TÉMA

Paskov

Mizí jámy, ze kterých nevyjel ani gram uhlí. Diamo spustilo zásyp Dolu Frenštát

Státní podnik Diamo zahájil zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech. Černouhelná lokalita tím definitivně končí. I když se v dole nikdy netěžilo, desítky let lokalita vyvolávala spory a emoce. Okolní obce s možným dobýváním nesouhlasily. Teď už mají plány, jak místo využijí.
19. 9. 2023|

Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné

Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:26|

Mizí most, který spojuje důl Paskov s nedalekou haldou. Neměl využití a chátral

Státní podnik Diamo začal ve čtvrtek bourat ocelový most, který dříve spojoval Důl Paskov na Frýdecko-Místecku s nedalekou haldou. Po mostu se v minulosti přepravovala hlušina z úpravny dolu právě na haldu, od roku 2017 se už ale nevyužívá a chátrá. Přepravník, který vede nad řekou Ostravicí i železniční tratí, má být zlikvidován během jednoho dne. Celková délka mostu je 800 metrů, Diamo ale rozebere jenom čtyřicetimetrový úsek, který vede nad tratí a cyklotrasou.
7. 10. 2021|

Diamo zahájilo propouštěcí pohovory se zaměstnanci OKD. Nechá si jen necelou třetinu

Ve státním podniku Diamo začaly pohovory s 549 zaměstnanci, které čeká propuštění. Podnik je od Nového roku převzal od těžební společnosti OKD spolu s utlumovanými doly Paskov, Lazy a Frenštát. Pod Diamo bylo převedeno 749 zaměstnanců, 200 z nich si podnik nechá pro útlumové práce.
5. 1. 2021|

Dominanta Sviadnova zmizí. Společnost OKD začala bourat těžní věž bývalého dolu

Společnost OKD začala bourat těžní věž v areálu bývalého dolu ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku. Demolice potrvá zhruba tři týdny. Odstranění těžní věže a uzavření vtažné jámy jsou nutné, je to součást konečné likvidace dolu. Sousední věž nad výdušnou jámou je kulturní památkou a zůstane nedotčená.
26. 11. 2020|

Před půlstoletím zahynulo v dole Paskov 26 horníků. Přesná příčina neštěstí dodnes není známá

Brzy ráno 4. dubna 1970 se v dole Paskov v ostravsko-karvinském revíru stalo jedno z nejhorších důlních neštěstí v Československu po druhé světové válce. Po výbuchu zemřelo pod zemí 26 horníků. Přežil jen jediný muž ze skupiny. Ostatním už báňští záchranáři ani přes rychlý zásah nedokázali pomoci. Přesné příčiny nejsou ani po půlstoletí známé. Jisté je jen to, že tehdy explodoval metan a uhelný prach.
4. 4. 2020|

Vytěženo. Havíři z Dolu Lazy v Orlové vyvezli poslední vozík s černým uhlím

Havíři z Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku vyvezli poslední vozík s černým uhlím. Téměř po 130 letech tak v tomto dole skončila těžba. Z více než tří set zaměstnanců jich v dole zůstane pracovat ještě zhruba sto. Budou mít na starost jeho útlum a likvidaci. Postupný útlum čeká i ostatní doly v bývalém Ostravsko-karvinském revíru.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 12:17|

Obce mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem chtějí dálnici zadarmo. Stěžují si na hustou dopravu

Patnáct obcí mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem bojuje za zrušení poplatku na dálnici D56. Řada řidičů totiž nechce za dálnici platit, a tak si cestu zkracují právě přes okolní obce. Situace je nejhorší v ranní a odpolední dopravní špičce. Lidé si stěžují na hluk i popraskané domy. Dálnice by podle zastánců její bezplatnosti měla plnit funkci obchvatu.
26. 11. 2019|

OKD zasypává jámy dolu Paskov ve Sviadnově. Hotovo bude příští rok na jaře

Těžební společnost OKD začala v pondělí ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávat první z uzavřených jam někdejšího černouhelného Dolu Paskov. Ve Sviadnově zasype dvě jámy, první z nich je hluboká asi 600 metrů a bude se zasypávat dva týdny, druhá má hloubku přes 900 metrů a její zasypání potrvá tři čtvrtě roku. Práce přijdou na desítky milionů korun.
12. 8. 2019|

V Dole Paskov se připravují první demolice. Pod zemí zůstaly miliony tun uhlí

Těžební společnost OKD dostala od báňského úřadu povolení k prvním demolicím v Dole Paskov, k zemi půjdou i objekty někdejší šachty ve Sviadnově. Demolice by se mohla v nejbližší době týkat budovy na ohřev větru, napínací stanice dopravníku nebo zásobníku kamene.
26. 11. 2018|

V Paskově vyroste nové velké kasino. Nezabrání tomu ani petice místních

Zastupitelé Paskova na Frýdecko-Místecku schválili stavbu nového kasina. Budovu chce investor postavit na pozemcích u dálnice, které už mu patří. Cílit hodlá na movitější klienty. Někteří obyvatelé jsou ale proti, asi dvě stě padesát lidí podepsalo i petici. Pro stavbu kasina se ale vyslovilo osmnáct zastupitelů, jeden byl proti a jeden se zdržel.
19. 7. 2018|