TÉMA

Chemnitz

Německá policie varuje české řidiče před zloději na dálničních odpočívadlech

Německá policie varuje řidiče před zloději, kteří si své oběti vybírají na dálničních parkovištích a servisních zónách. Zaměřují se hlavně na přepravce z České republiky, Polska a případně dalších zemí východní Evropy.
22. 11. 2023|

Soud uložil několikaleté tresty extremistům, kteří chtěli v Německu vyvolat občanskou válku

Několikaleté tresty odnětí svobody si od soudu v Drážďanech odnesli členové pravicově extremistické skupiny Revolution Chemnitz, která připravovala teroristické útoky a chtěla vyvolat pád německé vlády. Osm mužů, mezi nimiž jsou představitelé neonacistické a hooliganské scény v oblasti východoněmeckého Chemnitzu, ve vězení stráví mezi dvěma roky a třemi měsíci a pěti a půl lety.
24. 3. 2020|

Záluží spojenci bombardovali sedmnáctkrát. Naposledy a nejspíš omylem před 75 lety

Průmyslový komplex s rafinérií v Záluží u Mostu patřil v závěru druhé světové války mezi hlavní cíle spojeneckých bombardování. Vyráběl se zde syntetický benzin pro německou armádu, což z komplexu udělalo strategicky významné místo. Celkem spojenci zaměřili Záluží sedmnáctkrát. Naposledy – a nejspíš omylem – sem bomby dopadly před 75 lety.
5. 3. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Škoda Transportation vyrobí tramvaje pro Bonn. Čtvrt století by měla exkluzivně dodávat i náhradní díly

Skupina Škoda Transportation dodá do Bonnu 26 tramvají ForCity Smart. Kontrakt zahrnuje opci na dalších dvanáct vozů. Součástí jsou exkluzivní dodávky náhradních dílů po dobu 25 let. Výše zakázky tak může dosáhnout téměř čtyř miliard korun, první tramvaje budou v Bonnu v roce 2022.
16. 12. 2019|

Za ubodání muže v Chemnitzu dostal Syřan devět a půl roku vězení

Soud v Drážďanech poslal na 9,5 roku do vězení čtyřiadvacetiletého Syřana za loňské ubodání Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici). Krvavý čin ve městě nedaleko českých hranic vyvolal rozsáhlé demonstrace, jichž se účastnily i stovky pravicových extremistů.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 14:33|

V Německu pokračuje proces s neonacisty, kteří chtěli útočit na uprchlíky. Padl další rozsudek

V Drážďanech padl další rozsudek v rámci procesů s členy neonacistické organizace, která plánovala teroristické útoky. Příslušníky uskupení Oldschool Society zadržela policie krátce před připravovaným bombovým útokem na uprchlickou ubytovnu. Materiál pro výrobu výbušnin si obstarávali i v Česku. Jeden z členů organizace teď vyvázl s podmínkou, vedoucí činitelé dostali už dříve několikaleté tresty.
11. 7. 2019|

Německo obžalovalo osm pravicových radikálů. Útoky prý chtěli vyvolat „něco jako občanskou válku“

Německý nejvyšší státní zástupce obžaloval osm členů pravicově extremistické skupiny Revolution Chemnitz kvůli přípravě smrtících útoků v německé metropoli, které měly vyústit v situaci podobnou občanské válce a nakonec i v pád vlády. Informují o tom televizní a rozhlasové stanice NDR a WDR a deník Süddeutsche Zeitung.
25. 6. 2019|

Soud rozplétá vraždu v Chemnitzu. Ta vedla k demonstracím proti migraci i proti rasismu

V Drážďanech začal ostře sledovaný soud se Syřanem, který čelí obžalobě, že loni v Chemnitzu zabil pětatřicetiletého Němce. Násilná smrt muže v tomto východoněmeckém městě vyvolala rozsáhlé demonstrace, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté, odstartovala širokou politickou a společenskou debatu a ve svém důsledku vedla i k výměně v čele německé civilní kontrarozvědky.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 16:20|

Seehofer chce vyhošťovat žadatele o azyl kvůli násilí. Reagoval tak na incident v Ambergu

Žadatelé o azyl, kteří se v Německu dopouští násilných trestných činů, musí zemi opustit. V reakci na útoky skupinky mladých Afghánců, Syřanů a Íránců, kteří o víkendu napadali kolemjdoucí v bavorském městě Ambergu, to řekl německý ministr vnitra Horst Seehofer, informoval bulvární deník Bild. Pokud nebudou k efektivnímu vyhošťování násilníků stačit současné zákony, hodlá Seehofer navrhnout jejich zpřísnění. K okamžitému vyhoštění čtveřice útočníků vyzvala bavorská protiimigrační formace AfD i šéf policejních odborů.
2. 1. 2019Aktualizováno2. 1. 2019, 14:52|

Šéf německé kontrarozvědky okamžitě skončil ve funkci. Seehofer ho poslal do výslužby

Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen s okamžitou platností skončil ve funkci. Pětapadesátiletého úředníka do výslužby poslal ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) kvůli Maassenovým výrokům na adresu politiků, které označil za nepřijatelné. Vedly podle něj ke ztrátě důvěry. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zatím povede Maassenův zástupce Thomas Haldenwang.
5. 11. 2018|

Končící šéf německé kontrarozvědky nepůjde na ministerstvo. Dveře mu zavřel projev na rozloučenou

Hans-Georg Maassen po odchodu z čela německé kontrarozvědky BfV zřejmě skončí ve státních službách úplně. Původně se měl stát poradcem na ministerstvu vnitra, podle agentury DPA se ale ministerstvo rozhodlo propustit jej kvůli obsahu projevu před odchodem z dosavadní funkce.
4. 11. 2018|

V Německu zadrželi sedm mužů podezřelých z plánování útoků na migranty

Německé úřady zadržely ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko sedm mužů kvůli podezření z vytvoření teroristické pravicově extremistické organizace s názvem Revolution Chemnitz. Skupina údajně plánovala útoky na migranty, politiky a novináře, které chtěla provést během středečního svátku Dne německé jednoty. Podle spolkového státního zastupitelství bylo kromě toho prohledáno několik bytů a dalších prostor v Sasku, střelné zbraně se ale nenašly, informovala agentura DPA.
1. 10. 2018Aktualizováno1. 10. 2018, 22:42|

Koaliční špičky v Německu vyřešily aféru kolem Maassena. Bude poradcem na ministerstvu vnitra

Špičkám německé koalice se v neděli večer podařilo vyřešit spor kolem končícího šéfa civilní kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena, oznámil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) po večerním setkání šéfů koaličních stran v Berlíně. Aféra se týká sporného povýšení Maassena, který musí svou funkci opustit kvůli kontroverzním výrokům, ale nakonec měl být lépe placeným tajemníkem ministerstva vnitra.
23. 9. 2018|

Iráčan, kterého policie podezřívala z vraždy Němce v Chemnitzu, byl propuštěn z vazby

Dvaadvacetiletý Iráčan, který byl před třemi týdny zatčen v souvislosti s vraždou 35letého Němce v Chemnitzu, byl propuštěn z vazby. Druhý podezřelý, 23letý Syřan, ve vazbě zatím zůstává a policie dál pátrá po třetím podezřelém.
18. 9. 2018|
Chemnitz

Vedení sociálních demokratů vyzvalo Merkelovou, aby zajistila odchod šéfa kontrarozvědky

Vedení německé sociální demokracie (SPD) vyzvalo kancléřku Angelu Merkelovou, aby se postarala o to, že šéf civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen opustí svou funkci. Výzva přišla poté, co se v SPD začaly objevovat hlasy, které kvůli Maassenově kauze zpochybňují vládní koalici s konzervativci z CDU/CSU. Kvůli její budoucnosti jednaly špičky koalice, jasné řešení ale nenašly. Maassen v souvislosti s děním ve východoněmeckém Chemnitzu šířil nepravdivé informace, poslanci CDU a CSU za ním ale zatím stojí.
13. 9. 2018|

Šéf německé kontrarozvědky nemá důkazy o štvanicích v Chemnitzu. Svá tvrzení vysvětlí poslancům

Video, které údajně ukazuje útok na přistěhovalce v Chemnitzu, nemusí být podle šéfa německé kontrarozvědky Hanse-Georga Maassena pravé. Pro deník Bild Maassen uvedl, že důkazy o štvanicích na cizince v tomto východoněmeckém městě nemá. Magazín Der Spiegel mezitím napsal, že nejvyšší státní zastupitelství v Sasku vede kvůli dění v Chemnitzu už 120 vyšetřování. Politici nyní požadují, aby Maassen svá slova vysvětlil a doložil. Příští týden by měl odpovídat na dotazy poslanců.
7. 9. 2018Aktualizováno7. 9. 2018, 19:38|
Interview ČT24

Tomio Okamura v rozhovoru pro ČT24: Rasismus je to nejodpornější, co znám, osobně se mě dotýká

Drtivá většina protiimigračních demonstrantů v německém Chemnitzu jsou slušní, pracující lidé, kteří mají strach, protože stát se za ně nestaví. V Interview ČT24 to uvedl předseda hnutí SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura. Napětí v Sasku se vystupňovalo po vraždě Němce s kubánskými kořeny. Okamura sice připouští, že konkrétní případ s migrací nemusí souviset, přesto trvá na tom, že Německo už není bezpečnou zemí, protože navrch mají neomarxistické tendence, uvedl v rozhovoru pro ČT. Otázky kladl Daniel Takáč.
5. 9. 2018|

Účastníci protiimigrační demonstrace v Chemnitzu se střetli s policií, 11 lidí skončilo v nemocnici

Osm až deset tisíc lidí v sobotu protestovalo ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici). V hlavním pochodu organizovaném protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD) šlo kolem 6000 lidí. Večer se střetli s policií a organizátoři pochod předčasně ukončili. V nemocnici po protestech skončilo 11 lidí, zraněn také nejméně jeden novinář.
1. 9. 2018Aktualizováno1. 9. 2018, 23:20|

Ve Wismaru zbili útočníci migranta řetězem, v Sonderhausenu těžce zranili Eritrejce

Neznámí pachatelé ve středu večer v severoněmeckém Wismaru zbili dvacetiletého imigranta. Mladík, který tvrdí, že pochází ze Sýrie, musel být převezen do nemocnice, píše agentura DPA. Všichni tři útočníci podle napadeného mluvili německy. Při potyčce v durynském Sonderhausenu pak utrpěl těžké zranění 33letý žadatel o azyl z Eritreje. V Chemnitzu je situace tak špatná, že se část přistěhovalců bojí chodit do města, tvrdí André Löscher z organizace pomáhající obětem násilí.
30. 8. 2018Aktualizováno30. 8. 2018, 19:28|

Napětí spojené s příchodem migrantů se ve východoněmeckých městech projevuje opakovaně

Masivní protesty v souvislosti s uprchlickou krizí zažilo Německo už na přelomu roku 2014 a 2015 v souvislosti se vznikem hnutí Pegida. Demonstrace v Drážďanech se tehdy účastnily tisíce lidí. Podobné síly už další její akce nedosáhly, větší či menší protesty se ale od té doby konaly v řadě dalších východoněmeckých měst – od saského Heidenau či Budyšína, přes Erfurt či Chotěbuz. Nová vlna protestů v současnosti zmítá saským Chemnitzem.
30. 8. 2018|

Pravice vystavila na internetu zatykač týkající se vraždy v Chemnitzu

Saské úřady řeší další problém související s napjatou situací v Chemnitzu (Saské Kamenici). Na internetu totiž pravicové skupiny zveřejnily zatykač na jednoho z mužů podezřelých z vraždy pětatřicetiletého Němce, která vyvolala rozsáhlé demonstrace. Jak se k dokumentu mohly dostat, nejsou úřady schopné vysvětlit. Případem se už začalo zabývat státní zastupitelství v Drážďanech.
29. 8. 2018Aktualizováno29. 8. 2018, 18:13|

Štvanice na lidi, kteří pocházejí odjinud, nestrpíme. Německá vláda kritizovala násilí v Chemnitzu

Extremisté v neděli v Chemnitzu několikrát zaútočili na přistěhovalce. Potvrdila to policie z podkrušnohorského města. Oběťmi násilí se stali Bulhar, Syřan či Afghánec. Organizace, která pomáhá obětem rasově motivovaného násilí, vyzvala migranty, aby se centru města vyhnuli. Útoky jsou reakcí na ubodání pětatřicetiletého Němce, z něhož jsou podezřelí muži z Iráku a Sýrie. V pondělí se konaly další demonstrace.
27. 8. 2018Aktualizováno27. 8. 2018, 21:19|