TÉMA

Simon Mawer

Tip z iVysílání: Drama lásky a dějin ve vile Tugendhat. Podívejte se na Skleněný pokoj

Fiktivní příběh v kulisách reálné architektonické perly nabízí filmová adaptace bestselleru Skleněný pokoj. Britský spisovatel Simon Mawer se inspiroval osudy brněnské vily Tugendhat. Ve funkcionalistické památce se drama režiséra Julia Ševčíka také natáčelo. Stejně jako v příběhu skutečné stavby, tak i ve filmu se odráží české dějiny turbulentního dvacátého století. Film je možné zhlédnout v iVysílání až do 31. května.
19. 5. 2020|

Účelnost a láska. Ve Skleněném pokoji se odráží vila Tugendhat

Román Simona Mawera Skleněný pokoj i jeho stejnojmenná filmová adaptace je fiktivním příběhem fiktivního domu. Podobnost s architekturou vily Tugendhat a obyvateli této památky UNESCO ale není čistě náhodná. Slavná funkcionalistická stavba britského spisovatele k napsání bestselleru inspirovala, a proto se stala také kulisami pro filmový příběh. Ten se ve vile Tugendhat natáčel.
11. 3. 2019|

Simon Mawer: Skleněný pokoj je fikce ve skutečné vile Tugendhat

Za týden vstoupí do kin film Skleněný pokoj. Je adaptací stejnojmenného románu z roku 2009, jímž si spisovatel Simon Mawer u českých čtenářů získal popularitu a u britských kritiků ocenění v podobě nominace na Man Bookerovu cenu. Inspirací k bestselleru byla pro britského autora funkcionalistická vila Tugendhat v Brně. V ní se snímek také natáčel.
7. 3. 2019|

„Láska je ten největší dar.“ Hrdinky Skleněného pokoje vypráví o svých rolích i natáčení

„Vypráví o lásce, o tom nejsilnějším, co máme. Láska všechno překoná, vzdálenost, roky i válku. Myslím, že láska je ten největší dar,“ říká herečka Hanna Alströmová o filmu Skleněný pokoj. Snímek režiséra Julia Ševčíka pokoj bude mít slavnostní premiéru už 12. března v brněnském kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března.
22. 2. 2019|

Trailer: Oddělený, a přitom propojený je Skleněný pokoj i jeho hrdinky

Román Simona Mawera Skleněný pokoj, inspirovaný brněnskou vilou Tugendhat a osudy jejích obyvatel, se stal před deseti lety bestsellerem. Filmové adaptace se ujal český režisér Julius Ševčík. Film s mezinárodním obsazením bude uveden do kin 14. března, jak ve verzi s českými titulky, tak s dabingem. Kromě nového traileru snímek předznamenává také výstava ve vile Tugendhat.
30. 1. 2019|

Autor Skleněného pokoje se vrátil do Československa, prožívá pražské jaro

Autor románu Skleněný pokoj, inspirovaném brněnskou vilou Tugendhat, napsal další knihu z českého prostředí. Nový román Simona Mawera se jmenuje Prague Spring, tedy Pražské jaro, se odehrává v roce 1968. Zatím sklízí příznivé recenze.
21. 8. 2018|