TÉMA

Sochařství

Věci, které vidí černě, implementuje sochař Lukáš Dvorský do barevných pilulek

Ostravský sochař a designér Lukáš Dvorský představuje svá díla vytvořená za poslední tři roky. Výstavu v galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou nazval Implementace. Nově pracuje s tvarem podobným pilulce a pestrými barvami.
16. 8. 2023|

Poslední astronaut nebo Unavená tanečnice. Špilberk zdobí výstava figurálního sochařství

Na hradě Špilberk jsou nově k vidění sochy umělce Jana Hendrycha a absolventů jeho ateliéru. Umělec patří k představitelům výtvarného proudu, který se označuje jako nová figurace. Skupinu prezentovaných autorů představují umělci z brněnského a moravského prostředí. Irena Armutidisová, Kristina Vesková a Radek Škrabal se školili u Hendrycha a své nové poznatky získané v sochařských ateliérech rozvíjejí úspěšně dál.
26. 5. 2023|

Sochařka Sabina Knetlová provází betonovým údolím

Toto není příběh o noční písni, upozorňuje název aktuální výstavy v havířovské galerii Krystal. Představuje tvorbu sochařky Sabiny Knetlové, která inspiraci pro svou tvorbu hledá v kulturách starověkých národů. Inspirací a zároveň hlavním materiálem je pro ni také beton, z něhož opakovaně tvoří.
6. 1. 2023|

Byli partnery v životě i umění. Lidská důstojnost se otiskla do soch Kmentové a Zoubka

Olbram Zoubek a Eva Kmentová byli výraznými osobnostmi sochařství druhé poloviny 20. století a také životními partnery. Jejich ikonická, ale i méně známá díla představuje v pražském Museu Kampa výstava s názvem Lidská důstojnost. Součástí jsou i osobní deníkové zápisky obou umělců.
5. 8. 2022|

30 let zpět: Dům sochaře Františka Bílka procházel rekonstrukcí

Kromě slavné vily na pražských Hradčanech postavil český sochař, grafik a architekt František Bílek (1872–1941) podle vlastních návrhů také dům v rodném Chýnově nedaleko Tábora. Od roku 1990 budovu vlastní Galerie hlavního města Prahy. V Chýnově lze navštívit také místní hřbitov, kde je Bílek pochován.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 5. 2022|

Když zazněly sirény, byl to čistý temný strach, líčí ukrajinská sochařka

Sochy Anny Nadudové stojí v kyjevské botanické zahradě i v centru ukrajinské metropole. Rodné město ale umělkyně opustila hned v prvních dnech po napadení Ukrajiny, aby ochránila své nejbližší. Doufá, že nový ateliér si zřídí v Praze, kde po útěku našla dočasný domov.
16. 3. 2022|

Róna vystavuje nálezy z oceánu současného průmyslového provozu

Jeden z nejvýraznějších současných sochařů Jaroslav Róna je zapsán především svými monumentálními sochami ve veřejném prostoru. V pražském Centru současného umění představuje ale méně známou část své tvorby. Modely strojů, krajin a staveb odkazují k mytologické i futuristické architektuře.
23. 2. 2022|

V Monaku zemřela sochařka Anna Chromy, autorka „prázdného pláště“ u Stavovského divadla

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. Potvrdila to hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.
19. 9. 2021|

Kurt Gebauer slaví osmdesátiny. Do expozic míří jeho sochy i nové malby

Hned několika samostatnými výstavami slaví galeristé srpnové osmdesátiny výjimečného výtvarníka Kurta Gebauera. Ten do expozic zapůjčil jak sochy, tak i nové malby. Plátna vystavuje jen výjimečně. Zhruba padesátku jich namaloval od konce loňska a poprvé budou k vidění právě na narozeninových výstavách.
5. 8. 2021|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

Utekla z Prahy, na zavražděnou babičku nezapomněla. Díla sochařky Mayer dnes zdobí Anglii

Na den přesně před 79 lety odjel z Prahy transport tisícovky Židů do Terezína. Holocaust přežilo jen pětačtyřicet z nich. Mezi oběťmi byla i Růžena Stutzová. Její vnučka Charlotte Mayer se před nacisty zachránila útěkem do Londýna, kde se stala sochařkou. Osud její rodiny měl vliv na její díla, která stojí na řadě míst Anglie. Se sochařkou natáčel zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.
6. 7. 2021|

Co Michelangelo tesal tři roky, zvládne tiskárna za pár dní. V Itálii vzniká dokonalá kopie Davida

David dokázal porazit Goliáše, italští restaurátoři se pokoušejí o úkol dle jejich mínění snad ještě těžší – vytvářejí dokonalý klon Michelangelovy sochy Davida. Pomáhá jim nejvyspělejší skenovací technika a 3D tiskárna. Kopie má Itálii v říjnu reprezentovat na odložené světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.
14. 4. 2021|

S Gagarinem Sověti na chvíli „vyhráli studenou válku“. Sochy má po celém světě, dostal se i na Měsíc

V okamžiku, kdy Jurij Gagarin vyletěl před 60 lety do vesmíru, se stal celosvětovou hvězdou. Jeho 108 minut na oběžné dráze dalo Sovětskému svazu možná největší vítězství studené války, především na kulturní frontě. Kosmonautův obraz pronikl do celého světa bez ohledu na režim, který kde vládl, a například soch mu v průběhu let stále přibývá. Objevil se ale i v komiksech, hudbě a jeho jméno nese také měsíční kráter.
10. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 13:28|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Sedm set sochařských děl je on-line. Pro Brňany, kteří mají chuť nejen brblat, ale i se něco dozvědět

Jihomoravská metropole spustila nový web zaměřený na umění ve veřejném prostředí. Na portále Sochařské Brno se zájemci dozvědí, kde ve městě najdou historické i nové sochy, památníky, pamětní desky, reliéfy i další drobné sochařské prvky v ulicích města.
25. 11. 2020|

Sochař-dělostřelec Bělský unikl z dobyté Francie do Anglie. K velkým úspěchům ho inspirovalo setkání s Churchillem

Před 80 lety připluli do Anglie první z Čechoslováků, kteří museli opustit poraženou Francii. Některé čekala jen smrt, jiné vojenské úspěchy. Další se ale proslavili i docela jinak – tak jako mladý dělostřelec František Bělský, který se měl stát oficiálním sochařem královské rodiny.
7. 7. 2020|

Z ulic českých měst se načas stávají galerie pod širým nebem

V ulicích českých měst se postupně objevují zcela nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Proměňuje ho tak v netradiční galerii pod širým nebem.
2. 6. 2020|

Komárov prodává Stalina. Aukce třímetrového diktátora z pískovce začne na 20 tisících

Josif Vissarionovič Stalin je na prodej za vyvolávací cenu 20 tisíc korun. Sochu sovětského diktátora nabízejí v Komárově na Berounsku. Pískovcové dílo s uraženou levou botou a klopou kabátu je zatím uloženo v depozitním skladu. O Stalina už projevili zájem potenciální kupci, dostane ho ten, kdo zaplatí nejvíc.
16. 4. 2020|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|

Ticho! Dvě české výtvarnice sdílí rovnováhu a úkryt

Společné body v tvorbě dvou současných českých výtvarnic našla galerie v pražské Pelléově vile. Sochařku Janu Horálkovou a malířku Barboru Myslikovjanovou představují propojené výstavy s názvy Prostory úkrytů a Rovnováha ticha.
13. 2. 2020|

Z moravského ateliéru do svatopetrské baziliky. Sochu Anežky České poutníci věnují papeži

Sochu Anežky České odhalil její autor v Polešovicích na Uherskohradišťsku. Sochař Daniel Trubač ji odlil k třicetiletému výročí jejího svatořečení. Od poutníků z Česka ji převezme papež František během národní pouti v Římě.
6. 11. 2019|

Palčivost trhliny. Zemřel výtvarník Karel Malich

Několik dní po svých pětadevadesátých narozeninách zemřel sochař, malíř a grafik Karel Malich. Jeho odchod potvrdil České televizi galerista Zdeněk Sklenář. Novátor abstraktního umění se zapsal především jako autor typických drátěných plastik. Malichovou největší inspirací byla krajina, jeho dílo se vyznačuje neobvyklou citlivostí pro zobrazování energií a sil v přírodě.
24. 10. 2019|

Sochařům v Těrlicku kámen tančí, rozkvétá i se mění v amulet

Osm sochařů z celého světa pracuje v obci Těrlicko na Havířovsku. Na mezinárodním sympoziu brousí a tesají žulové i vápencové kusy kamene. Pod rukama jim vzniká socha tanečníka, květiny nebo amuletu.
1. 9. 2019|

Kúros, Ifigénie, Klytaimnéstra a Jidáš. Sochy Olbrama Zoubka rokují v Liberci

Prostranství před historickou radnicí v Liberci zdobí od tohoto týdne sochy Olbrama Zoubka. Plastiky významného českého sochaře oživily centrum severočeského města naposledy před půlstoletím. Ty stávající, které vychází z řecké a křesťanské mytologie, budou kolemjdoucí míjet rok.
22. 8. 2019|