TÉMA

Invaze

Většina Rusů chce konec války, teď ale jen tiše sedí a mlčí, míní expremiér Kasjanov

Žádné volby v Rusku nebyly, Putinovou terminologií šlo o speciální volební operaci, řekl mimo jiné v rozhovoru pro Českou televizi bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, který tamní vládu vedl na začátku tisíciletí, tedy v době, kdy se nynější dlouholetý vládce Kremlu čerstvě vyšvihl do nejvyšší politiky. Kasjanov také řekl, že většina Rusů je proti invazi na Ukrajinu, ale svůj názor nevyjadřují veřejně. Věří, že po konci Putina se Rusko vrátí na cestu demokracie, kterou opustilo.
20. 3. 2024|

Strach a nejistota, popisuje pamětnice začátek nacistické okupace

Česko si v pátek připomnělo 85 let od rozbití Československa německými nacisty a obsazení země. Jedno z největších traumat moderní české historie, které začalo už 30. září 1938 Mnichovskou dohodou, tehdy doprovázelo například zatýkání lidí podle předem připravených seznamů. To a následné popravování se děly veřejně, aby zastrašily veřejnost, vzpomíná pamětnice tehdejších událostí Jaroslava Vernerová.
15. 3. 2024|

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina zastavila postup Ruska

Ukrajinské jednotky zastavily postup Ruska na frontě, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV a listem Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situace je nyní podle něj pro ukrajinskou armádu lepší, než byla v posledních měsících. Agentura AFP však poznamenala, že jeho tvrzení je v rozporu s řadou hodnocení vývoje na frontové linii. Ředitelka amerických zpravodajských služeb Avril Hainesová v pondělí upozornila, že pokud Spojené státy neobnoví vojenskou pomoc Kyjevu, bude pro něj velmi těžké udržet předchozí územní zisky.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 21:49|

Nad Krymem jsme zničili 38 ukrajinských dronů, tvrdí Rusové. Svědci hlásili exploze

Ruská protivzdušná obrana nad Krymem v noci na neděli zničila 38 ukrajinských bezpilotních letounů, uvedla s odvoláním na ruské ministerstvo obrany agentura TASS. Agentura Reuters informovala o několika silných explozích v oblasti města Feodosija na Krymu a také dočasném uzavření silniční dopravy na Krymském mostě.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 19:13|

Po útoku na Oděsu se zřítila část budovy, zemřelo nejméně osm lidí. Výbuch otřásl i Petrohradem

Na ukrajinské město Oděsa v noci na sobotu zaútočily drony, v důsledku čehož se zřítila část několikapodlažního bytového domu. Nejméně osm lidí přišlo o život, včetně dvou malých dětí. Několik dalších je zraněno a pohřešováno. Úřady se obávají, že další obyvatelé domu jsou pod sutinami, informují ruskojazyčný server BBC a agentura Ukrinform. Exploze v sobotu ráno otřásla i ruským Petrohradem, poškodila dvě budovy. Podle portálu Fontanka tam do obytného domu narazil dron.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 20:04|

V konfliktu mocností Rusko zvažuje rychlé použití jaderných zbraní, ukazují uniklé starší dokumenty

Práh pro použití taktických jaderných zbraní je v Rusku mnohem nižší, než veřejně prohlašují ruští představitelé, napsal list Financial Times s odkazem na uniklé tajné dokumenty, které získal. Kritéria pro případnou jadernou reakci sahají od počáteční fáze konfliktu s velkou světovou mocností, vpád nepřítele na ruské území až po konkrétnější spouštěcí mechanismy, jako je zničení pětiny ruských strategických raketových ponorek, vyplývá z 29 dokumentů z let 2008 až 2014. Někteří politici z ruského vedení užitím jaderných zbraní v posledních dvou letech často vyhrožují.
28. 2. 2024|

Při okupaci Krymu žádná pravidla neplatila, vzpomíná na události jara 2014 tehdejší zpravodaj Karas

Před deseti lety začala ruská vojenská okupace Krymu. Kreml využil křehké situace v Kyjevě po útěku prezidenta Viktora Janukovyče a na konci února 2014 poslal na ukrajinský poloostrov neoznačené vojáky. Do tří týdnů Vladimir Putin podepsal nelegální anexi území. Začala tak ruská vojenská agrese proti Ukrajině, která na jaře 2014 pokračovala vyvoláním války na Donbase a v únoru 2022 plnohodnotnou invazí. Počátky konfliktu na Ukrajině i v Rusku sledoval tehdejší moskevský zpravodaj ČT Miroslav Karas.
28. 2. 2024|

„Putin je v kaši,“ zpívá ve své písni Hutka. Rusko je podle něj stále stejné

Písničkář Jaroslav Hutka si myslí, že Rusko se nezměnilo, a v demokracii země pod vedením Vladimira Putina nevěří. V Interview ČT24 také řekl, že Ukrajina prohrát nemůže, jde ale o to, aby Západ dál pokračoval s dodávkami zbraní. Myslí si ale, že „Putin je v kaši“, což zpívá i ve své písni Ukrajina. Rusko svou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu zahájilo před dvěma lety, 24. února 2022.
25. 2. 2024|

Je v našem zájmu, aby Putinův režim neuspěl, řekl Fiala. Podle Vystrčila není podpora Ukrajiny zadarmo, ale je nutná

Premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti dvou let od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu označil ruský režim za zrůdný. Podle něj je v zájmu Česka, aby neuspěl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti uctění památky padlých Ukrajinců uvedl, že podpora napadené země je nutná, i když není zadarmo. Žádná podpora by podle něj Česko stála mnohem víc.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 16:31|

Oleksandra prchla před válkou do Česka. S pomocí firmy, kde pracuje její manžel

Tuto sobotu jsou to přesně dva roky, co ruská vojska vpadla na Ukrajinu. Od té doby přišlo do Česka víc než 360 tisíc ukrajinských uprchlíků. Tři čtvrtiny z nich v tuzemsku našly také práci. A pro zdejší firmy už jsou často nepostradatelnými členy pracovních týmů, mnohdy totiž zastávají pozice, které jsou na českém trhu dlouhodobě nedostatkové.
24. 2. 2024|

Rusové se hrnou do Avdijivky. Moskva upustila od taktiky „lidských vln“ a vysílá do boje malé skupiny

Ruské síly u východoukrajinského města Avdijivka mění taktiku, místo velkých vln posílají do boje menší skupinky bojovníků, napsal deník The Kyiv Independent s odkazem na tvrzení Dmytra Rjumšyna, velitele 47. samostatné mechanizované brigády. Opevněné ukrajinské město čelí náporu okupačních vojáků, bombardování i dronovým útokům. Časopis Forbes o víkendu přišel s informací, že ukrajinskou obranu by mohla posílit jedna z nejlepších útočných brigád Kyjeva.
13. 2. 2024|

Čtvrtina mladých Ukrajinců chce po škole odejít do zahraničí, zjistil průzkum

Zhruba každý čtvrtý mladý Ukrajinec chce po dokončení školy opustit svou zemi. V městských oblastech má takový úmysl 31 procent studentů, na venkově je jich výrazně méně. Vyplývá to z průzkumu ukrajinské společnosti Vox Populi pro charitativní organizaci Saved.
11. 2. 2024|

Ekonomika trpí obavou z invazí. Kdybychom včas pomohli vyhnat Rusy z Ukrajiny, nemuselo se to stát, říká Matesová

Sebevědomí agresorů po celém světě stouplo v důsledku neschopnosti světového společenství rychle a účinně pomoci Ukrajině zastavit ruskou agresi, a to silně zvyšuje nejistotu ve světové ekonomice, je přesvědčená ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance Jana Matesová, která byla hostem Interview ČT24.
8. 2. 2024|

V bunkru, bez spánku, o chlebu. Biografie popisuje Zelenského život v prvních dnech ruské invaze

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prvních týdnech války téměř nespal a v bunkru, kde se ukrýval, přežíval o sladkostech, masu z konzervy a okoralém chlebu. V nové Zelenského biografii to popsal novinář amerického týdeníku Time Simon Shuster, který s ukrajinským prezidentem a jeho týmem na začátku ruské invaze na Ukrajinu strávil nějakou dobu. Úryvek z knihy zveřejnil britský list The Telegraph.
7. 1. 2024|

Rusko vyslalo proti Ukrajině skoro stovku dronů, útoky hlásí Dnipro, Oděsa i Mykolajiv

Kyjev podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni. Portál Ukrajinska pravda a další tamní média v noci na pondělí informovala, že Rusko vyslalo do ukrajinského vzdušného prostoru desítky sebevražedných dronů, proti kterým zasahovala protivzdušná obrana. Server RBK Ukrajina později napsal, že 87 z 90 bezpilotních strojů se podařilo sestřelit. Jde už o několikátý rozsáhlý útok proti napadené zemi v posledních hodinách a dnech.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:23|

Přes ukrajinsko-ruské hranice přelétly desítky dronů v obou směrech. Na Ukrajině zůstal jeden mrtvý

Agentura Ukrinform napsala, že ukrajinská protivzdušná obrana v noci na neděli zničila jednu ruskou řízenou střelu a dvacet dronů. Jeden z poničených bezpilotních strojů se zřítil na obytný dům a zabil civilistu, oznámil na síti Telegram šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS tvrdí, že tamní protivzdušná obrana zničila třiatřicet ukrajinských dronů nad několika ruskými regiony. O škodách se nezmiňuje.
17. 12. 2023|

Spolupráce Česka a Itálie může růst v mnoha oblastech, řekl prezident Pavel po návštěvě Říma

Česko a Itálie nacházejí stále více společných pozic, zejména v pomoci Ukrajině, energetické bezpečnosti či v tom, jak čelit důsledkům migrace, řekl prezident Petr Pavel novinářům v Římě po úterním jednání se svým protějškem Sergiem Mattarellou a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Zmínil také, že vzájemná spolupráce může dále růst i v ostatních oblastech, tedy kosmickém výzkumu, letectví, dopravní infrastruktuře, vzdělávání, vědě a výzkumu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 19:38|

Ukrajina hodlá pokračovat v protiofenzivě i přes zimu, pomoct mají drony

Válka na Ukrajině probíhá již téměř jednadvacet měsíců, napadená země se připravuje na další náročnou zimu, během které budou ruské síly opět útočit na energetickou síť s cílem terorizovat místní obyvatelstvo. Ukrajinci se ale nehodlají jen bránit – podle prohlášení vrcholných představitelů budou pokračovat v protiofenzivě a na okupanty chystají mimo jiné „masivní dronovou kampaň“.
22. 11. 2023|

Ukrajinci vytlačili ruské jednotky několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr, tvrdí mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Výrok však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské síly už podle ní nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní. Invazní jednotky pak v noci na neděli pokračovaly v útocích na ukrajinské území, hlavní město Kyjev hlásí několik náletů bezpilotních letounů.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 11:53|

Soud znovu potrestal bývalého zastupitele Bruntálu za schvalování ruské invaze

Peněžitý trest ve výši 45 tisíc korun pro bývalého bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye platí. Tamní okresní soud potvrdil původní verdikt svůj i krajského soudu, který ovšem dříve Nejvyšší soud zrušil. Politik dostal peněžní sankci za to, že na Facebooku schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu.
16. 11. 2023|

Válka uvnitř Pásma Gazy bude obtížná a dlouhá, varoval Netanjahu

Stávající pozemní operace v Pásmu Gazy je druhou fází války a bude obtížná a dlouhá, prohlásil podle agentury Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Náčelník generálního štábu Herci Halevi už dříve potvrdil, že izraelská armáda přechází k nové fázi boje s teroristickou organizací Hamás a v Gaze nyní operují pozemní síly. Dosažení válečných cílů podle Haleviho vyžaduje pozemní operaci. Izraelský armádní mluvčí citovaný listem The Times of Israel také informoval, že pokračuje rozsáhlá pozemní akce i silné ostřelování. V pásmu panuje podle reportéra BBC „panika, strach a chaos“. Po přerušení internetu a mobilního spojení nemají lidé zprávy o svých blízkých.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 22:01|

Satelitní snímky ukázaly shromaždiště izraelské vojenské techniky u hranic s Pásmem Gazy

V blízkosti izraelských hranic s Pásmem Gazy vznikají před chystanou pozemní operací Jeruzaléma shromaždiště vojenské techniky. Satelitní snímky ukázaly dvě u severní hranice palestinského území a jedno východně od jeho hranic.
23. 10. 2023|

Překvapivé, ale logické rozhodnutí. Odklad izraelské pozemní ofenzivy do Pásma Gazy má několik důvodů

Izrael už obnovil kontrolu nad svým teritoriem na hranici s Pásmem Gazy. Jeho letectvo podrobilo území, kterému vládne teroristické hnutí Hamás, více než týdennímu nelítostnému bombardování. Armáda včetně 300 tisíc rezervistů podporovaných tanky i vrtulníky je připravena k pozemní invazi. Rozkaz k ní ovšem doposud nepřišel, a to zřejmě hned z několika důvodů.
23. 10. 2023|

Invazi do Gazy Izrael zatím odložil. U libanonských hranic zřizuje po útoku nepřístupné pásmo

Izraelská armáda zřejmě chtěla zahájit pozemní ofenzivu do Pásma Gazy o víkendu, ale odložila ji – i kvůli počasí. S odkazem na vysoce postavené vojenské zdroje to napsal list The New York Times. Civilisté z Gazy dostali novou lhůtu k evakuaci severu pásma – do tří hodin odpoledne. Izraelské letectvo provádí intenzivní vzdušné údery v Pásmu Gazy, aby zničily co nejvíce hrozeb před možným zahájením pozemní ofenzivy. Podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) to uvedl velitel letectva Tomer Bar.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 19:14|