TÉMA

Oleh Sencov

Střelba neutichá ani na pár sekund. Ukrajinský režisér Sencov zveřejnil video z bojů u Avdijivky

Ukrajinský režisér Oleh Sencov, který nyní slouží v ukrajinské armádě, zveřejnil video ze zákopové bitvy u Avdijivky v Doněcké oblasti. Zhruba půlhodinový záznam za zvuků neustálé střelby ukazuje boj proti ruským okupantům, kteří útočí na ukrajinské pozice. Tři ukrajinští vojáci včetně Sencova utrpěli v bitvě zranění, z toho jeden těžká.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:46|

Odložil kameru a nastoupil do války. Režisér Sencov po letech ve vězení bojuje za Ukrajinu

Skutečný syrový boj není jako film. Dokazují to nahrávky filmaře Oleha Sencova. Známý režisér je dnes hlavně příslušníkem ukrajinských sil. Rozhovor s ním vedl na Ukrajině zpravodaj Jan Šilhan.
5. 7. 2022|

Febiofest ocenil ukrajinského režiséra Sencova. Za cenu poděkoval z bojů o Donbas

Filmový festival Febiofest, který ve čtvrtek začal v Praze, promítl v české premiéře poslední film Oleha Sencova Nosoroh. Ukrajinskému filmaři a aktivistovi ruské národnosti zároveň udělil cenu Kristian. Sencov si ji převzít nemohl, svou zemi momentálně brání na donbaské frontě. Z ní pozdravil diváky na Febiofestu a poskytl rozhovor České televizi.
29. 4. 2022|

Až naprší a uschne. Festival Jeden svět zajímá ekologie, zdravotnictví i houbaření

Festival Jeden svět zahajuje dvaadvacátý ročník. Motto letošní přehlídky filmů o lidských právech zní: Až naprší a uschne. Program akcentuje ekologická témata, především klimatickou změnu a její dopad na krajinu. Pražská část potrvá do 14. března, následně na ni do 9. dubna navazují festivalové ozvěny v dalších 35 městech.
5. 3. 2020|

Změna klimatu má dopad na lidská práva, varuje Jeden svět. Jako host přijede i režisér Sencov

Oceňovaný makedonský dokument Země medu zahájí už 22. ročník festivalu Jeden svět. Přehlídka snímků o lidských právech, která má v programu více než 130 titulů, začne pátého března v Praze, poté se přesune do dalších měst. Hostem bude třeba ukrajinský režisér a občanský aktivista Oleg Sencov. Hlavním tématem letošního ročníku je klimatická změna a její dopad na krajinu a životy lidí.
19. 2. 2020|

„Za všechny politické vězně v Rusku.“ Propuštěný Sencov převzal Sacharovovu cenu

Ukrajinský režisér Oleh Sencov v úterý v Evropském parlamentu oficiálně převzal Sacharovovu cenu za loňský rok. Uvedl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích. Důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sencova v Rusku odsoudili na 20 let ve vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Propuštěn byl teprve letos v září v rámci výměny vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 13:22|

Sacharovovu cenu dostal Ilham Tohti, Čínou vězněný bojovník za práva Ujgurů

Evropský parlament ocenil Sacharovovou cenou za svobodu myšlení ujgurského akademika Ilhama Tohtiho. Aktivista, který je vězněn v Číně, byl oceněn za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil předseda europarlamentu David Sassoli.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 13:04|
Obrazem

Moskva a Kyjev si vyměnily vězně. Je mezi nimi Sencov i ukrajinští námořníci

Mezi Ruskem a Ukrajinou došlo k dlouho očekávané výměně vězňů. Z Ruska se vrátil režisér Oleh Sencov a podle agentur i 24 ukrajinských námořníků. Do Moskvy naopak přiletěl třeba novinář Kyryl Vyšynskyj. Na letišti Boryspil vítaly osvobozené Ukrajince davy lidí včetně příbuzných, ale také prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten výměnu označil za první krok k ukončení války v Donbasu.
7. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 16:28|

Zelenskyj chce s Ruskem vyměnit Sencova. Vraťte nám námořníky, urgoval navíc prezident

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádá Moskvu o propuštění režiséra Oleha Sencova, který si v Rusku odpykává dvacetiletý trest. Navrhuje výměnu filmaře za novináře Kyryla Vyšynského, který se nachází ve vězení v Kyjevě. Zelenskyj zároveň v televizním projevu vyzval Rusko, aby bezpodmínečně osvobodilo 24 námořníků zadržených loni v listopadu při incidentu v Kerčském průlivu.
19. 7. 2019|

Rusko by mohlo Sencova vyměnit za tři vězně v USA. Týkalo by se to i lobbistky Butinové

Rusko prý chce vyměnit ukrajinského filmaře Oleha Sencova, který v ruském vězení už 140 dnů drží hladovku, za tři své občany uvězněné v USA: obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, pilota Konstantina Jarošenka, odsouzeného za pašování drog, a Mariji Butinovou, drženou ve vazbě. Uvedl to ruský opoziční list Novaja gazeta s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký rozhovorům o výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou.
1. 10. 2018|

Z případu Sencov chce Putin vyjít jako vítěz. Ví, že jeho smrt by se mu nevyplatila, říká novinářka Procházková

Ruský prezident Vladimir Putin si je velmi dobře vědom, kam až může v případu vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova zajít a co by pro něj znamenala Sencovova smrt, míní novinářka Petra Procházková. Sencov si už odpykal čtyři z uložených dvaceti let v ruském vězení, posledních zhruba 120 dní navíc drží hladovku a podle svého advokáta je ve špatném zdravotním stavu. Ve světě proto sílí kampaň za jeho propuštění. O případu Oleha Sencova s Petrou Procházkovou hovořil Martin Jonáš.
8. 9. 2018|

Kreml odmítl žádost Sencovovy matky o milost pro vězněného režiséra. Tvrdí, že ji musí sepsat sám

Putinova prezidentská kancelář odmítl žádost matky vězněného ukrajinského režiséra Oleha Sencova o milost pro jejího syna. Oznámila to agentura Interfax. Sencov, odsouzený na dvacet let za údajný terorismus, musí podle Kremlu sepsat žádost sám. To ovšem ukrajinský vězeň, který drží už tři měsíce hladovku, opakovaně odmítá.
15. 8. 2018|

Ruský vězeň, ukrajinský režisér, otec dvou dětí. Oleh Sencov už drží hladovku téměř tři měsíce

Už bezmála devadesát dní drží ukrajinský režisér Oleh Sencov v ruském vězení hladovku a jeho zdravotní stav se zhoršuje. Filmaře, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe Krymu, odsoudila Moskva k dvaceti letům vězení… a zmrazila tím nejen jeho slibnou uměleckou dráhu, která se začala rozvíjet v posledních deseti letech.
10. 8. 2018|