TÉMA

Den válečných veteránů

Veteránům nestačí vyjadřovat vděčnost, musíme jim pomáhat, řekla na Vítkově Černochová

Válečným veteránům nestačí vyjadřovat vděčnost, je důležité proměnit slova ve skutky, uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) při sobotním pietním aktu na Vítkově. Válečné hrdiny si tam při slavnostním nástupu tradičně připomněli zástupci armády a veteránských organizací, politici i diváci z řad veřejnosti. Černochová při té příležitosti vyznamenala záslužným křížem tři vojáky za záchranu života. Ocenění za válečnou žurnalistiku převzal i někdejší politik Jaromír Štětina.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 19:08|

Pro vojáky je důležité cítit podporu veřejnosti, řekl na připomínce dne veteránů Řehka

Na pražském náměstí Míru si lidé v pátek připomněli Den válečných veteránů. Různé akce na připomínku veteránů byly ale naplánovány v celé republice. Den válečných veteránů připadá na 11. listopad – výročí konce první světové války – ale protože bude sobota, začaly vzpomínky s denním předstihem.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 20:32|

Svět si připnul na klopu vlčí mák

Každý rok si svět 11. listopadu připomíná Den válečných veteránů. V Česku je spojený se slavnostním ceremoniálem na pražském Vítkově, obdobné obřady se konají v mnoha dalších zemích. Jeden společný symbol – dekorativní vlčí mák – si tak na klopu připínají veteráni v Česku, Británii nebo Austrálii.
11. 11. 2022|

Den válečných veteránů si připomněli politici i veřejnost, akce se konaly po celý den

Premiéři Česka a Slovenska Petr Fiala (ODS) a Eduard Heger v pátek ráno v Praze na Novém Městě uctili památku československých legionářů, k jejich památníku položili věnce. Památku válečných veteránů si armáda, politici i veřejnost připomínali po celý den. Vzpomínky se netýkaly jen vojáků, ale také obětí válek.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:32|

Sbírka ke Dni válečných veteránů vybrala letos rekordní částku

Bezmála dva miliony korun vydělala letošní maková sbírka pořádaná Vojenským fondem solidarity. Podle předsedkyně fondu brigádní generálky Lenky Šmerdové se tak výtěžek oproti loňsku podařilo téměř zdvojnásobit. Peníze poputují na pomoc vojákům a jejich blízkým, kteří se ocitli v těžké životní situaci.
19. 12. 2021|

Průvodčí, který zabrzdil druhou kabinu lanovky na Ještěd, dostal vyznamenání

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu. Ten 31. října při havárii zabrzdil svou kabinu a okamžitě zahájil evakuaci cestujících. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.
11. 11. 2021|

30 let zpět: Den veteránů v Rokycanech

V České republice se den Válečných veteránů oficiálně slaví od roku 2001. Už od listopadu roku 1990 se ale tento den připomínal v Rokycanech. První ročník oslav se konal ve spolupráci s Evropským departmentem Amerických válečných veteránů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 11. 2020|

Rudé květy vlčího máku připomínají hrdinství veteránů po celém světě

Odvahu a hrdinství válečných veteránů připomněly v mnoha světových městech projevy, pietní akce a bohoslužby. Nesměly chybět ani symbolické červené květy vlčího máku. Oběti účastníků válečných bojů se připomínají 11. listopadu, tedy v den, kdy bylo v roce 1918 podepsáno příměří první světové války. Zatímco v cizině, především v některých anglicky mluvících zemích, má svátek široký společenský ohlas, v Česku tolik připomínán není. Oficiálně se zde slaví od listopadu 2001.
11. 11. 2020|

Vlčí máky vynesly rekordní sumu. Peníze ze sbírky půjdou i na sociální pomoc veteránům

V celorepublikové sbírce ke Dni válečných veteránů se letos vybralo více než 1,7 milionu korun, což je rekordní částka. Nejvíce peněz se vybralo prostřednictvím sbírkových kasiček, přes internet zájemci věnovali více než 100 tisíc korun. Finance budou kromě dokumetární činnosti letos poprvé použity také pro sociální a zdravotní pomoc válečným veteránům, uvedla mluvčí organizace Post Bellum Jana Holcová.
6. 12. 2019|

Vlčí máky pomáhají vojákům z Afghánistánu i uchovávání vzpomínek starých veteránů

Koupí vlčího máku mohou lidé přispět na uchovávání vzpomínek starých válečných veteránů anebo na podporu těch novodobých. K nedělnímu Dni válečných veteránů probíhá v Česku hned několik sbírek. Tu nejvýraznější pořádá organizace Post Bellum, sbírky na veterány ale pořádají i další – a jejich cíle se liší.
11. 11. 2018|

Na polích flanderských vlčí máky vlají a připomínají 18,5 milionu obětí první světové války

Říkalo se jí světová válka, až mnohem později obdržela pořadové číslo „první“, protože tenkrát nikdo nevěřil, že člověk dokáže stejnou hrůzu připravit hned dvakrát. Skončila kapitulací Německa 11. listopadu 1918 a vyžádala si přes osmnáct milionů životů. Výsledkem války byl mimo jiné rozpad několika monarchií a vznik nových států včetně Československa. Svět si oběti konfliktu dodnes připomíná symbolem rudých vlčích máků, které kvetly na hrobech a bojištích krvavých flanderských polí.
11. 11. 2018|