TÉMA

Yorgos Lanthimos

Hlavní cenu si z festivalu v Benátkách odnesli Chudáčci. Porota vyzdvihla snímek Hranice

V italských Benátkách vyvrcholil předáváním cen tamní filmový festival. Zvláštní cenu poroty si odváží režisérka Agnieszka Hollandová za snímek Hranice, který pojednává o uprchlické krizi na polsko-běloruském pomezí. Snímek vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize. Hlavní cenu festivalu, Zlatého lva, získal hvězdně obsazený sci-fi snímek Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose – v hlavních rolích s Emmou Stoneovou, Willemem Dafoem nebo Markem Ruffalem.
10. 9. 2023|

O evropské Oscary se utká šest adeptů. Nominace mají i Almodóvar, Polanski nebo Lanthimos

Evropská filmová akademie zveřejnila nominace na své letošní výroční ceny. Šanci uspět má španělská Bolest a sláva, německý Narušitel systému nebo britská Favoritka. Evropské filmové ceny, považované za obdobu amerických Oscarů, se budou udílet 7. prosince v Berlíně.
9. 11. 2019Aktualizováno9. 11. 2019, 21:19|

Recenze: Na deset Oscarů nominovaná Favoritka zve na sprostý a zběsilý královský dvůr

Komedie mravů? Historické drama? Nebo satirická dramedie? Názory na to, jak Favoritku krátce a výstižně charakterizovat, se rozcházejí. Film diváka přenáší na počátek 18. století na dvůr nemocemi stíhané královny Anny z rodu Stuartovců. O přízeň emocionálně labilní vládkyně se uchází dvě ženy, zkušená intrikánka lady Sarah a její chudá sestřenice Abigail. Pro režiséra Yorgose Lanthimose jde o další příležitost, jak zužitkovat svou poťouchlou poetiku.
27. 1. 2019|

Oscar v nominacích preferuje dravou Favoritku a černobílé dětství

Se shodným a nejvyšším ziskem deseti nominací vyhlížejí 24. únor, kdy ve Spojených státech vyhlásí vítěze Oscarů za rok 2018, hned dva snímky. Jak mexické autobiografické drama Roma, tak historický snímek z britského královského dvora Favoritka jsou nominovány i v kategorii nejlepší film.
22. 1. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Královský dvůr může být šílený. Pozná to i Emma Stoneová

Po Zabití posvátného jelena přichází řecký režisér Yorgos Lanthimos s dalším podivným kouskem, tentokrát zasazeným na anglický královský dvůr. Ve snímku nazvaném The Favourite podruhé spolupracuje s Rachel Weiszovou, nově pak s Emmou Stoneovou, která loni získala hereckého Oscara.
14. 7. 2018|