TÉMA

Smiřice

Ústavní soud odmítl stížnost Kučery kvůli vyvlastnění pozemku pro D11 u Jaroměře

Ústavní soud odmítl stížnost Františka Kučery kvůli vyvlastnění pozemku potřebného pro stavbu dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří na Náchodsku. Nevyhověl ani připojeným návrhům za zrušení částí liniového zákona a zákona o vyvlastnění. Kučera neúspěšně uplatňoval před správními soudy a znovu před Ústavním soudem řadu námitek. Ústavní soudci jeho stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu.
7. 11. 2022|

ŘSD otevřelo 22 kilometrů D11 mezi Hradcem a Jaroměří. Polsko je se stavbou mnohem dál

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek otevřelo úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří na Náchodsku. Přes 22 kilometrů nové dálnice odvede dopravu z přetížené tranzitní silnice první třídy číslo 33 z Hradce Králové směrem na Náchod a Polsko. Díky novému dálničnímu úseku bude také pohodlnější cesta do Krkonoš. Stavba začala v roce 2018 a stála 4,2 miliardy korun.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 18:37|

Smiřice mají svou venuši. Hlavičku vystupující z keramické nádoby objevili archeologové u nádraží

Při záchranném archeologickém výzkumu před stavbou haly nádraží objevili archeologové u Smiřic na Hradecku dvě pravěká sídliště z mladší doby kamenné a z pozdní doby bronzové. Kromě keramických nádob našli velké množství kamenných nástrojů. I nádobu s lidskou hlavičkou, které začali říkat Smiřická venuše. Práce na výzkumu archeologové nyní dokončují.
13. 9. 2021|

Firmu Královéhradecká labská, která buduje cyklostezky, kraj odstřihl od peněz

Pokutu 7,5 milionu korun žádá krajský úřad v Hradci Králové po obecně prospěšné společnosti Královéhradecká labská za chyby v hospodaření. Sám kraj přitom firmu spolu s několika městy založil, aby rozvíjela cyklostezky v regionu.
25. 2. 2020|

Začala výstavba dálnice D11 z Hradce do Smiřic. Prodraží se o 150 milionů

Na dálnici D11 se opět vrací stavební stroje, sdružení firem v čele s Eurovií CS v pondělí zahájilo stavbu nového úseku z Hradce Králové do Smiřic. Na staveništi zatím odborníci vytyčují inženýrské sítě a firmy přivážejí techniku. Jde o stejný úsek, kde koncem ledna stavební firmy odstoupily od smlouvy. Ministerstvo dopravy pak s nimi podepsalo dodatek, podle kterého se úsek prodraží asi o 150 milionů. Dálnice v délce 15,5 kilometru přijde na více než 2,7 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být v roce 2022.
25. 2. 2019|

D11 mezi Hradcem a Smiřicemi by se mohla rozjet dřív než za tři roky, říká Ťok

Úsek dálnice D11 mezi Smiřicemi a Hradcem Králové by mohl být dokončen dřív než v původně plánovaném červnu 2022. Ministr dopravy Dan Ťok během interpelací v Poslanecké sněmovně uvedl, že požádal o zkrácení termínu. Jasno by mělo být po jednání 15. února, kdy má rezort se stavební společností Eurovia řešit dodatek ke smlouvě. Firma žádá navýšení ceny o zhruba dvě stě milionů korun oproti vysoutěžené ceně.
31. 1. 2019|

Napíšeme dodatek a spory na D11 vyřešíme, slíbil Ťok. Eurovia chce navíc 200 milionů

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se dohodli se společností Eurovia CS na sepsání dodatku ke smlouvě na stavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Chtějí ho uzavřít do 15. února a měl by vyřešit sporné otázky, kvůli kterým obě strany smlouvu vypověděly. Následně svá odstoupení vezmou zpět.
30. 1. 2019Aktualizováno30. 1. 2019, 19:42|

Stavební firmy hrozí, že nepostaví dálnici D11 u Hradce. Chtějí víc peněz, ŘSD to odmítá

Sdružení stavebních firem Eurovia, Metrostav a Swietelski podmínečně odstoupilo od smlouvy na výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Tvrdí, že jim Ředitelství silnic a dálnic nepředalo staveniště. Zároveň požadují více peněz. Silničáři reagovali tím, že stavbaři dostali všechny potřebné pokyny. Na jejich požadavky tak odmítá ŘSD přistoupit, ministr dopravy Dan Ťok s nimi chce jednat ve středu.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 18:38|

Patnáct a půl kilometru nové dálnice. Začala stavba D11 z Hradce Králové do Smiřic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo stavět úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi. Silnice v délce 15,5 kilometru přijde na 2,6 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být v roce 2022. Už na jaře stavbaři začali stavět sedmikilometrový úsek ze Smiřic do Jaroměře, který má být hotov do konce roku 2021. Oba úseky jsou součástí stavby D11 od jejího současného konce v Hradci Králové na hranice s Polskem v Královci na Trutnovsku.
2. 10. 2018|

Stavba dálnice D11 od Hradce do Smiřic může začít. Ekologové stáhli námitky

Po řadě odkladů by 2. října měla začít stavba více než 15kilometrového úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. Podle informací ČT spolek Děti Země po dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic stáhne svůj rozklad proti stavebnímu povolení na první část tohoto úseku od Hradce do Předměřic. Druhá část z Předměřic do Smiřic už povolení má a navazující úsek ze Smiřic do Jaroměře se od jara staví.
28. 8. 2018|