obecních peněz k 30. září rezignovala. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.
16. 10. 2023|

Několikrát vyhořel, armádě sloužil jako sklad. Dnes je kostel ve vojenském újezdu pod památkovou ochranou

Kostel Povýšení svatého Kříže pocházející z druhé poloviny 17. století je od června do konce září přístupný věřejnosti. Návštěvníci si jej mohou prohlédnout každý druhý víkend v měsíci. Kostel několikrát vyhořel a v roce 1817 se dokonce zřítila část klenby. Město Libavá, kde se stavba nachází, bylo v roce 1950 úředně zrušeno, kostel tak přestal sloužit církevním účelům a přešel do vlastnictví armády. Ta v něm zřídila sklad. V roce 1997 se propadla nosná konstrukce střechy a armáda uvažovala o kompletní demolici. Díky občanské iniciativě se podařilo pro obnovu kostela získat peníze. Dnes je budova pod památkovou ochranou.
27. 6. 2023|

Policie odložila případ poplašené zprávy o tuberkulóze, pachatel je neznámý

Olomoučtí policisté odložili případ poplašné zprávy o šíření vysoce infekční tuberkulózy z řad ukrajinských vojáků cvičících na Libavé. Pachatele, který nepravdivou zprávu na internet umístil, se nepodařilo zjistit, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Případem se kriminalisté zabývali od února, stopy vedly do zahraničí, pachatele se však vypátrat nepodařilo. Falšovaná zpráva hygienické stanice varující před tuberkulózou kolovala prostřednictvím sociálních médií a elektronické pošty.
19. 5. 2023|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Ovládání protitankových střel nebo záchrana raněného kolegy. Češi cvičí ukrajinské vojáky

Česko cvičí ve vojenském prostoru Libavá ukrajinské vojáky. Zhruba každý pátý, který se výcviku na Olomoucku zúčastní, už byl nasazen přímo v bojích na frontě. Zbytek vojáků má minimální nebo žádné vojenské zkušenosti. Podle českých instruktorů se Ukrajinci rychle zlepšují.
21. 4. 2023|

Výcvik ukrajinských vojáků v zahraničí se stupňuje. Těží z něj i západní armády

Výcvikem v zahraničí letos zřejmě projdou desítky tisíc ukrajinských vojáků. Oproti minulému roku půjde o nárůst. Instruktoři ze spojeneckých zemí učí Ukrajince zacházet se specializovanou západní technikou, cvičí ale i rekruty bez předchozího nasazení. Spolupráce s armádou, kterou ještě před pár lety někteří popisovali jako„sovětštější, než je armáda ruská“, má přínos i pro Západ. Čerpá ze zkušeností skutečné války s Ruskem i z nasazení ukrajinských vojáků.
6. 3. 2023|

Armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků v Libavé. Na přání Kyjeva trénují ofenzivu

Česká armáda pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků. Někteří z nich už za sebou mají například záškodnické akce. Jiní ale drželi zbraň poprvé teprve nedávno. Ukrajinská strana chtěla, aby se výcvik ve vojenském prostoru Libavá zaměřil hlavně na útočné operace. To zapadá do náznaků, které zaznívají z Kyjeva od různých ukrajinských představitelů, včetně prezidenta Zelenského. Že ukrajinské ozbrojené síly by brzy mohly spustit rozsáhlou protiofenzivu. Premiéru pořadu Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Ti se v pořadu věnovali také budoucnosti leteckých záchranářů a stoupajícímu napětí na Blízkém východě.
6. 3. 2023|

Policie se zabývá poplašnou zprávou o šíření TBC. Sdílela ji i Hamplová, později se omluvila

Olomoucká policie řeší zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků. Ti momentálně cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy, za které pachateli hrozí až tři roky vězení. Příspěvek sdílela na sociálních sítích i senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), později jej ale smazala a omluvila se.
22. 2. 2023|

Na Libavé skončil výcvik první skupiny ukrajinských vojáků. Další přijedou na konci ledna

Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku ve čtvrtek ukončila svůj výcvik první rotace ukrajinských vojáků. V Česku se učili základní vojenské dovednosti včetně střelby z útočných pušek nebo řízení bojových vozidel pěchoty, ale i velitelské schopnosti. V jednotce o velikosti praporu se mísí nováčci i zkušení bojovníci z fronty. Čeští velitelé proto ČTK na Libavé zdůraznili, že učení je oboustranné a Ukrajinci svým kolegům předávají cenné zkušenosti z vedení reálného boje. Ukrajinskou jednotku, kterou nyní čeká odjezd na Ukrajinu a pravděpodobně brzy pak zapojení do obrany Ukrajiny, ve středu navštívila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a zástupci armády a Olomouckého kraje.
22. 12. 2022|

V Libavé cvičí ukrajinští vojáci

Ve vojenském prostoru Libavá v Olomouckém kraji už jsou ukrajinští vojáci na plánovaném cvičení, řekl serveru iDNES.cz náčelník generálního štábu Karel Řehka. Ministerstvo podle serveru nesdělilo z bezpečnostních důvodů přesný počet vojáků ani informace o tom, kdy do Česka přijeli. Armáda později na Twitteru uvedla, že cílem výcviku je, aby ukrajinské ozbrojené síly byly schopné vést samostatně bojové operace a efektivně bránily své území. Sněmovna i Senát tento týden schválily výcvik až čtyř tisíc ukrajinských vojáků v Česku do konce příštího roku.
4. 12. 2022Aktualizováno4. 12. 2022, 19:47|

Armáda trénuje boj s internetovými trolly a lživými zprávami, inspirovala se invazí na Ukrajinu

Čeští vojenští kybernetičtí experti trénují ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá boj s internetovými trolly a lživými zprávami. Na případnou dezinformační válku se připravují společně s kolegy z Německa, Slovenska a Maďarska na modelovém příkladu – silnější agresor napadne sousední stát. Cvičení se podle velitele skupiny kybernetických sil a informačních operací Přemysla Štěpánka inspirovalo i ruskou agresí proti Ukrajině.
11. 10. 2022|

Požáry na Zlínsku a Olomoucku už hasiči zlikvidovali. Pomohl jim déšť

Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár u Lukovečku na Zlínsku. Oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř. Škoda je asi 200 tisíc korun. V boji s plameny ve vojenském újezdu Libavá byli úspěšní i olomoučtí hasiči. Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl mluvčí Zdeněk Hošák. K uhašení ohnisek výrazně dopomohlo i deštivé počasí. Příčinu i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.
26. 7. 2022Aktualizováno26. 7. 2022, 13:52|

Požár v Českém Švýcarsku se přiblížil k Hřensku. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu

Hasební práce v Národním parku České Švýcarsko oproti původním plánům se soumrakem neustaly, ale pokračují. Prioritou přes noc bude zabránit rozšíření ohně do obce Hřensko tak, aby nebyl zasažen žádný dům. Z bezpečnostních důvodů je pozastavena letecká služba hasičů, létat budou vrtulníky opět po rozednění, informoval před 22. hodinou mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Opustit své domovy muselo několik lidí, evakuováni byli i turisté. Není vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu. Platí nejvyšší stupeň požárního poplachu, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na místě zasahuje zhruba 240 hasičů.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 23:06|

Vojenští lesníci budují na Libavé rybníky. Inspiraci našli i v plánech původních obcí

Za posledních šest let vznikly díky evropským dotacím ve vojenských lesích v Česku desítky nových rybníků a vodních nádrží. V době klimatických změn mají zadržet víc vody v krajině. Jednou z takových oblastí je i vojenský prostor Libavá. Lesníci se tam v hospodaření s vodou inspirovali i od původních německých obyvatel.
21. 4. 2022|

Vstoupit do aktivních záloh chce denně stovka Čechů. Jejich počet vzrostl po invazi Ruska na Ukrajinu

Počet Čechů, kteří chtějí vstoupit do aktivních záloh, se od invaze Ruska na Ukrajinu zvýšil až desetinásobně. Ke cvičení, jaké tento týden absolvují takzvaní záložáci na Libavé, ale vede dlouhá cesta. Výcvik je náročný hlavně po fyzické stránce.
12. 3. 2022|

Obce, které vznikly po oddělení od Libavé, nabízejí levné parcely. Zájemce překvapuje špatná dostupnost

Do obcí, které se v roce 2016 oddělily od vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, se chtějí stěhovat noví obyvatelé. Důvodem jsou zejména nižší ceny stavebních parcel než v okolí velkých měst v kraji. Jsou tu však i nevýhody – například horší dostupnost lékařské péče nebo málo pracovních míst. Mladé obce se sice postupně mění, dohnat zkušenosti nebo tradice jiných vesnic se ale často nedaří.
10. 2. 2022|

Nejodlehlejší meteostanici skrývá Libavá. Vznikla pro potřebu vojáků

Na samotě vzdálené několik kilometrů od nejbližších domů trávili konec roku meteorologové ze stanice Červená u Libavé. Pro svou polohu má pověst nejodlehlejšího pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Provoz je na ní nepřetržitý, jeden z pracovníků tak zde strávil i silvestrovskou noc.
1. 1. 2022|

Drony pomáhají památkářům, na dálku dokážou změřit i vlhkost vzduchu

Inteligentní drony představili jejich konstruktéři z Českého vysokého učení technického v kostele ve Staré Vodě na Libavé. Bezpilotní vrtulníky se dostanou i do těžko přístupných a temných zákoutí. Využívají je proto už i památkáři.
19. 7. 2021|

Vojáci na Libavé testují bojová vozidla pěchoty. Největší armádní zakázka jde do finále

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku armáda testuje bojová vozidla pěchoty od tří výrobců, kteří se ucházejí o největší armádní zakázku v historii. Nové stroje za víc než padesát miliard korun mají nahradit zastaralá vozidla BVP-2, která armáda provozuje už téměř čtyřicet let.
27. 5. 2021|

Na nové zvony v Přerově se vybralo už 150 tisíc. Největší bude vážit skoro dvě tuny

Na nové zvony pro kostel svatého Vavřince v Přerově se během několika týdnů podařilo ve veřejné sbírce vybrat už 150 tisíc korun. Z věže chrámu v centru města zní od poválečných let jenom jeden zvon, místní lidé ho chtějí doplnit o další tři. Do zvonice kostela by se měly vrátit příští rok, největší z nich by měl vážit téměř dvě tuny.
29. 4. 2021|

Vojenské lesy převlékly pramen Odry

Vojenské lesy obnovily prameniště Odry a vybudovaly zde novou naučnou stezku. Turisticky vyhledávané místo lemují stovky metrů nových povalových chodníků, nové informační tabule i mobiliář. Pramen Odry je ve Vojenském újezdu Libavá, proto je k němu přístup veřejnosti omezen na víkendy a svátky, kdy zde necvičí vojáci.
19. 1. 2021|

Vědci z Mendelovy univerzity chystají databázi a interaktivní mapu zaniklých obcí na Moravě a ve Slezsku

Mezi koncem druhé světové války a rokem 1989 zanikly na území Moravy a Slezska desítky obcí. Z velké části se jednalo o původně německé vesnice a osady, další musely ustoupit například vodním dílům nebo vojenskému prostoru. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně pátrají po tom, kde přesně obce byly, jak vypadaly, a chtějí popsat i důvody jejich zániku.
16. 12. 2020|