TÉMA

Jiráskův Hronov

Kromě divadla letos Jiráskův Hronov nabídne i Problémový klub

V Hronově na Náchodsku začne v pátek v podvečer 91. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Bude se konat do soboty 7. srpna a nabídne desítky představení, včetně doprovodného programu, vyplynulo z informací zveřejněných na webu festivalu. Organizátoři označují akci za nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Slavnostní zahájení je naplánované na sobotní odpoledne.
30. 7. 2021|

Přehlídky amatérského divadla jsou letos nejisté, soubory nemůžou od podzimu zkoušet

Jiráskův Hronov, Divadelní piknik Volyně nebo Šrámkův Písek. Nejen tyto festivaly amatérského divadla s dlouholetou tradicí čekají na pokyny, zda se budou moci letos uskutečnit a za jakých podmínek. Výraznou komplikací je pro ně rušení krajských postupových přehlídek, ze kterých se vybírají hry pro program celostátních festivalů. Například z 16 postupových přehlídek do Volyně organizátoři už šest úplně zrušili a jedna se uskutečnila bez diváků. Zbylé se mají konat v průběhu května a na začátku června. Amatérské soubory také nemůžou od loňského podzimu kvůli protiepidemickým opatřením zkoušet a obávají se, že se na letní vystoupení a přehlídky nestihnou připravit.
5. 5. 2021|

Bez pauzy. V Hronově i podevadesáté hrají amatérští divadelníci

Jiráskův Hronov se prezentuje jako nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě. Přehlídku amatérského divadla nepřerušila ani válka. Pořadatelé z toho důvodu podle svých slov udělali všechno pro to, aby se v co nejširší možné podobě mohl uskutečnit i jubilejní, devadesátý ročník. Povedlo se – začíná 31. července a vystoupí na něm 47 souborů, včetně profesionálních, a přes 20 kapel.
31. 7. 2020|

Hronov je opět nejen Jiráskův, ale i ochotníkův

Rodiště spisovatele Aloise Jiráska čítá něco málo přes šest tisíc obyvatel, na týden od 2. do 10. srpna se do tohoto města v severovýchodních Čechách sjede nejméně jednou tolik lidí. Koná se zde totiž už 89. ročník festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Kromě ochotníků přivítá i profesionální divadelníky a v doprovodném programu nabízí hudební či vzdělávací akce.
2. 8. 2019|

Všechny cesty ochotníků vedou do Hronova

Sen noci svatojánské v nastudování místního souboru zahájí 3. srpna už osmaosmdesátý ročník Jiráskova Hronova. Festival amatérského divadla divákům představí vedle tuzemských divadelníků také tvorbu ochotníků ze Slovenska, Itálie a Islandu.
3. 8. 2018|