TÉMA

Jiří Macháček

Ocenění Česká hlava získala kardioložka Moťovská. Je první ženou, která cenu dostala

Nejvyšší české vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Kromě Moťovské dostali cenu například Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu nebo archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti. Laureáty představil předseda správní rady projektu Česká hlava Martin Vlach na tiskové konferenci v Kampusu Hybernská v Praze. O ocenění Moťovské tento týden rozhodla vláda.
24. 11. 2023|

To se vysvětlí, soudruzi. Paranormální jevy vyšetřují v seriálu České televize a německé ZDF

Ve studiích na Kavčích horách dočasně sídlí Ústav paranormálních jevů. Jeho pracovníci hrají důležitou roli v chystaném seriálu, který vzniká ve spolupráci České televize a německé ZDF. Seriál To se vysvětlí, soudruzi! chce po desetiletích navázat na kdysi oblíbené koprodukční projekty z osmdesátých let, v nichž se děj chystané novinky odehrává.
11. 5. 2023|

Kultura může udělat vždycky něco, říká Jiří Macháček

Herec a zpěvák Jiří Macháček si s kapelou Mig 21 v sobotu zahraje s desítkami členů orchestru, sboru a baletu Národního divadla. V Interview ČT24 mluvil o pomoci Ukrajině, roli kultury i Josefu Abrhámovi. „To byl člověk, na kterém podle mě v životě nikdo neobjevil nějakou skvrnku jak umělecky, tak lidsky,“ sdělil.
20. 6. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

Legenda, která vznikla v podzemí. Před padesáti lety se zrodilo divadlo Sklep

V roce 1971 čtrnáctiletí spolužáci David Vávra a Milan Šteindler založili takzvaný Kobil klub ve sklepě Vávrovy babičky. Položili tak základy divadlu Sklep. To se postupem času zařadilo k nejvýraznějším českým souborům osmdesátých let. Vystřídaly se v něm významné osobnosti české kultury a svým humorem baví dodnes.
1. 4. 2021|

Nejstarším písmem Slovanů nebyla hlaholice. Objev kosti u Břeclavi ukázal na runy

Nejstarším archeologicky doloženým písmem u Slovanů už není hlaholice, ale starogermánské runy. Archeologové je našli na zvířecím žebru vykopaném v lokalitě Lány u Břeclavi spolu s keramikou pražského typu, která je spojována právě se Slovany. Jde o jedinečný objev, informovala ve čtvrtek Masarykova univerzita.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 10:38|

„Lidi tady málo hulej’.“ Do kin se (proto) vrací Samotáři

Komedie Samotáři patří k těm filmům, z nichž lidé i po letech citují a které nesou výpověď pro jednu generaci. O to spíše je režisér filmu David Ondříček zvědavý, jak na Samotáře zareagují současní dvacátníci. Od 2. července se totiž vracejí do kin, a to v digitálně restaurované verzi.
2. 7. 2020|

Ivan „Bourák“ Trojan chce bořit kina. Pomáhá mu Ondřej „Elvis“ Trojan i nový trailer

Dva roky po dramatu Toman o někdejším šéfovi zahraniční rozvědky se Ondřej Trojan jako režisér vrací do kin s Bourákem. Film v titulní roli s jeho bratrem Ivanem a podle scénáře Petra Jarchovského slibuje směs černé komedie a české gangsterky v rytmu rokenrolu. Tvůrci se rozhodli nečekat s uvedením na podzim, věří, že zmíněný filmový styl patří spíš k létu. Bourák se tak v biografech odváže 11. června, zpátky se ale nedrží už v traileru.
18. 5. 2020|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Nový film Ondřeje Trojana bude Bourák. V hlavních rolích Ivan Trojan nebo Jiří Macháček

Režisér Ondřej Trojan začal natáčet svůj pátý celovečerní film s názvem Bourák. Poprvé na velké ploše si v něm zahraje i jeho bratr Ivan, který ztvární hlavní roli. V těchto dnech ale štáb v severočeském Rumburku natáčí ještě bez něj. Vedle Ivana Trojana obsadil režisér do snímku i své oblíbené herce z předchozích filmů, včetně Jiřího Macháčka a Kateřiny Winterové, kteří hráli v předchozím Trojanově filmu Toman.
28. 5. 2019|

Film Toman ukazuje salámovou metodu nástupu komunistů k moci. To je aktuální, říká režisér Trojan

Film Toman je stále aktuální, řekl v Interview ČT24 režisér Ondřej Trojan o svém snímku, který ve čtvrtek vstoupil na plátna kin. Příběh šéfa poválečné československé rozvědky a zároveň šedé eminence komunistické strany Zdeňka Tomana je podle dokumentaristy Martina Šmoka dohlížejícího na historickou věrnost filmu hlavně o moci, penězích a o moci peněz.
5. 10. 2018|

Byl Toman českým Schindlerem? Ondřej Trojan natočil dějepisnou lekci o šéfovi poválečné rozvědky

Na každého něco věděl a všechno uměl zařídit. Pomáhal komunistům k moci a komunisté mu pak za to od moci odpomohli. Pomáhal i židovským uprchlíkům, zároveň si tím ovšem dopomohl ke slušným penězům. Zahrával si s osudy lidí a s jeho osudem si teď zahrál režisér Ondřej Trojan, který o pozapomenutém šéfovi zahraniční rozvědky poválečného Československa natočil film. Rozporuplný příběh Zdeňka Tomana vypráví v kinech od 4. října. Snímek nazval jednoduše – Toman.
4. 10. 2018|

Minulost je za dveřmi. Šéf rozvědky Toman „kšeftuje“ s novým trailerem

Už za měsíc tuzemská kina odvypráví možná neuvěřitelný, nicméně pravdivý příběh šéfa poválečné československé rozvědky. Drama Toman natočil Ondřej Trojan, režisér filmů Želary a Občanský průkaz. Snímek s Jiřím Macháčkem v titulní roli představuje nový trailer a filmové vizuály.
3. 9. 2018|

Chtěl nahoru i přes mrtvoly. Jiří Macháček jako rozvědčík Toman se představuje v první upoutávce

Drama Toman režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu člověka, který kšeftoval s osudy lidí, představuje první upoutávku. Herec Jiří Macháček ztvárnil titulní roli komunistického rozvědčíka, šmelináře i prospěchářského zachránce Židů. Snímek, který vznikal v koprodukci České televize, se ve čtvrtek, dva měsíce před uvedením do distribuce, dočká slavnostní předpremiéry na festivalu ve Slavonicích.
31. 7. 2018|