TÉMA

Aero Vodochody

Většina firem hodlá příští rok navyšovat mzdy. Experti čekají, že jejich růst překoná inflaci

Víc než šedesát procent zaměstnavatelů plánuje v příštím roce navyšovat mzdy, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory mezi podniky. Ta soudí, že je to forma souboje o kvalifikované pracovníky. Experti předpokládají, že po dvou letech, kdy reálné mzdy klesaly, bude v příštím roce růst mezd vyšší než růst inflace.
5. 11. 2023|

Ministerstvo obrany jedná s brazilským Embraerem o nákupu letounů C-390

Česká armáda by mohla mít dvě proudová transportní letadla s násobně vyšší kapacitou i rychlostí oproti dosud největším transportním letounům. Ministerstvo obrany oznámilo, že zahájilo jednání s brazilským Embraerem o nákupu typu C-390 Millenium. Jak úřad připomněl, subdodavatelem Embraeru pro výrobu C-390 je i Aero Vodochody.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 11:59|

Vídeň přivítala Pavla s vojenskými poctami. Prezident ocenil rakouskou pomoc Ukrajině

Českého prezidenta Petra Pavla ve vídeňském Hofburgu s vojenskými poctami přijal jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen. Pavel po jednání prohlásil, že vztahy Česka a Rakouska jsou mimořádné dobré a ocenil rakouskou pomoc Ukrajině. Česko nabídlo Vídni  spolupráci při modernizaci výcvikové letky rakouské armády. Podle médií jde o stroje L-39NG z Aera.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 18:23|

Výroba delfínů začala ve velkém před 60 lety. Položily základ pro další rozvoj proudových letounů v tuzemsku

Vyvinout letadlo je složité – a co teprve letadlo proudové. A tak má každé letadlo řadu výročí značících jeho cestu od pozemního představení prototypu přes první vzlet, schválení, po zahájení sériové výroby. A právě šedesáté výročí od zahájení výroby slaví letos v dubnu Delfín – první československé proudové letadlo, též první proudové letadlo vyráběné ve velkém ve východním bloku mimo Sovětský svaz. Je to legenda světového nebe, která stále létá. Vojenská letectva sice delfíny vesměs vyřadila, ale dodnes žijí v soukromých rukou a dělají čest svým obratným mořským jmenovcům při vystoupeních akrobatických skupin.
29. 4. 2023|

Česko by mohlo dodat do Vietnamu letadla nebo radary, píše Reuters

Vietnam jedná s Českou republikou o vojenských dodávkách včetně letadel a radarů a také o modernizaci obrněných vozidel a střelných zbraní. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj české vlády. Hanoj usiluje o diverzifikaci svého převážně ruského arzenálu.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 11:20|

Vláda chce mimořádnou daň od roku 2023, spojí ji s daňovým balíčkem, oznámil Stanjura

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem. Vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 22:34|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Muž obviněný ze zastřelení ženy na úřadu práce u soudu prohlásil, že je nevinný, a odmítl vypovídat

Jiří Dvořák, který je obžalovaný z několika závažných trestných činů včetně loňského zastřelení ženy na pražském úřadu práce, u soudu prohlásil, že je nevinný. Odmítl vypovídat, protože soud podle něho „drze pohrdá zákony“ a on se nebude „zúčastňovat parodie na spravedlivý proces“. Sedmašedesátiletému muži hrozí doživotní vězení.
27. 6. 2022|

Nový majitel Aera Vodochody neplánuje vybudovat mezinárodní letiště

Nový majitel výrobce letecké techniky Aero Vodochody nepočítá s vybudováním mezinárodního civilního letiště pro osobní ani nákladní přepravu. Letiště bude sloužit hlavně pro firemní potřeby. Na dotaz to v pondělí uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Vytvořit ve Vodochodech mezinárodní letiště, které by mohlo konkurovat Ruzyni, plánoval předchozí majitel Aera, investiční skupina Penta.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:42|

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Získal ho maďarský finančník

Aero Vodochody nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol. Vedení společnosti se ujímá Viktor Sotona, ve funkci nahradí Dietera Johna. Aero dosud vlastnila skupina Penta. Součástí prodeje je i letiště Vodochody, řekla mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová. Aero zaměstnává přes třináct set lidí, je největším tuzemským výrobcem letecké techniky.
30. 9. 2021|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Muže, který v Praze zastřelil úřednici, vyslechla policie. Vyrobil si brokovnici a plánoval další činy

Z výslechu muže, který v úterý zastřelil ženu na Úřadu práce v Praze, vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Policie předpokládá, že muže obviní z několika trestných činů včetně vraždy, za kterou hrozí až výjimečný trest. Navrhne také jeho vzetí do vazby a požádá o vypracování posudku k jeho psychickému stavu. Muž s kriminalisty spolupracuje, své činy popisuje a přiznal se k nim.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 21:26|

Úřednice zraněná při střelbě v Praze zemřela, podezřelého policie zadržela

Policisté odpoledne zadrželi v Palackého ulici v centru Prahy muže podezřelého z tragické střelby na úřadu práce v Bělehradské ulici. Podle policejní mluvčí po něm kriminalisté pátrali už v souvislosti s poleptáním ženy neznámou látkou. Postřelená úřednice v nemocnici vážným zraněním podlehla.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 23:47|

Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. S odvoláním na první zápisy v evidenci skutečných majitelů o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Skupina změnu vlastnické struktury potvrdila, majitelé o ní prý uvažovali již delší dobu.
15. 6. 2021|

Do koupě Aera Vodochody vstupuje nový maďarský partner, píší Hospodářské noviny

Do koupě největšího českého leteckého výrobce, firmy Aero Vodochody, vstupuje s českou skupinou Omnipol nový maďarský partner. Informoval o tom deník Hospodářské noviny (HN). Novým partnerem Omnipolu tak bude finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má podle HN blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Skupina Penta Investments, která Aero Vodochody vlastní, to nechtěla komentovat.
31. 5. 2021|

Vietnam si pořídí dvanáct nových letounů z Česka. Podepsal smlouvu s Aero Vodochody

Vietnam koupí dvanáct nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Společnost Omnipol o tom informovala na svém webu. Zájem o stroje potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi jako s Vietnamem.
15. 2. 2021|

Maďarská firma může koupit výrobce letadel Aero Vodochody, rozhodl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej výrobce letadel Aero Vodochody maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Antimonopolní úřad rozhodl v pondělí a jeho rozhodnutí je pravomocné, informoval mluvčí úřadu Martin Švanda v tiskové zprávě. Na rozhodnutí úřadu upozornil server Euro.cz.
20. 10. 2020|

Česká a slovenská armáda by měly spolupracovat, uvedli ministři. Ve hře je nákup letadel

Slovensko bude chtít do konce tohoto volebního období rozhodnout o náhradě cvičných letadel L-39. Mezi možnými dodavateli je i česká firma Aero Vodochody, předběžné nabídky má ale slovenské ministerstvo obrany také z Itálie nebo Velké Británie. Po setkání s českým ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) to ve čtvrtek sdělil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Oba ministři dále uvedli, že chtějí v obranném průmyslu spolupracovat.
11. 6. 2020Aktualizováno11. 6. 2020, 23:30|

Penta prodala výrobce letadel Aero Vodochody. Získá ho maďarský podnikatel a Omnipol

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to uvedly ve čtvrtek v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat.
11. 6. 2020|

Exploze za letu jako součást zkoušek. Nový Albatros má za sebou test vibrací

Úspěšně má za sebou cvičný letoun L-39NG zkoušku schopnosti odolat vibracím za letu, takzvaný flutter test. Typ, kterým chce Aero navázat na úspěchy klasických albatrosů, má rozvržené letové zkoušky až do letošního léta. Do podzimu by chtěl výrobce získat certifikaci cvičné verze nové generace albatrosu.
23. 2. 2020|

Na výrobě vrtulníků pro armádu se budou podílet české firmy. Dohoda zmiňuje Aero Vodochody nebo Vojenský technický ústav

Ministerstvo obrany ve čtvrtek stvrdilo s firmou Bell dokument, který zaštítí zapojení českého průmyslu do zakázky na výrobu 12 amerických vojenských vrtulníků. Na ministerstvu obrany ho podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupce firmy Bell Erwin Boone. Říha zároveň převzal dohody mezi americkým výrobcem a českými firmami.
19. 12. 2019|

Legendární Albatrosy uvolnily při výcviku pilotů místo mladším Alcám

Piloti české armády přesedlali při výcviku z legendárního letounu L-39 Albatros na dvoumístné bitevní stroje L-159 Alca. Ty nové totiž mnohem lépe odpovídají požadavkům na pokročilý výcvik pilotů i plnění vojenských operací. Tři dvojmístné letouny vyrobilo pro armádu Aero Vodochody.
14. 8. 2019|

Aero Vodochody mění vedení. V čele společnosti stane Dieter John z Bombardieru

Prezident a předseda představenstva Giuseppe Giordo odchází po dohodě s vlastníkem, kterým je Penta Investments, z Aera Vodochody Aerospace, které vyrábí leteckou techniku. Nahradí ho Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích v Bombardier Transportation Group, Airbus Group nebo Eurocopter Group. Oznámili to zástupci Penty.
14. 3. 2019|

Aero Vodochody slaví sto let existence, vyrobilo už na 11 tisíc letounů

Největší český letecký výrobce Aero Vodochody slaví 100. výročí svého založení – 25. února 1919 byla firma Aero zaregistrována v obchodním rejstříku. Aero se od počátku zaměřilo na výrobu letadel, leteckých sestav a také na opravy letadel. Společnost vyráběla ale také další produkty, kterými se snažila překlenout nepravidelný zájem armády o letadla – nejslavnějším výrobkem se staly malé osobní automobily Aero. Firma také proslula tím, že majitel Vladimír Kabeš jako první zavedl pětidenní pracovní týden a vyplácel nejvyšší mzdy.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 13:27|