TÉMA

The Plastic People of the Universe

Vazba Janíčka z Plastic People byla nezákonná. Soud hudebníka po 47 letech rehabilitoval

Soud rehabilitoval Josefa Janíčka. Člen skupiny The Plastic People of the Universe pobyl v roce 1976 půl roku ve vazebních věznicích. Nyní soud rozhodl, že byla vazba nezákonná. Janíčkův advokát označil verdikt za morální satisfakci.
12. 10. 2023|

Kauza šikany disidentů se znovu otevře, rozhodl po dovolání Stříže Nejvyšší soud

Městský soud v Praze musí znovu otevřít kauzu skupiny bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB), kteří čelili obžalobě kvůli šikaně disidentů a nucení odpůrců totalitního režimu k emigraci. Městský soud v Praze jejich stíhání zastavil kvůli promlčení, avšak Nejvyšší soud vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Nejvyšší soud rozhodl v červnu bez veřejného jednání, informoval o tom Střížův mluvčí Petr Malý.
20. 7. 2023|

Černochová ocenila účastníky třetího odboje

Čtyři desítky účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu přebraly pamětní odznak od ministryně obrany Jany Černochové. Osm bojovníků proti totalitnímu režimu před rokem 1989 ministerstvo ocenilo in memoriam.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 19:30|

Soud zastavil stíhání bývalých příslušníků StB obžalovaných z šikany disidentů při akci Asanace

Odvolací pražský městský soud zrušil verdikt nad čtyřmi bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovanými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Jejich trestní stíhání zastavil, protože je podle něj promlčené.
20. 9. 2022|

Patti Smith do Prahy konečně přivezla svou energii

Patti Smith paří k hudebníkům, kteří se do Česka opakovaně vracejí. Přesto v úterý odehrála v Praze koncert, v nějž někteří její příznivci už ani nedoufali. Kvůli pandemickým odkladům se posunul o dva roky. Pětasedmdesátiletá americká písničkářka ale ve Foru Karlín rozehnala případné pochyby, jestli bude mít stále ještě energii na velká vystoupení.
20. 7. 2022|

V antikvariátu ji prodávali za sedminásobek ceny, tak ji vydal znovu. Hudebník Ivo Pospíšil opět vzpomíná

Hudebník Ivo Pospíšil vydal reedici své úspěšné knihy Příliš pozdě zemřít mladý, kterou napsal s Vladimírem Juráskem. Tentokrát je vzpomínková publikace doplněná o další dobové fotografie, dokumenty, a dokonce i film.
20. 6. 2022|

Chtěl jsem, aby to znělo, jako by jim estébáci nešlapali na krk, říká zvukař o čištění alb Plastiků

Šest nově vydaných studiových alb The Plastic People of the Universe zní naprosto jinak, než jak byli posluchači undergroundové kapely zvyklí. Zvuk je čistý, ostrý, zároveň si však ponechává typické plastikovské aroma. V nové, restaurované verzi se k fanouškům dostaly desky Egon Bondy's Happy Hearts Band Banned, Pašijové hry velikonoční, Jak bude po smrti, Hovězí porážka, Co znamená vésti koně a Půlnoční myš.
30. 1. 2022|

Reportéři ČT: Vesnici v centru Prahy zachraňují dobrovolníci, nyní ale rozvoj Buďánek zamrzl

Před pěti lety se začala Buďánka, vesnice v centru Prahy, díky dobrovolníkům znovu vracet k životu. Bývalá dělnická kolonie navazovala jak na dávnou tradici, tak i na tu z disidentských časů, kdy zde našli zázemí hudebníci z kapely The Plastic People of The Universe. Po letech optimistických plánů se ale nyní rozvoj zadrhl. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
11. 1. 2022|

Soud uznal bývalé příslušníky StB vinnými ze šikany disidentů. Dva z nich dostali podmínku

Soud uznal čtveřici bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) vinnou z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovala disidenty a nutila je k emigraci. Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi uložil dvouleté podmíněné tresty, u Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání. Oba dva už dříve dostali za týrání odpůrců režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení, což předsedkyně senátu Olga Kalašová označila za dostatečné. Verdikt není pravomocný, obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případná odvolání.
9. 9. 2021Aktualizováno9. 9. 2021, 13:56|

Nedaří se uzavřít soudy s bývalými příslušníky StB, kauza Asanace stojí

Soudům se nedaří uzavřít procesy s bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti. Například čtvrteční líčení v kauze Asanace se za pět hodin nepohnulo z místa kvůli námitkám a požadavkům obhájce někdejšího vysokého důstojníka StB Karla Vykypěla.
15. 4. 2021|

Major Zeman řešil první případ před 45 lety. Postupně mě zničil, říkal o své nejslavnější roli Vladimír Brabec

První z třiceti případů majora Zemana viděli diváci poprvé před 45 lety, 11. ledna 1976. Detektivní seriál dosáhl značné popularity, čehož využilo vedení státu k propagandistické masáži a překroucenému výkladu nedávné historie. Uvědomoval si to i představitel hlavní role seriálu Vladimír Brabec. „Nevěděli jsme přesně, do čeho jdeme. Potom už nešlo utéct. Když se to natočilo, tak jsem se za některé díly styděl, styděl jsem se, že v nich jsem,“ popsal později herec. Seriál, ve kterém televizní vyšetřovatel řeší kriminální případy a zároveň poučuje diváky o záškodnících v zemi, se stal ožehavým tématem i po sametové revoluci. Na obrazovkách se ostatně vysílá dodnes.
11. 1. 2021|

Svatopluk Karásek říkal ďáblovi ne. Nyní odešel

Zemřel Svatopluk Karásek. Evangelický duchovní, písničkář, signatář Charty 77, exulant a počátkem století i poslanec a zmocněnec pro lidská práva se dožil 78 let, s vážnými zdravotními problémy se potýkal poslední desetiletí. Zanechal po sobě dílo hudební i literární.
20. 12. 2020|

Recenze: Šílenství Mejly Hlavsy pořád dovede tnout do živého

Od předčasného úmrtí basisty a skladatele Milana „Mejly“ Hlavsy sice záhy uplyne už dvacet let, jeho hudební odkaz je nicméně stále více než živý – dokazuje to i právě vydané album jeho sólového projektu Šílenství Live 1999. Zároveň vychází na DVD celovečerní dokument o Hlavsově domovské skupině The Plastic People of the Universe.
16. 12. 2020|

Násilím jim stříhali vlasy a kopali i do těhotných. Nová kniha popisuje zásahy komunistů proti českým „máničkám“

Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás! – heslo komunistické propagandy mělo vést v 70. letech k diskriminaci všech příznivců undergroundové hudby. Tehdejší režim si ale nevystačil pouze s šikanou takzvaných „mániček“, ale neostýchal se proti nim použít i násilí. Příslušníci Veřejné bezpečnosti rozháněli koncerty a brutálně zakročovali proti těm, kteří si přišli jen poslechnout hudbu. Historici nově vyčíslili počet obětí těchto fyzických útoků.
19. 11. 2020|

Akce Asanace opět u soudu. „Nic takového jsem nedělal, nemohl a nesměl dělat," brání se jeden z obžalovaných

Někdejší příslušníci StB u soudu ve čtvrtek odmítli obžalobu, která je viní ze šikanování chartistů a disidentů v rámci takzvané akce Asanace, s jejíž pomocí chtěl komunistický režim v Československu donutit nepohodlné lidi k emigraci. Obžalobě čelí pět lidí – Zbyněk Dudek, Karel Hájek, Rudolf Peltan, Jaroslav Maryško a Jiří Šimák. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až desetileté tresty vězení. Dudek a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 12:53|

Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků

Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|
1989

Módní kolekce ze sametu, Plastici v Paříži, Čáslavská v Tokiu. Česká centra po světě připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce si připomenou i Česká centra v zahraničí. Na listopad se na třech kontinentech chystají desítky akcí na téma „svoboda“ a „osobnost Václava Havla“. V Bruselu představí módní kolekci ze sametu, v Miláně odhalí lavičku Václava Havla, v Paříži zahrají The Plastic People of the Universe. České televizi to potvrdila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.
23. 10. 2019|

Recenze: Šaman Brabenec je bez prérie, ale jistě ne bez poezie

Čerstvě vydané dvojalbum Šaman bez kmene, bez rodu, bez prérie vyšlo sice k narozeninám Vratislava Brabence, berme je ale jako dárek pro všechny milovníky jak poezie, tak muziky – neučesané, syrové, autentické. To znamená poctivé, a tudíž i dobré.
15. 9. 2018|

Glosa: Říct ďáblu ne. Padesátiletí Plastici mají být nač hrdí

Nechce se tomu věřit, je to ale tak – kapela Plastic People of the Universe slaví padesát let existence. A má být na co hrdá. Polovinu z půlstoletí existence přitom působila v podmínkách, jež by jistě vydaly na pěkně drsný film.
1. 9. 2018|

Recenze: Podzemní výprava do neprobádaného universa Plastiků

Přestože by se mohlo zdát, že již bylo o naší skupině The Plastic People of the Universe napsáno snad vše, zůstávají stále nepopsaná bílá místa. Zároveň chybí i jiné pohledy na historii kapely a její význam. I proto lze knihu Františka Čuňase Stárka a Martina Valenty Podzemní symfonie Plastic People jen uvítat.
12. 8. 2018|