TÉMA

Eurovision Young Musicians

Daniel Matejča je prvním českým vítězem Evropské soutěže mladých hudebníků

Houslista Daniel Matejča se těší z historického úspěchu. Jako první Čech zvítězil v Evropské soutěži mladých hudebníků (Eurovision Young Musicians). Sedmnáctiletý Matejča je v mimořádném režimu studentem Akademie múzických umění v Praze a patří k nejvýraznějším talentům posledních let. Finále odvysílala Česká televize, dostupné je ze záznamu.
25. 7. 2022|

Eurovizní soutěž mladých vyhrál ruský pianista Ivan Bessonov

Šestnáctiletý ruský klavírista Ivan Bessonov zvítězil v Eurovizní soutěži mladých hudebníků 2018. Uspěl s přednesem prvního klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Druhý skončil slovinský houslista Nikola Pajanović. Ve finále, které se konalo ve skotském Edinburghu, se s vlastní kompozicí představil rovněž český kontrabasista Indy Stivín. Záznam celého koncertu je ke zhlédnutí a poslechu ve videu.
24. 8. 2018|

Kontrabas nepadl daleko od stromu. Indi Stivín se dostal do finále hudební Eurovize

Po Mikolasi Josefovi, který zaujal v pěvecké soutěži Eurovize, by se Češi mohli letos těšit z úspěchu dalšího hudebního talentu. Šestnáctiletý kontrabasista Indi Stivín se dostal do finále Eurovision Young Musicians. Soutěž pro mladé talenty organizuje Evropská vysílatelská unie (EBU), stejně jako pěveckou Eurovizi. Finále z Edinburghu odvysílá 23. srpna v přímém přenosu ČT art. Živému vysílání bude předcházet dokument o semifinálových kolech.
20. 8. 2018|