TÉMA

Prachatice

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

Na prachatické, písecké a dalších radnicích se dohodli na vytvoření koalic

V Prachaticích bude vládnout koalice ODS a TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL, s podporou hnutí Pro Prachatice. V Písku vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. Starostou se stane Michal Čapek (ANO). Povolební vyjednávání jsou u konce i v Kroměříži, Třebíči, Jablonci, Mladé Boleslavi, Přerově nebo Třinci.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 20:57|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

Omezit kácení kolem elektrického vedení se snaží distributor s vědci. Pod dráty sázejí nízký porost

Vědci z Mendelovy univerzity s distribuční firmou EG.D chtějí omezit kácení dřevin u elektrického vedení. Zahájili řízené sázení rostlin v ochranném pásmu vedení vysokého i velmi vysokého napětí, pro které vědci připravili tři druhy směsí. Cílem je zvýšit druhovou rozmanitost a také ušetřit náklady.
20. 10. 2021|

Ombudsman doporučuje obcím, aby odebraná zvířata převzaly do náhradní péče a peníze vymáhaly po majiteli

Prachatice, které odebraly chovateli kvůli špatnému zacházení desítky zvířat, utratí za jejich péči měsíčně tři sta tisíc korun. Ombudsman Stanislav Křeček městu doporučil, aby zvířata převedlo z předběžné do klasické náhradní péče a následně přikázalo vlastníkům zaplatit náklady. Neuhradí-li je do tří měsíců, je možné zvířata převést do majetku státu.
20. 9. 2021|

Nemocnice v Prachaticích se vrací do normálního provozu. Obnovuje operace a otevřela ortopedii

Prachatická nemocnice obnovuje plánované operace a také provoz ortopedie. Letos v létě o dva týdny dřív než obvykle. Pacientů, kteří čekají na odložené a plánované zákroky, totiž mají kvůli přestávce způsobené epidemií covidu hodně.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 20:07|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Druhý den po sobě přibylo pod 200 nakažených. Dokončené očkování má přes dva miliony lidí

V pátek mělo pozitivní výsledek 180 testů na covid-19. Bylo jich opět méně než v předchozím týdnu a nepatrně méně i ve srovnání se čtvrtkem. Denní přírůstky jsou nyní na úrovni odpovídající loňskému srpnu. Reprodukční číslo udávající tempo šíření – nebo spíše slábnutí – epidemie je na hodnotě 0,66, která je vůbec nejnižší za celou její dobu. Nárok na množství preventivních testů bude v červenci stejný jako nyní - 4 antigenní a 2 PCR testy. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 20:24|

Ve čtvrtek přibylo 190 případů covidu, ministerstvo zatím úplné rozvolnění nechystá

Epidemie covidu v Česku dál slábne, ve čtvrtek testy odhalily 190 nových případů, před týdnem jich bylo přes čtyři sta. Na sto tisíc obyvatel tak za týden připadá 16 nově nakažených. Úplné rozvolnění během léta ale zatím resort zdravotnictví neplánuje. Připouští třeba to, že respirátory by lidé mohli nahradit chirurgickými rouškami. Zvýšit by se mohl i počet lidí na hromadných akcích. Část rozhodnutí ale bude zřejmě platit lokálně. Mezi okresy vidí statistici stále výrazné rozdíly.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:04|

Epidemie v Česku dál slábne. Polní nemocnici v Letňanech případně zaplatí ministerstvo, řekl Babiš

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 248 případů koronaviru, zhruba o sto méně než před týdnem. Denní přírůstky nových případů ve všední den zůstávají nejnižší od konce srpna. Dál klesá také takzvané incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulý týden 19 nakažených. Nebude-li mít pražská Fakultní nemocnice Bulovka 90 milionů korun na zaplacení provozu polní nemocnice na výstavišti v Letňanech, bude to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) muset zaplatit ministerstvo financí.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 17:46|

V Prachaticích začala oprava zchátralého letního kina. Město za ni dá 55 milionů

V jihočeských Prachaticích začala jedna z nejdražších oprav letního kina v Česku. Modernizace areálu přijde zhruba na 55 milionů korun a město ji zaplatí ze svého.
1. 6. 2021|

Češi vyměnili hotely a chatky za karavany. Obce a kempy budují nová stání

Liberecký kraj se rozhodl vypsat nový dotační program pro města a obce na vybudování stání pro obytné vozy. Uvažují o nich například ve Smržovce nebo Harrachově. Češi totiž v poslední době vyměnili hotely, chatky nebo stany za karavany. V době pandemie je to pro některé nejméně komplikovaná možnost, jak vyjet na dovolenou.
18. 5. 2021|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Primář z Domažlic: Pacientů v kritickém stavu umírá většina. Takové statistiky jsme nikdy neměli

Nemocnice v Česku jsou na hraně svých možností. Pacienti s covidem plní jednotky intenzivní péče, mnozí se neobejdou bez umělé plicní ventilace. V některých krajích už není žádný prostor pro navyšování počtu lůžek. Lékaři se zároveň shodují na tom, že poslední dobou se na jednotku intenzivní péče dostávají také mladší pacienti. V nemocnicích se s covidem léčí bezmála šest tisíc lidí, zhruba pětina pak právě na odděleních intenzivní péče. Počet nakažených ve vážném stavu začal znovu narůstat před dvěma týdny. Pod devět set neklesl od začátku roku.
16. 2. 2021|

Obyvatele Českého Krumlova zaskočilo zdražení. V zónách placeného stání bude cena pro rezidenty výrazně vyšší

Obyvatele Českého Krumlova pobouřilo rozhodnutí radnice. Město od příštího roku skokově zdraží parkovací karty. Rezidenti zaplatí třikrát víc než letos. Krumlov potřebuje snížit výpadek příjmů. Místní tvrdí, že tím bere peníze lidem v těžké době.
21. 12. 2020|

Některá města ruší adventní trhy. V Českém Krumlově povolí jen část stánků

Radnice po celém Česku promýšlejí, jak pojmou letošní advent zastíněný epidemií koronaviru. Některá města nabídnou trhy jen v komorní podobě, na řadě míst je ale i s doprovodným programem úplně ruší. Zbude alespoň vánoční výzdoba.
12. 11. 2020|

Lidé chodí méně na prevenci ze strachu z covidu, lékaři ujišťují, že se na ně dostane

V řadě nemocnic v Česku sice museli kvůli koronavirové epidemii omezit péči, lékaři ale také varují před podceňováním jiných zdravotních problémů. Kardiologové například upozorňují na mezinárodní studii, podle které během jarní vlny klesl počet diagnostikovaných infarktů téměř o polovinu. Další pacienti vyhledali pomoc pozdě. Odborníci ujišťují, že i navzdory náročné situaci se k neodkladné péči lidé dostanou. A o ty, co mohou počkat, se postarají, jakmile to půjde. Musí se ale o jejich komplikacích dozvědět.
2. 11. 2020|
Události komentáře

Semafor má sjednotit opatření, jinak je to chaos, kritizuje Pobucký. Nešlo by to udělat, oponuje Hřib

Česko v pondělí rozdělil koronavirový semafor. Zeleně je označeno devět okresů, což označuje druhý ze čtyř stupňů varování. Konkrétní opatření hygieniků se ale mohou lišit, a to i ve stejně barevných regionech. To kritizuje primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), podle kterého by semafor měl sjednotit opatření ve všech stejně označených místech. Jeho kolegové z Prahy nebo Havířova ale v pořadu Události, komentáře hájili různý postup hygieniků.
4. 8. 2020|

Ministerstvo představilo první mapu semaforu rizika nákazy v Česku, v devíti okresech platí I. stupeň

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku okresy s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Velká ohniska jsou stále Praha a Moravskoslezský kraj, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se v hlavním městě budou opět nosit roušky i v povrchové hromadné dopravě hned, jakmile to počasí dovolí.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 19:43|

Na Litoměřicku je šestnáct dělníků s covidem-19. Prahu zřejmě čeká kvůli nárůstu návrat roušek

Novým ohniskem nemoci covid-19 je ubytovna na Litoměřicku, kde se nákaza rozšířila mezi dělníky. Hygienici ohlásili již šestnáct pozitivních případů. Nejhorší situace, pokud jde o nákazu covidem-19, ale zůstává na Jihlavsku a Prachaticku. Prudký nárůst počtu pozitivně testovaných zaznamenala také Praha, kterou zřejmě čeká návrat povinných roušek ve veřejných budovách.
29. 7. 2020Aktualizováno29. 7. 2020, 19:29|

Ministerstvo výrazně revidovalo koronavirové statistiky. Počet aktivních případů klesl o třetinu

Ministerstvo zdravotnictví výrazně revidovalo koronavirové statistiky. Aktuálně je tak v Česku 3479 nemocných, o 1775 méně než ráno. Audit údajů nařídil ministr Adam Vojtěch (za ANO). Jihočeští hygienici mezitím v sobotu zaznamenali 25 případů koronaviru. Je to největší denní nárůst. Z 25 je 19 zahraničních zaměstnanců firmy z Prachatic. Celkově přibylo v sobotu v Česku 131 potvrzených případů covidu-19, necelá polovina pátečního počtu. Je to nejnižší denní přírůstek v tomto týdnu. O víkendech ale bývá méně testů a tím pádem i méně potvrzených případů.
26. 7. 2020Aktualizováno26. 7. 2020, 21:36|

Na hromadné akce se vracejí roušky, pacientů s koronavirem přibylo nejvíc od konce června

V celém Česku platí od soboty povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí tisíc lidí. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku od pondělí stoupá, v posledních čtyřech dnech byl denní nárůst vyšší než dvě stě. V pátek přibylo nejvíc nemocných od konce června.
25. 7. 2020Aktualizováno25. 7. 2020, 21:21|
90' ČT24

Bude to fungovat? Někteří ředitelé před otevíráním škol tápou

Někteří kantoři jsou krátce před obnovením částečného provozu základních a středních škol skeptičtí k tomu, jak bude výuka fungovat. Ředitelé dostali od ministerstva školství sadu doporučení, někteří ji ale hodnotí jako nepřehlednou. Podle odborů jsou některé body pro učitele škodlivé. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale považuje doporučení za správně připravená a konzultovaná s kantory. Obnovením výuky se zabývala úterní 90' ČT24.
6. 5. 2020|

V jižních Čechách zemřelo dítě na chřipku, v kraji je epidemie

V Jihočeském kraji je 1785 lidí ze 100 tisíc nemocných chřipkou nebo jiným akutním respiračním onemocněním. Region tak podle hygieniků překročil hranici chřipkové epidemie. V celorepublikovém měřítku ještě není nemocných tolik, aby bylo nutné vyhlásit epidemii – na 100 tisíc obyvatel onemocnělo respiračním onemocněním 1452 lidí. V jižních Čechách ale zaznamenali i jedno úmrtí na chřipku – zemřelo malé dítě.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 17:05|