TÉMA

Dlouhé stráně

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.
2. 10. 2023|

Lanovky jedou na Ještěd nebo Šerák. Na Červenohorském sedle se lyžuje

Po několika měsících nucené odstávky se v pondělí otevřela lanovka z Ramzové na Šerák v Jeseníkách. Lidé se nyní dostanou lanovkou například i na Ještěd. Na Červenohorském sedle spustili i vleky pro lyžaře. Ti mají k dispozici modrou sjezdovku, na které leží zhruba třicet centimetrů sněhu. O víkendu se má spustit také lanovka v Koutech nad Desnou.
10. 5. 2021|

Dlouhé stráně zvládnou nastartovat chvaletickou elektrárnu v případě rozsáhlého blackoutu

Turbíny přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách by se díky loňským investicím a úpravám mohly roztočit i v případě většího blackoutu a přes rozvodnu v Krasíkově nastartovat ze tmy elektrárnu Chvaletice. Po výpadku potřebují elektrárny ke svému rozjezdu velké množství energie a mohou ji dodat právě vodní elektrárny.
21. 11. 2019|

CHKO Jeseníky slaví 50. výročí. Siluetu hor změnil vysílač i vodní elektrárna

Přesně před padesáti lety tehdejší ministerstvo kultury Československé socialistické republiky označilo Jeseníky za chráněnou krajinnou oblast. Se svou rozlohou téměř 750 km čtverečních se CHKO Jeseníky zařadila k největším chráněným oblastem v Česku. Nejvyšší moravské hory se za půl století hodně změnily, ale stále patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.
19. 6. 2019|

Dlouhé stráně pohání nový skoro 40tunový kolos. Elektrárna s ním vyrobí více energie

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku bude od listopadu výkonnější. A to díky novému oběžnému kolu, které nahrazuje svého více než dvacet let starého předchůdce. Obří ústrojí, které v pondělí technici instalovali, roztáčí jednu ze dvou turbín elektrárny. Na místo určení putovalo kolo až ze Slovinska. Podle ČEZu vyjde celá operace na necelých 150 milionů korun.
8. 10. 2018|

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je vyčerpaná. Při odstávce ji dělníci zpevní a opraví

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně prochází letní odstávkou. Skupina ČEZ ji využívá pro další investice a opravy. Poprvé od svého napuštění se vyprázdnila dolní nádrž, v níž dělníci vyztužují skalní svah. Práce potrvají do konce září.
30. 8. 2018|