TÉMA

Dalajlama

Havel spojoval nespojitelné a choval se ke všem stejně, vzpomíná sestra boromejka

Celovečerní dokument Petra Jančárka s názvem Tady Havel, slyšíte mě? ukazuje Václava Havla a jeho poprezidentské období. Sestra boromejka Angelika Ivana Pintířová si při zhlédnutí snímku poplakala, ale také se zasmála a zavzpomínala. Havel byl podle ní citlivý člověk, který spojoval lidi a je potřeba, aby o něm dnes zase bylo slyšet. Lidé od něj někdy očekávali, že vše udělá, ale nebyl spasitel, řekla v pátečním Interview ČT24.
12. 4. 2024|

Richard Gere popřál dalajlamovi osobně k narozeninám a otevřel v Indii knihovnu s jeho odkazem

Americký herec Richard Gere se připojil k buddhistickým mnichům, aby popřál k narozeninám dalajlamovi. Tibetskému duchovnímu vůdci je sedmaaosmdesát let. Jubileum oslavil v exilovém sídle v indické Dharamsále mimo jiné otevřením knihovny a muzea.
8. 7. 2022|

Václava Havla připomněl vzpomínkový průvod Prahou, Horáček hovořil o zákonu o zásluhách

V pátek v 18:00 vyšel z prostranství před Novou scénou Národního divadla v Praze vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Připomněl Václava Havla, od jehož smrti uplynulo devět let. Na Havla vzpomínali v pátek lidé po celém Česku, kvůli současné epidemické situaci se však mnoho pietních akcí přesunulo do virtuálního prostředí.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 21:12|

Vůdce bez země, filozof a šiřitel míru. Tändzin Gjamccho je dalajlamou už 80 let

Tändzin Gjamccho, známý jako 14. dalajlama, byl vysvěcen 22. února 1940. V exilu žijící duchovní vůdce Tibetu si respekt a úctu vydobyl zejména snahou o nenásilné řešení problémů světa a své domoviny. Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1989 se nesnaží o úplnou nezávislost Tibetu, ale o širší autonomii. Peking ho opakovaně obviňuje z toho, že se snaží oblast od Číny odtrhnout.
22. 2. 2020|

Kdo nahradí dalajlamu? Snahy Číny dosadit nástupce vyvolávají u Tibeťanů odpor

Výběr dalajlamova následníka testuje vztahy mezi Čínou a Indií, kde duchovní vůdce našel azyl. Peking přesvědčuje Nové Dillí, aby uznalo nástupce, jehož vybere, což odmítá tibetská exilová vláda. Kontroverze do diskuse vnesl i sám dalajlama. Nedávno prohlásil, že nahradí-li ho žena, měla by být atraktivní. Po kritice se jeho úřad omluvil za nepochopený humor.
12. 8. 2019|

Česko navštíví premiér tibetské exilové vlády. Petříček se s ním nesetká, primátor Prahy a další politici ano

Počátkem března přiletí do Česka na pozvání festivalu Jeden svět politický nástupce dalajlamy Lozang Sanggjä. Zatímco primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nebo poslanci a senátoři z neformální Parlamentní skupiny přátel Tibetu mají s premiérem tibetské exilové vlády naplánované schůzky, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s ním nesejde. Parlamentní skupina s postojem ministerstva nesouhlasí.
27. 2. 2019|

Ej, lásko, lásko! Iva Bittová zpívala pro dalajlamu. Ten vzpomínal na prezidenta Havla

Zpěvačka Iva Bittová zpívala v Indii pro dalajlamu. Na setkání ve škole Spring Dales, kterou podporuje česká nezisková organizace Brontosauři v Himálajích, mu zanotovala moravskou lidovou písničku Ej, lásko, lásko. Na své asijské cestě se seznámila i s hudebníkem Ančukem, který je v indickém regionu Ladak, přezdívaném Malý Tibet, posledním hráčem na tibetskou kytaru původní technikou. Bittová s ním v listopadu v Praze a Brně odehraje dva koncerty.
29. 7. 2018|