TÉMA

David Drábek

Brokolice na Marsu uzavírá trilogii v Klicperově divadle

Klicperovo divadlo rozšířilo repertoár o Brokolici na Marsu. Hru napsal David Drábek, dříve domovský autor královéhradecké scény, a navazuje v ní na příběh z předchozích inscenací Jedlíci čokolády a Velká mořská víla. Komedie o rodinném životě uzavírá třicet let v historii jednoho domu a jeho bláznivě křehkých obyvatel.
4. 3. 2024|

Pavla Tomicová jako Herečka sobotní noci rozdává dobro stůj co stůj

Pavla Tomicová dostala k šedesátým narozeninám divadelní hru. Dramatik a režisér David Drábek pro ni napsal Herečku sobotní noci. Název sice vzbuzuje dojem souvislosti se slavným filmovým muzikálem, podle autora jde ale jen o vtipný titul. Tragikomedii uvádí pražské divadlo Rokoko.
3. 5. 2022|

Petr Pan zaletěl i do českého divadla. Jeho dobrodružství skrývá trauma

Pražské divadlo ABC se stalo Zemí Nezemí, kde se kapitán Hák utká v dramatickém souboji s létajícím klukem Petrem Panem. Do popkulturní ikony anglofonního světa původní autor James Matthew Barrie promítl i svá traumata. V Česku příběh poprvé na činoherním jevišti inscenuje režisér David Drábek jako oslavu rodiny a fantazie.
26. 9. 2021|

Letní scény otevírají. Příští týden mohou promítat kina a divadla hrát i uvnitř

Od pondělí se mohou konat kulturní akce pod širým nebem s účastí až 700 sedících lidí. Od pondělí 24. května se pak bude moci kulturních akcí venku zúčastnit až tisíc lidí, musí ale tak být naplněna maximálně poloviční kapacita prostoru. Budou se moci konat také akce uvnitř s účastí maximálně 500 diváků a pořadatelé také mohou obsadit maximálně polovinu celkové kapacity. To znamená, že otevřou divadla či kina. V pondělí to schválila vláda.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 17:39|

„Muzikál ohavné krásy.“ Drábek inscenuje slavný příběh sloního muže

Dramatika Davida Drábka zaujal osud Josepha Merricka, který byl přezdíván sloní muž kvůli tělesným deformacím. Jeho příběh teď uvádí v muzikálu Elefantazie v pražském divadle ABC. Do hlavní role obsadil Tomáše Havlínka, jeho zachránce hraje Tomáš Klus.
2. 2. 2020|

David Drábek čeká na Revizora. Připravil mu dada satiru pro mocipány

Nikolaj Vasiljevič Gogol, Woody Allen a trochu i Charlie Chaplin ovlivnili inscenaci divadelní klasiky Revizor v Městských divadlech pražských. Hru ruského dramatika uvádí v autorské úpravě a režii Davida Drábka jako absurdní, a přitom temnou grotesku.
27. 4. 2019|

Drábek se zatnul do Městských divadel pražských. Budeme vyhrocení, slibuje

Původní tvorba, současné texty a k nim satira či stand-up komedie. Městská divadla pražská by v nadcházející 69. sezoně měla změnit kurz dramaturgie. Nový směr je dílem nového vedení a tvůrců: ředitele Daniela Přibyla, uměleckého šéfa Michala Dočekala a Davida Drábka, který se stal kmenovým režisérem MDP. Jestli do nich přenese i svou sžíravou poetiku z Klicperova divadla v Hradci Králové, naznačil v rozhovoru pro Události v kultuře.
29. 8. 2018|