TÉMA

Pivo

Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili

Pivo by mohlo být ještě lepší než v současnosti, věří belgičtí vědci. A vymysleli plán, jak to udělat – umělá inteligence vyhodnotila statisíce recenzí piv a dokázala z nich zjistit, jaké chemické látky lidé vnímají jako nejchutnější. Nápoj, který na základě tohoto modelu vznikl, pak lidem skutečně chutnal.
včera|

Britská vláda odložila plánované zvýšení daně u alkoholu v restauracích. Chce zabránit zavírání podniků

Británie řeší drahé pivo v hospodách. S rostoucími cenami tam ubývá zákazníků a stovky podniků tak musí zavřít. Aby provozovatelům pomohla, rozhodla se vláda odložit plánované zvýšení spotřební daně u alkoholu v restauracích.
13. 3. 2024|

Potraviny zlevňují, statistiky však zkreslují slevové akce

Ceny většiny potravin v Česku dál klesají, ukázaly únorové kontrolní nákupy statistiků v obchodech. Levnější než dříve při nich bylo zejména máslo, mléko nebo cukr. Co se ovšem nemění, je, že se zboží nejčastěji prodává ve slevových akcích a základní ceníkové částky zůstávají podle analytiků často docela vysoké.
28. 2. 2024|

V restauracích se mění chování hostů. Ty vesnické řeší existenční problémy

Restaurace hlásí úbytek poledních strávníků. Lidé totiž navzdory pomalejší inflaci stále váhají s útratami. Zároveň se mění chování stálých hostů restaurací. Ti omezují frekvenci večerních návštěv, nebo konzumují méně než v minulosti. Záleží ale na konkrétním místě. Prakticky všechny hospody ale zdražily. Kvůli rostoucím nákladům i kvůli zvýšení DPH u točeného piva.
4. 2. 2024|

Cena točeného piva dál roste, půllitr dvanáctky už v Praze vyjde průměrně na 70 korun

Cena točeného dvanáctistupňového piva v českých podnicích je v polovině ledna o deset procent meziročně vyšší. Zákazníci za půllitr průměrně zaplatí 57,80 koruny. Mezi loňským prosincem a letošním lednem se v průměru cena zvedla o více než dvě koruny, před rokem se mezi prosincem a lednem měnily ceny v řádu desítek haléřů, řekl ve čtvrtek Vladimír Sirotek ze společnosti Dotykačka, která sleduje data z pokladních systémů.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:29|

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Potravinářská inspekce nařídila zavřít samovýčep, prý porušoval zákon. Provozovatelé se bouří

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v polovině měsíce zakázala provoz samovýčepu v Rakové u Konice na Prostějovsku. Vysvětlila to tím, že zákon nedovoluje prodej alkoholu z automatu. Čtečka občanských průkazů, která brání tomu, aby si pivo načepovali mladiství, inspekci nestačila. Problém proto mohou mít i další podobná zařízení.
27. 8. 2023|

Majitelé pivovarů a restaurací se obávají, že se zvýšením DPH přijdou o další hosty

Pivovary i majitelé restaurací se obávají dopadů vládního konsolidačního balíčku. Od ledna příštího roku by se podle něj měla DPH u čepovaného piva zvednout na 21 procent. Odrazí se to i na jeho ceně. Po covidové pandemii mají restaurace hostů o dvacet procent méně a jejich zájem se může ještě snížit. Například v Plasích, které byly dalším místem zpravodajského seriálu Sečteno, se provozní rok restaurace zkracuje na šest měsíců. Hosty jsou tam většinou turisté, kteří navštěvují klášter a letos nově opravenou opatskou rezidenci.
22. 8. 2023|

Letní počasí pomáhá restauracím k větším tržbám, chybí ale zahraniční turisté

Léto zvedá tržby restauracím, hosté mají větší zájem hlavně o podniky, které nabízejí i venkovní posezení. Podle provozovatelů stravovacích zařízení je ovšem oproti předchozím rokům znát, že se v plné míře nevrátili zahraniční turisté a že domácí klientela šetří jak na pokrmech, tak na nápojích.
24. 7. 2023|

Američanům záleží na postojích značek. Prodeje ovlivňují kulturní spory

S blížícími se prezidentskými volbami se ve Spojených státech rychle zvyšuje společenská teplota. Vášně kolem výrazných veřejných témat, jako jsou sexuální menšiny nebo třeba rasismus, se stále častěji promítají i do reklamy. Některé výrazné značky kvůli vyhlašovaným bojkotům finančně ztrácejí, jiné naopak komerčně posilují.
22. 6. 2023|

Obce na balíčku kritizují rozdělení výnosů z daní, podnikatelé konec zvýhodnění benefitů

Výhrady proti požadavku na seškrtání platů o dvě procenta, změnám v rozdělování výnosů z daní mezi stát, kraje a obce nebo požadavek na zachování daňového zvýhodnění benefitů a další dostalo zatím ministerstvo financí v rámci připomínkového řízení k daňovému balíčku. Řízení vláda zkrátila na pět dní a v pondělí končí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připustil, že konečná podoba balíčku bude jiná, než jak ho jeho úřad připravil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:02|

Českou pivní kulturu chce svaz dostat na seznam UNESCO

Výrobci piva usilují o zápis české pivní kultury na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Svaz výrobců už se záměrem uspěl v Jihočeském kraji. Spotřeba piva v Česku roste navzdory zvyšujícím se cenám, víc ho ale lidé vypijí doma než v hospodách.
23. 5. 2023|

Hamplovi i Kalouskovi se úsporný balíček zamlouvá. Obávají se ale, aby se ve sněmovně nerozmělnil

Vládní úsporný balíček je z pohledu ekonoma Mojmíra Hampla, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) i předsedy sněmovního rozpočtového výboru Josefa Bernarda (STAN) maximem možného a je to krok správným směrem. Navzdory výhradám, které znějí od opozičních politiků, odborů i dalších skupin, jichž se úspory také dotknou, považují za důležité, že se v koalici podařilo dohodnout zrušení alespoň části daňových výjimek. Člen NERVu Hampl věří, že díky balíčku bude možné vybrat pomyslný ekonomický pád ještě nad korunami stromů. Hampl, Kalousek a Bernard diskutovali o konsolidačním balíčku v Událostech, komentářích.
19. 5. 2023|

S alkoholem se v Česku ročně pojí až sedm tisíc úmrtí. Dopady pití vyjdou na 55 miliard

Téměř desetina dospělých v Česku denně pije alkohol. Je to kolem devíti set tisíc lidí. Asi 1,5 milionu žen a mužů popíjí rizikově. Zatímco závislí muži častěji pijí lihoviny a pivo, ženy víno. Síť pomoci a služeb je nedostatečná, přičemž se léčí asi třicet tisíc lidí. V souvislosti s alkoholem ročně zemře asi šest až sedm tisíc lidí. Ztráty a dopady závislosti na alkoholu experti vyčíslili až na 55 miliard korun ročně. Vyplývá to z výroční zprávy o závislostech. Výsledky v pondělí představila šéfka Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 20:40|

Zdanění vína v koalici narazilo, v chystaném balíčku návrh zřejmě chybí

Vláda ve čtvrtek ozřejmí, jakým způsobem chce snížit strukturální schodek, včetně změn, které se dotknou daní. Podle webů Seznam Zprávy a Novinky mezi nimi nebude diskutované zavedení spotřební daně na tiché víno. To byl jeden ze sporných bodů, o nichž jednali v noci na středu koaliční lídři, a hlasitě se k této eventualitě vyjadřovala řada politiků. Proti zdanění vína se hlasitě ohradili i někteří členové vlády včetně ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) a vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Možnost kritizoval také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).
10. 5. 2023|

Pád prodeje jednoho z nejprodávanějších piv v USA odstartovala kampaň s trans ženou

Značka amerického piva Bud Light zacílila v dubnu na mladé zákazníky spotem, jehož hlavní tváří se stala transgender herečka a influencerka. Konzervativní zákazníci to ale neuvítali a začali šířit výzvy k bojkotu. Prodej značky klesl víc než o čtvrtinu, i když jeho makretingové kampaně již dřív cílily na LGBT+ komunitu.
4. 5. 2023|

Je třeba srazit schodek, zní z koalice. Jedná o sjednocení daně na pivo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl České televizi, že hodlá sjednotit sazbu DPH na pivo. Dle různých kritérií může v současnosti spadat do tří daňových pásem, podle Stanjury však k tomu není důvod. Z vládních stran se mezitím ozývají hlasy o potřebě většího snížení státního deficitu. TOP 09 mluví o hranici sto miliard korun, Starostové o 150 miliardách korun.
19. 3. 2023|

Restauratéry znejišťuje zdražování. Někteří budou muset zavřít

Hospodám a restauracím se daří hlavně ve velkých městech, zatímco v menších obcích mívají často potíže. Celkově jsou teď tržby gastronomických podniků podle čísel z pokladních systémů o jedenáct procent vyšší než před covidem. Data ale nezahrnují inflaci.
27. 1. 2023|

Pardubický pivovar přestane vařit pivo, část výroby přesune jinam

Pardubický pivovar ukončí výrobu piva k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen. O ukončení výroby rozhodla proto, že v důsledku pandemie a vypuknutí války na Ukrajině nemohla uskutečnit své plány na rozšíření nabídky regionálních značek i navýšení produkce skupiny.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 13:43|

Potraviny budou zdražovat i v příštím roce. Táhnout vzhůru je budou nejen drahé energie

Ceny potravin budou růst i v příštím roce,  k jejich pozvolnému snižování by snad mohlo dojít v jeho závěru. Shodli se na tom hosté pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Shodu našli také v tom, že pokud nedojde k zastropování cen energií i pro velké firmy (obchodní řetězce či potravináře), ať už na evropské, či národní úrovni, také se to výrazně promítne do cen potravin.
27. 11. 2022|

Pivo už levné nebude. V centru Prahy letos přesáhne cena za půllitr 70 korun

Listopad přinesl další zdražení piva. K výrobcům, kteří navyšovali ceny, se přidal Budějovický Budvar. U půllitru to může znamenat i dvě koruny navíc. Výroba piva je totiž náročná na spotřebu energií.
6. 11. 2022|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Růst cen energií se dotkne i piva. Zdražuje Prazdroj, Budvar i Staropramen

Prudce rostoucí náklady na energie a obaly se promítnou v cenách piva. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 korun na půllitru. Změny se týkají balených i čepovaných piv, což potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. V podobném duchu reaguje také Budějovický Budvar, Staropramen nebo náchodský Primátor.
30. 8. 2022|