TÉMA

Rekonstrukce státu

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Reportéři ČT: Metrostavu soud zakázal soutěžit o veřejné zakázky. Uchází se o ně jeho dceřiné společnosti

Společnost Metrostav byla jednou z firem, které soudy potrestaly za korupci v případu bývalého hejtmana Davida Ratha. Firma podle rozsudku nesmí soutěžit o veřejné zakázky. Státní zástupce Jiří Pražák, který soudu trest navrhl, ovšem připouští, že je v podstatě neúčinný. O veřejné zakázky totiž místo Metrostavu soutěží jeho dceřiné společnosti, a to zcela legálně. Tématu se pro Reportéry ČT věnoval Michael Fiala.
28. 11. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

Česko zatím nebude plošně zabavovat auta s ruskými SPZ

Česko zatím auta s ruskými poznávacími značkami plošně zabavovat nebude. ČT to řekla mluvčí celní správy Hana Prudičová s tím, že vozy už byly jednou vpuštěny do schengenského prostoru. Zmíněnou pravomoc nově dává směrnice Evropské komise. Polsko, Finsko a pobaltské státy už v minulých dnech oznámily, že v Rusku registrovaná auta nebudou na své území pouštět.
18. 9. 2023|

Lobbisté by měli hlásit s kým a o čem jednali, plánuje vláda. Návrh chce projednat do léta

Vláda by chtěla ještě do prázdnin projednat návrh uzákonění pravidel pro lobbisty. Lidé, kteří ovlivňují tvorbu zákonů, by se například museli registrovat a každý půlrok hlásit, s kým a o čem jednali. Zákon má zakázat lobbování lidem s trestní minulostí. Vládní protikorupční rada ale kritizuje, že mezi lobbisty nebudou třeba profesní komory nebo odbory.
11. 6. 2023|

FAÚ prověřuje majetek ruského zbrojaře Obnosova. Jeho jméno chybí na unijním sankčním seznamu

České úřady prověřují majetek ruského zbrojaře a poradce Vladimira Putina Borise Obnosova, jehož holding vyrábí rakety používané ve válce proti Ukrajině. Informoval o tom protikorupční fond Alexeje Navalného. Zbrojařova rodina vlastní v Praze nemovitosti za desítky milionů korun. Zatímco holding je na sankčním seznamu Evropské unie, jeho vedení tam chybí.
21. 5. 2023|

České úřady prověřují majetkové „šachy“ u desítek lidí podezřelých z napojení na Kreml

Finanční analytický úřad (FAÚ) zkoumá majetkové přesuny u desítek lidí podezřelých ze spojení s Putinovým režimem. Podle informací ČT se zajímá i o dva ruské politiky, kteří se po začátku války na Ukrajině zbavili nemovitostí za víc než dvacet milionů korun.
17. 11. 2022|

Evropa mluví o Marshallově plánu pro 21. století. Má zrekonstruovat ukrajinskou ekonomiku

Tématem berlínské konference, kterou hostili německý kancléř Olaf Scholz společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, byl plán poválečné rekonstrukce Ukrajiny. Scholz mluvil o vytvoření Marshallova plánu pro 21. století a že je to generační úkol, který musí začít hned. Na tom se s ním von der Leyenová shodla a dodala, že by měl vzniknout nejlépe ještě do konce roku. Podle ekonoma Petra Zahradníka však nesmí dojít k jakémusi neokolonialismu, kdy si státy rozeberou to nejlepší z Ukrajiny, řekl v Horizontu ČT24.
25. 10. 2022|

Ministři asi budou muset prokázat, že nespolupracovali s StB. Vnitro navrhuje obnovu lustrací

Ministerstvo vnitra připravilo novelu lustračního zákona, která obnovuje povinnost lustračního oprávnění pro členy vlády i ministerské náměstky. Informoval o tom resortní šéf Vít Rakušan (STAN). Povinnost předkládat doklad o tom, že člověk nespolupracoval s komunistickým režimem, pro vrcholné představitele tuzemských ministerstev přestala platit před osmi lety za vlády ČSSD, lidovců a ANO.
8. 9. 2022|

Česko pátrá po majetcích Rusů napojených na Putina. V pátek se konala tajná schůzka

Česko hledá další majetek Rusů napojených na Putinův režim. Zaměřuje se také na transakce na bankovních účtech. Potvrzuje se, že Rusové do země v posledních letech posílali větší sumy peněz přes firmy v daňových rájích. Podle informací ČT se v pátek situací na utajené schůzce zabývali zástupci policie, Finančního analytického útvaru a Bezpečnostní informační služby.
25. 3. 2022|

Blažek chce, aby vláda nemohla odvolat šéfa žalobců bez udání důvodu

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce, aby v budoucnu nebylo možné odvolat nejvyššího žalobce bez udání důvodu, jako je to možné teď. Řekl to při návštěvě vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Současná vláda se zavázala v programovém prohlášení dokončit novelu zákona o státních zastupitelstvích.
7. 2. 2022|

168 hodin: Digitální revoluce se nekoná. On-line služby českých úřadů patří mezi ty horší v EU

Předvolební plán premiéra Andreje Babiše (ANO) z roku 2017 na digitalizaci státní správy se nedaří plnit. Portál občana funguje jako obyčejný rozcestník. Nepřišla ani očekávaná automatizace. Podle údajů Evropské komise patří Česko v oblasti digitalizace mezi nejhorší členské státy. Tématu se v pořadu 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
27. 9. 2021|

Nový nejvyšší státní zástupce zatím není, Benešová plánuje další schůzky

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová šla na středeční schůzku s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO) apelovat, aby byla při obsazení místa nejvyššího státního zástupce zachována systémová kontinuita a nezávislost státních zastupitelství. Bradáčová to řekla před vlastním jednáním. Ministryně se setkala také s olomouckým státním zástupcem Ivem Ištvanem, k obsahu schůzek se následně nevyjádřila.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 22:15|

Protikorupční organizace žádají přeobsazení místopředsedů Antimonopolního úřadu kvůli Stoce

Protikorupční organizace požadují, aby předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, který je v úřadu od loňského prosince, vypsal transparentní výběrové řízení na všechny pozice místopředsedů. Problémem je podle nich fakt, že někteří místopředsedové byli vyšetřovaní spolu s minulým předsedou Petrem Rafajem. Informovaly o tom v tiskové zprávě.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 14:43|

Antimonopolní úřad má nového šéfa. Prezident do jeho čela jmenoval Petra Mlsnu

Petr Mlsna je předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na Pražském hradě jej do nové funkce jmenoval prezident Miloš Zeman, dosavadního náměstka ministra vnitra a někdejšího ministra Nečasovy vlády mu navrhla vláda. K prvnímu prosincovému dni předčasně skončil dosavadní předseda úřadu Petr Rafaj. Mlsna plánuje některé změny ve fungování instituce, nechce ji ale rozdělovat. Úřadu se ujme ve středu.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 19:14|

„Je to nesmysl.“ Babiš odmítl, že zákon o evidenci majitelů mu pomáhá ve sporu o střet zájmů

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil za nesmysl tvrzení, že mu zákon o evidenci skutečných majitelů, který v pondělí schválila vláda, má pomoci ve sporu o střet zájmů. Kritici upozorňují na to, že díky předpisu by nebyl považován za majitele koncernu Agrofert, ale jen za vlastníka svěřenských fondů, do kterých ho vložil.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 22:32|
OVM

V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí podle Chvojky nahrazeny

V průběhu června by měly být všechny výpadky obcí nahrazeny. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Podle opozice přijdou města, obce a kraje kvůli vládním opatřením, třeba v souvislosti s daňovými úpravami, až o 25 miliard korun. Sporný zákon o evidenci skutečných majitelů sociální demokraté v pondělí na vládě podpoří. Naopak novelu zákona o zadávání veřejných zakázek ne.
31. 5. 2020|

Když se bude na výběru státních zástupců podílet soudce, bude to protiústavní, tvrdí Bradáčová

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové by bylo protiústavní, kdyby v komisích vybírajících vedoucí státní zástupce byli soudci. Řekla to v rozhovoru pro Hospodářské noviny, šlo by podle ní o zásah moci soudní do moci výkonné. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ale její tvrzení vzápětí odmítla. Uvedla, že se novelou zákona o státních zástupcích zabývala z hlediska ústavnosti Legislativní rada vlády.
2. 1. 2020|

Vládní protikorupční rada odmítá sporný zákon o státním zastupitelství

Vládní protikorupční rada nedoporučila kabinetu schválit ministerský návrh novely zákona o státním zastupitelství, protože podle ní posiluje zásahy exekutivy do fungování státního zastupitelství. Na Twitteru to oznámilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je jedním z členů rady. Novelu již kritizovali státní zástupci, opoziční strany i koaliční ČSSD. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se jedná o doporučení jednoho z poradních orgánů vlády.
2. 10. 2019|

Svár o reformu žalobců. Proti Benešové stojí ČSSD, opozice, prokuratura i aktivisté

Na české politické scéně se prohlubuje spor o podobu změn v systému státního zastupitelství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhuje, aby špičky prokuratury v budoucnu vybírala komise složená ze dvou zástupců státu, dvou žalobců a jednoho soudce – a sklízí za to kritiku od koaličních sociálních demokratů, opozice, nejvyššího státního zástupce i protikorupčních organizací.
10. 9. 2019|

Místo Václavského náměstí se za nezávislost justice demonstrovalo v regionech

Lidé se v úterý sešli na demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Akce se konaly v desítkách měst a obcí po celé zemi. Nezávislost justice podle demonstrantů ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Obávají se, že má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo.
28. 5. 2019|

Rekonstrukce státu protestovala před ÚOHS. Upozorňuje na hospodaření českobudějovické nemocnice

Před antimonopolním úřadem v Brně ráno protestovali zástupci neziskové organizace Rekonstrukce státu. Chtěli upozornit na údajně nehospodárné kroky českobudějovické nemocnice. Zároveň tuto formu happeningu zvolili, aby upozornili na desetitisícový poplatek za každý podnět k ÚOHS. Nemocnice ale nařčení Rekonstrukce odmítá.
26. 7. 2018Aktualizováno26. 7. 2018, 15:17|