TÉMA

Prague Pride

Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride

Centrem Prahy prošel průvod hrdosti Prague Pride, jehož cílem je vyjádřit toleranci a podporu sexuálním menšinám a podpořit rovná práva pro všechny. Z Václavského náměstí vyrazil průvod po 12:30, první účastníci dorazili okolo 14:00 na Letenskou pláň, kde byl naplánován kulturní program. V duhovém průvodu šli někteří politici, zástupci firem a organizací, velvyslanci, známé osobnosti, rodiny s dětmi, Češi i cizinci.
12. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 20:50|

Manželství muže a ženy není dle Sokola přežité. Cílem je plná rovnoprávnost, zastal se Walek LGBT komunity

V Praze vrcholí 13. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+). Šéf iniciativy Jsme fér Czeslaw Walek řekl v Událostech, komentářích, že lidé z komunity LGBT+ v Česku nemají stejnou kvalitu života jako ostatní a že chtějí mít možnost vstupovat do manželství, protože to považují za důležitou hodnotu. Manželství jako svazek muže a ženy je právě jednou z těch tradic, která drží naši společnost pohromadě, myslí si politolog Petr Sokol (ODS) k emocím ve společnosti, které vzbuzuje debata o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry.
12. 8. 2023|

„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|

LGBT+ lidé jsou využíváni k podněcování nenávisti. Česká společnost se ale posouvá kupředu, říká aktivista

LGBT+ lidé se kvůli dezinformacím stávají obětmi politických bojů, řekl v Událostech, komentářích aktivista Kryštof Stupka, který se podílí na festivalu Prague Pride. Česká společnost je podle něj stále více tolerantní a respektující. Žijeme ale stále v zemi, kde nemáme rovná práva, upozornil.
10. 8. 2022|

Slovenská zpěvačka podpořila v polské televizi sexuální menšiny. Editor pořadu skončil

Devatenáctiletá slovenská zpěvačka Karin Ann se vrátila z turné po Polsku, na kterém v červenci způsobila velké pozdvižení. Mladá hudebnice tam vystoupila ve veřejnoprávní televizi TVP a v přímém přenosu vzkázala sexuálním menšinám, že stojí při nich a má je ráda. TVP, která je pod vlivem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), v reakci ukončila spolupráci s příslušným editorem vysílání.
5. 8. 2021|

Startuje festival Prague Pride, duhový průvod se kvůli epidemii opět neuskuteční

Vyvěšením duhové vlajky na pražské Nové radnici vedení města a organizátoři akce zahájili festival Prague Pride. Ten má za cíl mimo jiné přiblížit život leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT+). Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 135 kulturních, zábavních a vzdělávacích akcí se společným tématem coming out. Tradiční průvod Prahou se kvůli covidu-19 letos nekoná.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 12:26|

Gayové a lesby v Česku se nejhůř cítí ve školství a v justici, ukázal průzkum

Čtyři z deseti LGBT+ (leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob) mezi státními zaměstnanci v práci o své sexuální orientaci nemluví, pětina z nich dokonce zažila diskriminaci. Vyplývá to z výzkumu spolků Prague Pride a Queer Geography, podle kterých je situace nejhorší pro gaye a lesby ve školství a v justici. Coming out, tedy okamžik, kdy se člověk se svou sexuální orientací svěří svému okolí, je i tématem letošního ročníku festivalu Prague Pride.
19. 6. 2021|

Policie zasáhla do práv lidí, kterým neumožnila protest při Prague Pride, shledal soud

Policie zasáhla do práv osmi lidí, když je v roce 2014 nevpustila na průvod Prague Pride, kde chtěli proti akci protestovat. Nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 7. Žalobcům ale nepřiznal náhradu nemajetkové újmy, podle verdiktu je pro ně dostatečnou satisfakcí konstatování zásahu do práva. Soudy už jednou žalobu v minulosti zamítly, rozsudky ale zrušil Ústavní soud. Proti úternímu rozhodnutí mohou obě strany podat odvolání.
20. 4. 2021|

Začíná desátý ročník Prague Pride. Letos bez průvodu a částečně on-line

Jubilejní desátý ročník festivalu Prague Pride začíná v pondělí v hlavním městě. Týdenní přehlídka nabídne více než stovku akcí s tematikou života sexuálních menšin (LGBT). Část z nich se kvůli koronaviru uskuteční on-line. Zájemci mohou dění sledovat každý den živě od 16 do 21 hodin na webu festivalu. Tradiční sobotní karnevalový průvod nahradí plavba lodí po Vltavě.
3. 8. 2020|

Půl století s duhou. „Pochody hrdosti“ se během let staly v mnoha zemích respektovanou tradicí

Po staletí pronásledovaná gay a lesbická komunita se začala výrazně emancipovat až po druhé světové válce. Její práva již padesát let připomínají „pochody hrdosti“ neboli Gay Pride. První z nich, známý i pod názvem „Den osvobození Christopherovy ulice“, se uskutečnil 28. června 1970 jako vzpomínka prvního výročí událostí v newyorském baru Stonewall.
28. 6. 2020|

Komunisté protestují po boku neonacistů. Intenzita nenávistných projevů podle ministerstva roste

Intenzita nenávistných projevů v druhé polovině loňského roku v tuzemsku stoupala. Své aktivity obnovili někteří neonacističtí aktivisté, naopak anarchisté či komunisté prochází stagnací a nedaří se jim oslovit veřejnost. Ve zprávě o extremismu za druhé pololetí roku 2019 to uvádí ministerstvo vnitra.
14. 2. 2020|

Duha v dešti. Prahou prošel průvod hrdosti Prague Pride Parade

V Praze vrcholí festival LGBT komunity Prague Pride. Na pochod centrem metropole se po půl jedné vydal tradiční průvod hrdosti doprovázený alegorickými vozy, jeho tradičním cílem byla Letenská pláň, kam dorazil asi po hodině a půl. Na bezpečnost dohlížely desítky policistů, průvod si vyžádal dočasná omezení dopravy.
10. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 14:52|
Doporučujeme

Neprověřeným vstup zakázán. Jarcovjáková ukazuje, jak žila homosexuální menšina v socialismu

Seznamování kradmým pohledem, přetvařování před kolegy v práci, ale často i před vlastní rodinou. Homosexuální scéna v komunistickém Československu existovala, ale pouze ve společenském podzemí. Do něj nyní může veřejnost nahlédnout díky výstavě fotografky Libuše Jarcovjákové, která v osmdesátých letech jedinečným způsobem zachytila prostředí jednoho z dvou tehdejších pražských gay klubů.
6. 8. 2019Aktualizováno10. 8. 2019, 14:20|

Sobotní duhový průvod dočasně omezí provoz pražské MHD

V sobotu projde Prahou další duhový průvod v rámci festivalu Prague Pride. Jeho účastníci se začnou řadit před polednem na Václavském náměstí, ve 12:30 pak průvod vyrazí přes náměstí Republiky na Letnou, kde pokračuje kulturní program. Dopravní podnik v této souvislosti upozorňuje na změny některých linek.
9. 8. 2019|

Začíná Prague Pride, devátý ročník připomene stonewallské nepokoje

Připomenout historii, ale také soustředit se na současnost chtějí organizátoři Prague Pride. Letos totiž uplynulo půlstoletí od nepokojů v newyorském Stonewallu, které stály na počátku emancipace LGBT hnutí. Kulturní program odstartuje v pondělí večer na Střeleckém ostrově a vyvrcholí v sobotu tradičním pochodem za práva sexuálních menšin. Akci podpořil i pražský magistrát, který vyvěsil duhovou vlajku.
5. 8. 2019|

Ženy, které policie zabránila protestovat proti průvodu Prague Pride, se zastal Ústavní soud

Policie podle Ústavního soudu porušila práva ženy, která chtěla před pěti lety protestovat proti Prague Pride. Policisté ženu k trase pochodu nepustili, ta poté neúspěšně žádala o náhradu újmy. Případ, který obecné soudy již uzavřely, tak znovu začíná. Ústavní soud zároveň rozhodoval také o stížnosti proti způsobu, kterým policie vyzvěděla ze sociální sítě informace o chystaných protestech proti pochodu. V této části ale policisty podpořil.
4. 6. 2019Aktualizováno4. 6. 2019, 11:39|

Průvod hrdosti Prague Pride prošel Prahou. I s politiky dorazil na Letnou

Na pochod Prahou vyrazil po poledni karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Z Václavského náměstí směrem na Letnou zamířilo několik desítek tisíc účastníků. Na bezpečnost a pořádek dohlíží policie, která během průvodu mimo jiné řídila dopravu na trase. V některých místech metropole došlo na omezení provozu aut i tramvají. Podle policejního mluvčího Jana Daňka se akce odehrála v klidu a obešla se bez problémů.
11. 8. 2018Aktualizováno11. 8. 2018, 16:36|