TÉMA

Vysoká škola ekonomická

Ředitelé škol jsou zavaleni papírováním. Pomoci by mohlo administrativní slučování

Ředitelé škol v Česku patří mezi ty s největší administrativní zátěží v Evropě. Podle aktuální studie Vysoké školy ekonomické v Praze jim na vedení žáků a učitelů zbývá jen třiadvacet procent času. V nejlepších vzdělávacích systémech je to právě naopak. Pomoci by mohlo administrativní slučování škol. Podmínky ministerstvo připravuje.
21. 4. 2024|

První studenti prošli v rámci volitelného předmětu vojenským výcvikem. Vysoké školy jim za to nově dávají kredity

První studenti Karlovy univerzity (UK) a vysoké školy CEVRO získali kredity za vojenský výcvik v aktivních zálohách. Předmět si mohli zájemci obou škol letos na podzim zapsat poprvé. Využilo toho několik desítek z nich. Vstřícný přístup škol jim má pomoci skloubit studium s praxí u Armády ČR a motivovat další studenty k zapojení do dobrovolné branné povinnosti. S armádou spolupracují také další vysoké školy.
17. 2. 2024|

Palachovo poselství je stále aktuální, řekl premiér Fiala

Památku Jana Palacha, který se před 55 lety upálil na pražském Václavském náměstí, si v úterý lidé připomněli na několika místech v Česku. Patří mezi ně nádvoří pražského Karolina, kde byla v roce 1969 vystavena Palachova rakev, i studentův památník na Václavském náměstí. Svíčky lidé zapalovali i na Olšanských hřbitovech, kde je Palachův hrob. V Děčíně byl u příležitosti úterního výročí odhalen pomník Jana Palacha a Jana Zajíce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Palachovo poselství stále aktuální. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se jeho čin zasloužil o přeměnu totalitní společnosti ve společnost demokratickou a svobodnou.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:16|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Ševčíka se na VŠE zastala fakultní etická komise

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) se usnesla na tom, že její děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat kvůli tomu, že dlouhodobě poškozoval dobré jméno školy. Fakultní etická komise během zasedání naopak kritizovala jak rektora Dvořáka, tak i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:45|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Ševčík zůstává děkanem, fakultní senát se ho zastal. Rektor ho chce odvolat jinak

Miroslav Ševčík zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Znovu se ho zastal fakultní akademický senát, který tedy oslyšel výzvu rektora VŠE Petra Dvořáka k jeho odvolání. Dvořák však trvá na tom, že když Ševčíka neodvolala samospráva jeho fakulty, pokusí se ho odstranit z funkce sám. To může učinit, pokud mu to odsouhlasí celouniverzitní senát.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:32|

Kvůli odvolání děkana Ševčíka požádal rektor VŠE o svolání fakultního senátu

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák ve čtvrtek požádal předsedu akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE o bezodkladné svolání schůze, na které by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Ke kroku chce přistoupit kvůli údajnému nevhodnému chování děkana na veřejnosti včetně účasti na protivládní demonstraci.
23. 3. 2023|

Ševčík pro VŠE představuje reputační problém, děkanem by dál být neměl, míní ministr Balaš

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém, uvedl ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v úterý večer na svém Facebooku. Domnívá se, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Doplnil ale, že ministr školství nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce. Ševčíka v pondělí vyzval kvůli jeho dlouhodobému vystupování na veřejnosti včetně účasti na sobotní protivládní demonstraci k rezignaci rektor VŠE Petr Dvořák. Ševčík uvedl, že pro své odvolání nevidí důvod a odmítl, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 14:27|

Problémy s Ševčíkem gradovaly dlouho, uvedl rektor VŠE. Za nejlepší pro školu by považoval jeho rezignaci

Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické hrozí, že přijde o děkana. Rektor VŠE Petr Dvořák dal najevo, že pokud děkan Miroslav Ševčík nerezignuje, pokusí se jej z pozice odvolat. Zda se tak stane, by podle Dvořáka mělo být jasné v horizontu maximálně čtyř týdnů. V rozhovoru pro Události, komentáře Dvořák zdůraznil, že mu vysokoškolský zákon dává jen omezené možnosti, jak zasahovat do dění na fakultě, s Ševčíkovým působením a vystupováním je ale nespokojen již déle.
14. 3. 2023|

Rektor VŠE je připraven odvolat Ševčíka. Chce se zbavit nepohodlného člověka, reaguje děkan

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o více času na rozhodnutí, zda rezignuje. Upřesnil, že požádal o „přiměřenou dobu na rozmyšlenou“. Rektor vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí, děkan podle něj dlouhodobě poškozuje dobré jméno a zájmy školy. Dvořák míní, že by bylo nejlepší, aby Ševčíka odvolal akademický senát fakulty, je ale připraven podat návrh na jeho odvolání z vlastního podnětu. Situaci od rána řešilo vedení školy, studenti svolali na středu demonstraci.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 16:00|

Rektor VŠE vyzval děkana Ševčíka k rezignaci

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák vyzval Miroslava Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Podle Dvořáka děkan svým chováním poškozuje zájmy univerzity. Ševčík novinářům po setkání s rektorem řekl, že podání rezignace zváží. Dvořák následně médiím oznámil, že se s Ševčíkem domluvil na tom, že děkan rozhodnutí o rezignaci oznámí do úterý 14. března. K odstoupení ho vyzvala také většina studentských členů akademického senátu VŠE. Ševčík se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 21:53|

Halas kolem Ševčíka univerzitě neprospívá, respektuji ale rozhodnutí senátu, říká rektor VŠE

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák respektuje vůli akademického senátu, který zvolil do funkce děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Jeho zvolení vyvolalo ostrou debatu nejen kvůli jeho politické činnosti, ale i chování a názorům v minulosti. Žádná taková kauza univerzitě neprospívá, o tom není sporu, řekl Dvořák v Událostech, komentářích.
26. 4. 2022|

Ekonom a expert Trikolory Ševčík bude opět děkanem Národohospodářské fakulty VŠE, senát hlasoval jednomyslně

Ekonom Miroslav Ševčík, který je v poslední době i politicky činný jako expert hnutí Trikolora, se po čtyřleté pauze vrátí do funkce děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Její akademický senát jej zvolil všemi devíti hlasy.
20. 4. 2022|

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny

Václav Klaus slaví osmdesáté narozeniny. Bývalý český prezident patří do čela skupiny lidí, kteří nesou největší zodpovědnost za polistopadový vývoj země. Po listopadu 1989 se po více než třiadvacet let pohyboval ve vrcholných politických funkcích. Stál u zrodu Občanské demokratické strany a jedenáct let byl jejím předsedou. Kulaté narozeniny oslavil v pátek na Pražském hradě. Vydává čtyři nové publikace.
19. 6. 2021|

Na některých vysokých školách dávají studentům čas na přihlášení až do září

Některé veřejné vysoké školy nabízejí poslední možnost přihlásit se ke studiu. Například Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem uchazečům stále nabízí studium na šesti fakultách. Volná místa hlásí také Západočeská univerzita v Plzni nebo Univerzita Pardubice. Některé specializace nejsou zcela naplněné ani na Univerzitě Karlově nebo ČVUT v Praze. Místa pro opozdilce jsou letos hlavně na technických oborech.
6. 8. 2020|

Bič na opisovače? Zveřejňovat všechny práce a sjednotit pravidla

Demise dvou ministrů kvůli podezření z opisování v závěrečných pracích na vysoké škole by mohly vést k zavedení jednotných požadavků na absolventské práce a jejich plošnou kontrolu. Problémem, který nekalým praktikám studentů nahrává, je i neochota některých škol studie zveřejňovat. Vědomí, že práci si na internetu bude moct zkontrolovat kdokoliv a kdykoliv, by podle IT specialisty Jana Macha z Vysoké školy ekonomické řadu studentů od opisování odradilo.
18. 7. 2018|

„Opsaných je 40 stran z 65, včetně úvodu,“ říká expert. Podívejte se na bakalářskou práci ministra Krčála

Expert Jan Mach z Vysoké školy ekonomické našel v bakalářské práci ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála rozsáhlé pasáže, které byly doslova převzaty buď z cizí bakalářské práce obhajované na stejném institutu o půl roku dříve, nebo z mnoha dalších textů z internetových zdrojů. Ke stejným výsledkům dospěla i analýza serveru Seznam Zprávy.
17. 7. 2018|