TÉMA

La Scala

La Scala v úterý poprvé v historii uvede Dvořákovu operu Rusalka

Italský operní dům La Scala v Miláně uvede poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po premiéře 6. června bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí postavy z pohádek a reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Danteová a dirigovat ho bude Čech Tomáš Hanus.
6. 6. 2023|

Zahájení sezony v La Scale provázely protesty. Aktivisté polili operu barvou, krajní levice přichystala „večeři při svíčkách“

V Miláně několik desítek lidí demonstrovalo proti uvedení ruské opery Boris Godunov, která zahájila operní sezonu divadla La Scala. Policii ale více zaměstnal protest krajní levice, když se demonstranti snažili prolomit zátarasy, napsal deník Corriere della Sera. Před zahájením představení italský prezident Sergio Mattarella řekl, že nelze smazat velkou ruskou kulturu. Na představení byla i premiérka Giorgia Meloniová či šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přijetí představení ze strany publika bylo triumfální, napsala agentura AFP.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 23:34|

La Scala zahájí sezonu ruskou operou o carovi. Putina tím neoslavujeme, brání se kritice

Rozhodnutí předního operního domu La Scala zahájit novou sezonu operou Boris Godunov vyvolalo nesouhlas hned po oznámení a kritické hlasy jsou slyšet stále. Uvedení díla ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského kritizuje ukrajinský konzul. Vedení La Scaly se obhajuje, že nastudování trvalo několik let a že rozhodně není zamýšleno jako propaganda Ruska, nebo dokonce namířené proti Ukrajině. Premiéra je plánována na 7. prosince.
23. 11. 2022|

Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.
14. 4. 2022|

Operní pěvec Plachetka v nové knize připomíná zlomové momenty dosavadní kariéry

Adam Plachetka vydal knihu To je klasika aneb nevážné rozmluvy o vážné hudbě. Publikace nabízí vhled do muziky, divadla, ale i do života operního pěvce. Rozhovory s ním vede hudební redaktor Českého rozhlasu Vojtěch Babka, mimo jiné umělcův spolužák z konzervatoře.
27. 12. 2021|

Italové jsou dobře vychovaní, říká po debutu v La Scale choreograf Jiří Bubeníček

Na jeviště operního domu La Scala v Miláně se po pandemické odmlce vrátil balet. Proslulá scéna si pro návrat vybrala Večer čtyř choreografů. Jedním z nich byl i Jiří Bubeníček, pro uznávaného tanečníka bylo představní choreografickým debutem v tomto divadle.
16. 6. 2021|

Rozezlila Verdiho, Paganiniho vynesla do nebes. Mekka opery La Scala slaví 240 let

Divadlo v centru Milána patří ke špičce hudebního světa. Proslulá budova, na jejímž jevišti vystupovali umělci od Verdiho po Pavarottiho či Annu Netrebko, v pátek oslavuje přesně 240 let od slavnostního otevření. Za dlouhou historii snad nejslavnější operní scény zde svůj otisk zanechalo také několik českých hvězd.
3. 8. 2018|