TÉMA

Josef Somr

Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.
22. 4. 2023|

Divadlo Viola zahájilo šedesátou sezonu koláží z díla Karla Čapka, kritizuje i dnešní společnost

Pražské Divadlo Viola vstupuje do šedesáté sezony premiérou hry Vyžeňte lvy! Jde o humornou koláž drobných textů a apokryfů Karla Čapka. Inscenací chtějí divadelníci připomenout dramatika a spisovatele, jenž uměl psát velmi kritické texty vůči tehdejší společnosti, které zůstávají aktuální i dnes.
29. 10. 2022|

Zemřel Josef Somr. Hrál v Národním divadle, razítkoval na stříbrném plátně, načítal i audioknihy

Zemřel Josef Somr, bylo mu 88 let. Přes dvacet let byl členem Činohry Národního divadla, hrál také v desítkách filmů včetně oscarových Ostře sledovaných vlaků. Zůstává po něm také mnoho zvukových nahrávek. Vystupoval v rozhlasových hrách a načetl mnoho audioknih a gramofonových desek pro všechny generace – pohádky i Švejka.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 20:23|

Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko hrají jako o život

Divadlo Na Jezerce si pro předvánoční premiéru vybralo slavnou hru Gin Game amerického autora D. L. Coburna. Hlavní a jediné role v tragikomickém příběhu o vášni hráče a štěstí začátečníka ztvárnili Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko.
6. 12. 2019|

Natáčení slavného Žertu přerušila invaze. Josef Somr se po padesáti letech vrátil na místa činu

Jeden z nejoceňovanějších filmů československé tvorby se opět vrátil do Uherského Hradiště. Přesně padesát let od natáčení Žertu si autentická místa znovu prošel představitel hlavního hrdiny Josef Somr. Film Jaromila Jireše podle prvního románu Milana Kundery hned po premiéře komunistický režim zakázal. Výstava nazvaná Žertu na stopě doprovází letošní Letní filmovou školu, která začala v pátek.
29. 7. 2018|