TÉMA

Jan Burian

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Litry krve z Maďarska, Stouni ze Slovenska. Lidé v krizi divadlo potřebují, říká ředitel festivalu

Představením divadelního vizionáře Roberta Lepagea začal v Plzni mezinárodní festival Divadlo. O inscenaci 887 slavného kanadského divadelníka dramaturgie festivalu dlouho usilovala. Ve třicátém ročníku svou tvorbu do Plzně doveze celkem šestadvacet souborů z devíti zemí.
15. 9. 2022|

Koncert na podporu Ukrajiny na pražské Letné doprovodilo i tržiště pomoci

Na pražské Letné se v neděli konal koncert Společně pro Ukrajinu. Kolem 16:00 se akce podle policejního mluvčího Jana Daňka účastnilo asi pět tisíc lidí a pozvolna přicházeli další. Koncert se podle něj odehrával bez incidentů. Jeho součástí se stalo i takzvané tržiště pomoci, lidé tam mohli přispět na konkrétní činnosti či přivézt materiální pomoc. Ukrajincům, kteří utekli před válkou, nabídlo tržiště i možnost najít práci. Koncert moderovaný v češtině i ukrajinštině skončil v 18:15 hodin.
3. 4. 2022Aktualizováno3. 4. 2022, 18:48|

Scénografka z Ukrajinské národní opery přišla do Česka jen s jedním batohem a velkou chutí pracovat

Maryja Levytská třicet let jako hlavní scénografka a kostýmní výtvarnice připravovala představení v Ukrajinské národní opeře. Nyní, jako mnoho dalších ukrajinských umělců, hledá uplatnění v Česku. Z rodného Kyjeva utekla před válkou na konci února.
22. 3. 2022|

Činohru ND povede od příští sezony duo SKUTR, nahradí Špinara

Činohru Národního divadla (ND) povede režijní duo SKUTR. Rozhodl o tom ředitel první scény Jan Burian. Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystřídají dosavadního šéfa Daniela Špinara příští rok v srpnu. Jejich projekt vsadil na širší záběr činohry, než tomu bylo dosud. Oba už zkušenosti s Národním divadlem mají. Jsou podepsaní pod osmi inscenacemi. Například pod velmi úspěšnou Kyticí.
24. 11. 2021|

Nemusím to vydržet, zdůvodnil svůj odchod Špinar. České divadlo podle něho zahnívá v trafikách

Národní divadlo v pondělí zahajuje novou sezonu, která bude zároveň tou poslední pro Daniela Špinara v čele tamní činohry. Jeho odchod oznámil minulý týden ředitel první scény Jan Burian. Špinar už tehdy uvedl, že nešlo o vyhazov, ale domluvu, a v pondělním prohlášení na sociálních sítích potvrdil, co už dříve naznačil: že svůj post opouští kvůli znechucení z atmosféry strachu, zneužívání moci, sexismu a cynismu, která podle něho začíná už na divadelních školách.
30. 8. 2021|

Ředitel Národního divadla: Jestli nový šéf činohry přizve Špinara, rozhodně mu bránit nebudu

Národní divadlo nečekaně a předčasně mění šéfa činohry. Její stávající ředitel Daniel Špinar oznámil svůj odchod z první scény kvůli odporu k divadelním poměrům, kauze zmítající pražskou DAMU a řediteli zlaté kapličky Janu Burianovi. V Interview ČT24 Burian řekl, že ve Špinara ztratil důvěru, ale pokud ho nový šéf činohry vyzve ke spolupráci, s ohledem na Špinarovy divadelní výkony tomu rozhodně bránit nebude.
27. 8. 2021|

Kultura rozvolňuje. Chinaski hráli pokusný koncert, Národní divadlo zajímá, co bude na podzim

Od pondělí 17. května bude možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 sedících diváků, oznámila vláda před pár dny. O týden později zřejmě uvolní kulturní akce i v uzavřených prostorách. Plán rozvolňování ministerstvo narýsovalo až do září. Zástupci kultury rozvolňování vítají, někteří si už vyzkoušeli „pilotní projekty“ před testovanými diváky. Zároveň ale zaznívají otázky, co bude po prázdninách. Nejistota odhání diváky a velké akce se musí plánovat s dostatečným předstihem.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 17:02|

Vrchní soud zmírnil trest pro bývalého mluvčího Vítkovy CPI. Burian dostal za podvod podmínku

Vrchní soud v Praze zmírnil v odvolacím řízení trest pro bývalého mluvčího skupiny CPI Property Group, která patří miliardáři Radovanu Vítkovi. Za podvod uložil Janu Burianovi trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Bývalý mluvčí má navíc podle verdiktu poškozeným zaplatit téměř šest milionů korun. Původní rozsudek Městského soudu v Praze ze září loňského roku poslal Buriana na šest let do vězení nepodmíněně. Informaci ČT sdělila mluvčí Vrchního soudu Kateřina Kolářová. Proti verdiktu je možné podat dovolání.
3. 5. 2021|

Chystají se změny v systému opatření. Bylo by ideální, kdyby byly vztažené k 22. lednu, říká Havlíček

Finišují přípravy nových pravidel protiepidemického systému. Podle návrhu, ke kterému teď ministerstvo zdravotnictví sbírá připomínky, by se mohly některé oblasti, jako je například kultura nebo sport, začít otevírat už ve čtvrtém stupni, ale s podmínkou negativního testu. Stále by ale platila omezení ohledně počtu lidí. Kompenzace by pak měly být do určité míry dostupné jak těm provozovatelům, co za dané situace neotevřou, tak také těm, co ano. Upravené tabulky opatření by mohly být platné od 22. ledna, kdy končí nynější vládní usnesení, odhadl v OVM vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
10. 1. 2021Aktualizováno10. 1. 2021, 13:31|

Zemřel herec a dabér Ladislav Mrkvička

Ve věku 81 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Držitel Českého lva i Thálie ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Věnoval se také dabingu. Srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 20:41|
90‘ ČT24

Zástupci kultury: Vládní omezení vyvolávají nejistotu, lidé se bojí koupit vstupenky

Od pondělí 5. října začnou spolu s nouzovým stavem platit nová omezení a zákazy dotýkající se i kultury. Následujících čtrnáct dní se například nemohou odehrát muzikálová a operní představení i koncerty, při nichž se zpívá. Podle zástupců umělecké branže, které oslovil pořad 90' ČT24, jsou provozovatelé, publikum i umělci unaveni z neustále se měnící situace v kultuře. Nejistota zasahuje velké i malé scény a má prý za následek, že se lidé obávají do divadel či hudebních klubů chodit.
1. 10. 2020|

Národní divadlo vstoupilo do nové sezony. Hlediště, bufety i šatny budou fungovat odděleně

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) zahájil v pražském Národním divadle novou sezonu. Na slavnostním ceremoniálu před umělci a zaměstnanci uvedl, že divadlo je nutné hrát i v podmínkách koronavirové pandemie. Podle ředitele Jana Buriana budou diváci podle hygienických opatření nově rozděleni do jednotlivých sekcí, které budou mít samostatné vstupy. Odděleně budou fungovat i další místa v divadle. V loňské nedokončené sezoně kvůli koronavirové pandemii divadlo zrušilo 400 představení, na vstupenkách vrátilo 50 milionů korun.
24. 8. 2020|

Studenti AMU kritizují šéfa zlaté kapličky kvůli vítání Orbána. Burian výtky odmítá

Studenti Akademie múzických umění v Praze kritizují ředitele Národního divadla Jana Buriana. V otevřeném dopise mu vyčítají uvítání Viktora Orbána na slavnostním otevření budovy Státní opery. Pozvání maďarského premiéra označují za „krajně nevhodné“. Podle studentů je maďarské svobodné divadlo v ohrožení právě kvůli Orbánově krajně pravicové straně Fidesz-MPS, která ovládá tamní parlament.
18. 1. 2020|

Opravenou historickou budovu Státní opery otevřel galakoncert

Koncertním vystoupením operních pěvců se v neděli večer otevřela po letech oprav historická budova Státní opery Praha. Rekonstrukce stála 1,3 miliardy korun a trvala téměř tři roky. Koncertu nazvaného Státní opera v proměnách času (1888–2018) v režii Alice Nellis se účastnili i čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo zahraniční hosté jako maďarský premiér Viktor Orbán.
5. 1. 2020Aktualizováno5. 1. 2020, 22:55|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

Návštěva naposled. Dagmar Havlová se loučí s vinohradským divadlem rolí staré dámy

Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech. Poslední její rolí je ta titulní v Dürenmattově Návštěvě staré dámy v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Hereckým partnerem Dagmar Havlové je šéf vinohradské scény Tomáš Töpfer.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 20:56|

Operní odbory chtějí konkurs na ředitele Národního divadla. Současný šéf takovou možnost odmítá

Část odborářů Národního divadla zastupující především operu chce výběrové řízení na ředitele první české scény. Stávajícího šéfa Jana Buriana vyzývají, aby požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o vyhlášení konkursu. Burian podle svých slov o nic takového žádat nehodlá a krok odborářů vnímá jako snahu poškodit Národní divadlo, nikoliv řešit problémy. Zaorálek v reakce na výzvu přislíbil, že si vyslechne názory všech stran, o výběrovém řízení v tuto chvíli neuvažuje. Odborové organizace Opery ND a Státní opery jsou od konce června ve stávkové pohotovosti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 15:37|

Každému podle jeho gusta. ČT art se na podzim zajímá o Národní divadlo, loutky i hip hop

ČT art se už stala stálicí televizních obrazovek, kulturní program České televize slaví v září šest let existence. Podzimní nabídku tak tradičně otevře Týdnem dárků, k nimž mimo jiné patří přímý přenos z představení novocirkusového souboru Losers. Na podzim pak divákům slibuje pořady o vážné hudbě i hip hopu nebo dokumentární seriály přibližující historii Národního divadla či českého loutkářství.
29. 8. 2019|

Laťka byla tak nízko, že ji Zaorálek může jedině překonat, říká šéf DOX k novému ministrovi

Nový ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) by podle šéfa Národního divadla Jana Buriana mohl být úspěšným šéfem resortu kultury. Je to silný politik, díky svým zkušenostem má šanci se v oblasti kultury vyznat a zároveň má dost času naplnit slíbené politické priority, věří Burian. Podle ředitele Centra současného umění DOX Leoše Války je pro Zaorálka výhodou, že přichází se znalostí fungování ministerského úřadu, ale nepochází přímo ze struktur resortu kultury.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 21:13|
Události komentáře

Baxa: Zeman s Babišem vytýkali Šmardovi nedostatek odbornosti v kultuře. Zaorálek ji také nemá

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) ve spojitosti se jménem Michala Šmardy (ČSSD) dokola opakovali argumenty, že do křesla ministra kultury má usednout odborník. Nakonec se resortu ujme Lubomír Zaorálek (ČSSD), který také žádnou odbornou erudici ani kompetenci v oblasti kultury nemá. V Událostech, komentářích takto zhodnotil jméno nadcházejícího šéfa kultury předseda sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa (ODS). Ředitel Národního divadla Jan Burian i architekt Josef Pleskot ale hledí na budoucnost úřadu pod Zaorálkovým vedením poměrně optimisticky.
23. 8. 2019|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|

Písničkář Burian stárne. O nesplněných přáních, samotě a nespavosti napsal svůj první muzikál

Jak myslet na stáří a nebát se, o tom zpívá nový muzikál hudebníka a básníka Jana Buriana. Představení s živou hudbou kapely Bizarre Band uvádí pražské divadlo Venuše ve Švehlovce.
3. 6. 2019|