TÉMA

Iva Procházková

Kmotr si pro sebe ukradl Audioknihu roku 2022, s pomocí Oldřicha Kaisera

Absolutním vítězem ankety Audiokniha roku 2022 se stala mafiánská sága Kmotr. Bestseller Maria Puza načetl Oldřich Kaiser. Kmotr v jeho podání zvítězil také v kategoriích Interpret a Jednohlasná četba. Odborná porota rozdala ceny celkem v deseti kategoriích. Za mimořádný přínos byla oceněna Taťjana Medvecká.
27. 4. 2023|

Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.
11. 12. 2021|

Romantika, problémy, uzly a pomeranče. Nový snímek chce vzkřísit české filmy pro mládež

Do českých kin vstupuje romantický teenagerovský příběh podle stejnojmenné oceňované knihy Ivy Procházkové. Uzly a pomeranče natočil na základě spisovatelčina scénáře Ivan Pokorný. Příběh odehrávající se v pohraničí vznikl v česko-německo-slovenské koprodukci, spolupracovala na něm i Česká televize.
11. 7. 2019|

Ahoj Lipsko! Česká literatura se chce seznámit s německými čtenáři

Po téměř čtvrtstoletí je Česko hlavním hostem významného knižního veletrhu v Lipsku. Od 21. do 24. března se v programu přehlídky představuje pětapadesát tuzemských autorů a autorek. Lipsko navíc loni na podzim zahájilo Český kulturní rok. Jak významná je prezentace Česka na veletrhu, přiblížil v rozhovoru programový koordinátor projektu Martin Krafl.
21. 3. 2019|

V Lužických horách filmují uzly, pomeranče a poprvé i Ewa Farna

Ewa Farna si z pódií odskočí na plátno. Úspěšná zpěvačka si totiž zahraje ve filmu pro mládež Uzly a pomeranče. V příběhu z podhůří Lužických hor získala svou první filmovou roli, před kamerou se setká se zkušenějšími kolegy Stanislavem Majerem, Leošem Nohou nebo Lubošem Kostolným. Snímek v česko-německo-slovenské koprodukci začal na konci července natáčet Ivan Pokorný.
6. 8. 2018|