TÉMA

Jeseníky

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 23:48|

Zóna ČT24: Dělostřelecký pluk z Jinců zvítězil v závodě Winter Survival

Letošním vítězem armádního závodu Winter Survival se stal 13. dělostřelecký pluk z Jinců. Jde o sto kilometrů v horském terénu, přičemž veškerou potřebnou výbavu si vojáci nesou na zádech. Sedmadvacátý ročník soutěže se tento týden konal v Jeseníkách a věnoval se mu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali Jakub Szántó a Barbora Maxová.
4. 2. 2024|

O víkendu se oteplí až nad deset stupňů Celsia. Na horách ale může sněžit

V Česku se od víkendu oteplí až nad deset stupňů Celsia. Nebe bude oblačné až zatažené s přeháňkami nebo deštěm, ve vyšších polohách může i sněžit, vyplývá z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve čtvrtek ráno se podle jeho výstrahy může zejména na severu a severozápadě Čech tvořit ledovka.
1. 2. 2024|

Na horách mohou vznikat závěje a sněhové jazyky. Výstraha platí do úterý, uvedli meteorologové

Kvůli silnému větru a novému sněhu se mohou od neděle na severu a severovýchodě Česka tvořit sněhové jazyky, na horách mohou vznikat i závěje. Výstraha platí do úterního poledne. V sobotu o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost na cestách, jelikož v horských oblastech Libereckého kraje nasněžilo a v Krkonoších nebo Jizerských horách tak mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách v Královéhradeckém a Zlínském kraji se může tvořit námraza.
13. 1. 2024|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Krkonošské hřebeny pokryl sníh, poprvé po létě sněžilo i v Jeseníkách

Patnácticentimetrová vrstva pokryla v noci krkonošské hřebeny. Ačkoli nepatrný poprašek letos na podzim již v Krkonoších k vidění byl, nynější sněžení bylo to první významnější. První sníh napadl i v nejvyšších polohách Jeseníků a sníh pokryl také nejvyšší partie Šumavy. Od pátku do dopoledne platila výstraha, která upozornila na vydatné deště v části republiky. Nejvíc pršelo v Jeseníkách. Až na drobné výjimky se ale nezvedly hladiny vodních toků na povodňové stupně.
4. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 14:24|

Na horách na severovýchodě bude vydatně pršet, déšť mírně zvedne hladiny řek

V Orlických a Rychlebských horách, v pohoří Králického Sněžníku a v Jeseníkách bude během pátku a v noci na sobotu vydatně pršet, v nejvyšších partiích i sněžit. Intenzivní srážky mohou mírně zvednout hladiny řek, které odvodňují tyto horské oblasti. Dosáhnout mohou na první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
3. 11. 2023|

V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky

Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.
28. 8. 2023|

Pršet bude i nadále, hladiny řek mohou stoupat, varovali meteorologové

Řeky a potoky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou v průběhu neděle a v noci na pondělí vystoupat na první povodňový stupeň, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V aktualizované výstraze rovněž upravil oblast, ve které hrozí velmi vydatný déšť. Silně má pršet zejména na horách na severovýchodě Česka a v části Českomoravské vrchoviny. Hasiči ve východních Čechách i na Moravě zasahovali u popadaných stromů, odčerpávali také vodu.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 19:22|

Meteorologové rozšířili výstrahu před velmi vydatnými srážkami, hladiny řek mohou stoupnout

Velmi vydatný déšť může v sobotu a v neděli zasáhnout kromě Jeseníků také Krkonoše, Beskydy, Zlínský kraj a většinu Českomoravské vrchoviny, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil územní platnost dřívější výstrahy. V těchto oblastech může napršet 40 až 70 litrů vody na metr čtvereční, na východě v kombinaci s bouřkami až 100 litrů. Toky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a Českomoravskou vrchovinu proto mohou v sobotu v noci a v neděli dosáhnout povodňového stupně.
5. 8. 2023|

Vydatné deště zmírnily sucho, hladina podzemních vod však zůstává pod normálem

Déšť v posledních dnech zmírnil nedostatek vláhy v Česku, přesto však na polovině území podle hydrometeorologů panuje půdní sucho. Silně pod normálem také zůstávají hladiny podzemních vod. Problémy tak mají hlavně domácnosti závislé na studních. Některé obce se tak už nespoléhají jenom na vodu z podzemních vrtů, ale hledají i jiná řešení.
4. 8. 2023|

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Bouřky v Česku nakonec nebyly tak silné, jak meteorologové očekávali

Noční bouřky byly nakonec slabší, než meteorologové očekávali. Fronta přešla přes většinu území Česka během noci bez větších škod, hasiči měli řádově desítky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Ty také dočasně přerušily provoz na několika tratích. Český hydrometeorologický ústav zjišťuje konkrétní důvody, proč k extrémním bouřkám nakonec nedošlo.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 14:00|

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Fotopasti poprvé zachytily v lesích Jeseníků vlčí pár

Vlčí pár zachytily fotopasti instalované v okolí Medvědí hornatiny v CHKO Jeseníky, kde byl pohyb vlků zaznamenán ve třech lokalitách. Unikátní záběry podle ochránců přírody poprvé dokumentují vlčí pár v CHKO Jeseníky. Žádají proto Správu CHKO, aby se zasadila o ochranu vlků a rozšířila území vyhrazené pro jesenickou divočinu.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 19:35|

Zima skončila. V Česku se obešla bez sněhu, slunce a zimy

Před pár dny skončila klimatologická, respektive meteorologická zima. Ta letošní byla nadprůměrně teplá, poměrně chudá na sníh a méně než obvykle bylo i slunečních paprsků.
5. 3. 2023|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň

Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Na horách může do rána napadnout až 25 centimetrů sněhu, varují meteorologové. Dál bude foukat

Na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách může od středečního odpoledne do čtvrtečního rána přibýt až 25 centimetrů nového sněhu. Silně foukat rychlostí až 70 kilometrů v hodině bude na většině území Česka i ve čtvrtek, na horách to může být až 90 kilometrů v hodině. V upravené výstraze o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před silným větrem neplatí pro východní část země. Už dříve meteorologové varovali před závějemi a sněhovými jazyky zejména v horách kolem hranic Česka.
1. 2. 2023|

Novoroční ráno bylo rekordně teplé, stanice v Javorníku naměřila přes 19 stupňů

Víc než polovina ze 162 stanic, které měří teplotu alespoň třicet let, hned ráno zaznamenala rekordní teplotu pro první leden. Někde teploměry ukázaly víc než 16 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Javorníku v Olomouckém kraji ráno meteorologové naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia, dosud nejvyšší lednovou teplotu v Česku.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 16:33|

Ledovka opět komplikovala dopravu. Výstraha meteorologů platí do čtvrtka

Ledovka může skoro na celém území republiky vydržet až do čtvrtečního rána, na Moravě až do večera. Třítisícový Rychnov u Jablonce a sousední Rádlo vyhlásily kvůli tvorbě ledovky kalamitní stav. V jihozápadních Čechách se během středy oteplilo, riziko ledovky se proto odpoledne snížilo. Na východě Českomoravské vrchoviny a v Jeseníkách hrozila kromě ledovky i silná námraza, která může lámat větve a stromy a způsobit poruchy na elektrickém vedení, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 20:34|