TÉMA

Tom Cruise

Vyhazov herečky i zásah Cruise. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozděluje Hollywood

Vycházející hvězda přišla o filmovou roli, Susan Sarandonovou opustila její talentová agentura a Tom Cruise prý zasáhl, aby ochránil svou agentku v době, kdy Hollywood čelí rozvratu kvůli válce na Blízkém východě. Americký zábavní průmysl je proslulý svou politickou jednotností a v naprosté většině otázek hvězdy, manažeři i produkční mluví jedním hlasem. Konflikt mezi Izraelem a teroristy z Hamásu však odhalil ostrý rozkol, napsal list The Times.
23. 11. 2023|

Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:52|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.
28. 5. 2022|

Pokračování Top Gunu vletělo do kin. Je to stejný, ale zároveň lepší film, míní Michailidis

Na plátna a do akce se vrací pilot, který se řídí více svým instinktem než leteckými předpisy. Před šestatřiceti lety film Top Gun udělal hvězdu z herce Toma Cruise. Ten nechybí ani v pokračování Top Gun: Maverick, které od 26. května promítají i česká kina. „Je to skoro stejný film, což je záměr, ale především je to v mnoha ohledech lepší film než ten první,“ shrnul své dojmy moderátor magazínu ArtZóna Saša Michailidis.
26. 5. 2022|

Chirurgický zákrok je nový sex. V Cannes se protestuje, směje bohatým a vyhlíží Cronenberg i Elvis

Letošní filmový festival v Cannes je v polovině, podle insiderů ale ještě ty největší hity dost možná přijdou. Čeká se na thriller Davida Cronenberga Crimes of the Future nebo velkolepé životopisné drama Elvis. Polská režisérka Agnieszka Hollandová kritizovala, že se na festivalu promítá nový film ruského disidenta, zatímco se po červeném koberci již prošli Julia Robertsová, Tom Cruise, Sharon Stoneová, Michael Fassbender nebo Marion Cotillardová. Vítěz Zlaté palmy bude znám v sobotu.
23. 5. 2022|

Hlavní hvězdu v Cannes Toma Cruise už nic nepřekoná, míní Šmíd. Festivalové dění ovlivňuje i válka

Ve francouzském Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival, který začal v úterý. V hlavní soutěži se představí celkem 21 snímků, držitel Zlaté palmy bude znám 28. května. Také tuto tradiční filmovou přehlídku ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, při zahájení festivalu promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zahajovací ceremoniál podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída sledovalo v televizi až 1,8 milionu lidí. Hlavní hvězdou byl hned druhý den přehlídky herec Tom Cruise.
20. 5. 2022|

Začíná festival v Cannes. Zbavil se písmene Z a vyhlíží Top Gun

Ve francouzském přímořském letovisku Cannes začíná 75. ročník filmového festivalu. Po dvou letech pandemie a uzavřených kin hodlají organizátoři rozvinout červené koberce naplno, i když do programu letos zasahuje válka na Ukrajině. O hlavní cenu, Zlatou palmu, usiluje jednadvacet snímků, pozornost je ale upřená i na novinky, které mimo soutěž uvedou Tom Hanks či Tom Cruise. Zástupci české kinematografie, s výjimkou restaurovaného filmu od Věry Chytilové, v Cannes chybí.
17. 5. 2022|

Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.
6. 1. 2022|

Ruský filmařský tým se vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice

V Kazachstánu bezpečně přistála loď Sojuz MS-18 s ruským filmařským týmem, který ve vesmíru natáčel záběry pro nový film s pracovním názvem Výzva. Herečka Julija Peresildová a režisér Klimov Šipenko dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s kosmonautem Antonem Škaplerovem 5. října s odhodláním natáčet poprvé filmové scény ve skutečném vesmíru. Oba na oběžné dráze strávili dvanáct dní. Z pobytu se budou filmaři asi týden zotavovat.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 17:29|

Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA

Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|

NASA pomůže při natáčení filmu s Tomem Cruisem na palubě ISS

Při natáčení nového filmu s Tomem Cruisem bude na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pomáhat Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Uvedl to šéf americké vesmírné agentury Jim Bridenstine. O chystaném akčním snímku známého herce, který se bude natáčet ve vesmíru, se zatím mnoho neví. Rozhodně ale nemá jít o další Mission: Impossible.
6. 5. 2020|

Aby Praha nevypadala jako Moskva nebo Paříž. Město platí filmařům za to, že zůstane Prahou

Praha platí filmařům za to, že je ve snímcích prezentována jako Praha. Město na to založilo fond, z něhož financuje snímky, které mají zajištěnou širší distribuci v zahraničí a kde Praha hraje samu sebe. Město tím chce přitáhnout další turisty i filmaře a prezentovat se v zahraničí.
29. 9. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Tom Cruise se vrátil za knipl stíhačky. Přilétá druhý Top Gun

„Konec je nevyhnutelný, Mavericku. Tobě podobní spějí k zániku,“ zazní v první upoutávce na pokračování filmu Top Gun. Tom Cruise ale opakovaně dokládá, že s akcí ve filmech jen tak neskončí. A i námořního pilota Mavericka, kterého hrál poprvé v roce 1986, čeká příští léto ještě alespoň jeden let.
20. 7. 2019|

Pošesté zachránit svět? Žádná Mission není pro Toma Cruise dost Impossible

V českých kinech začíná další Mission: Impossible. Tom Cruise jako agent Ethan Hunt se tentokrát pokusí zastavit hrozící jadernou katastrofu. Zvládnout misi, kterou by jiní nezvládli, musí už pošesté.
4. 8. 2018|