TÉMA

Kurt Gebauer

V metru komínové roury, lavičky ze sloupů pro chmelnice. Architektura v osmdesátých letech často stála na improvizaci

Jak tvořili architekti v době, kdy je omezovala nabídka materiálů, strnulost systému nebo upřednostňování kvantity nad kvalitou? Improvizací se zabývá zatím poslední titul knižní edice zaměřené na architekturu osmdesátých let, již editorsky sestavili Petr Vorlík a Jan Zikmund.
30. 5. 2022|

Ať si udělá čtenář představu sám. Dvě knihy shrnují život, dílo i sny Kurta Gebauera

„Psal jsem vždycky, ale nepublikoval,“ přiznává Kurt Gebauer. To už neplatí. Všestranný výtvarný umělec zveřejnil knihu svých textů, básní a také snů. Nezůstane jen u jedné publikace, další by měla vyjít letos na začátku léta.
21. 1. 2022|

„Covidový sloup“ v Krnově vzbuzuje kontroverze, zastupitelé budou řešit osud díla

Přes čtyři stovky lidí vyzývají krnovskou radnici, aby nechala z města odstranit takzvaný covidový sloup. Umělecké dílo vzniklo v rámci festivalu Landscape a má symbolizovat rozdílné vnímání globálních hrozeb. Vedení města dílo podporuje. Zastupitelé budou o jeho budoucnosti ještě jednat.
6. 1. 2022|

Opava koupí chátrající obchodní dům Breda. Mohla by tam být galerie i kanceláře

Opava odkoupí chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda. Kulturní památku získá za 39,5 milionu korun. V pondělí o odkupu rozhodli zastupitelé. Vlastník, firma podnikatele Kamila Kolka, je v likvidaci. Co v budově bude, se zatím přesně neví. Hovoří se ale o expozici africké kultury či galerie s díly sochaře Kurta Gebauera. Část objektu by měla být využívána komerčně jako kanceláře či obchodní prostory. Oprava by mohla stát až 300 milionů.
6. 12. 2021|

Kurt Gebauer slaví osmdesátiny. Do expozic míří jeho sochy i nové malby

Hned několika samostatnými výstavami slaví galeristé srpnové osmdesátiny výjimečného výtvarníka Kurta Gebauera. Ten do expozic zapůjčil jak sochy, tak i nové malby. Plátna vystavuje jen výjimečně. Zhruba padesátku jich namaloval od konce loňska a poprvé budou k vidění právě na narozeninových výstavách.
5. 8. 2021|

Dívka Kurta Gebauera utíká pro lásku. Pomoci jí můžou účastníci pátrací hry

Sochař Kurt Gebauer oslaví v srpnu osmdesáté narozeniny. Opavská kulturní organizace OKO mu k jubileu nadělila mimo jiné venkovní pátrací hru. Zájemce provede po sochách tohoto rodáka z Opavska.
28. 1. 2021|

Z ulic českých měst se načas stávají galerie pod širým nebem

V ulicích českých měst se postupně objevují zcela nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Proměňuje ho tak v netradiční galerii pod širým nebem.
2. 6. 2020|

Národní galerie v nové sezoně nasazuje Kolíbala, Gebauera i Poea. A přidává brutalismus

Národní galerie Praha otevírá ve své hlavní budově, Veletržním paláci, čtyři nové výstavy. Sezonu zahajuje večer 5. března „grand openingem“ pro veřejnost. První návštěvníci si tak budou moci projít retrospektivní výstavu Kurta Gebauera, ohlédnutí za instalací Stanislava Kolíbala z benátského bienále a díla, k nimž české výtvarníky inspiroval E. A. Poe. Čtvrtou novinkou je výstava věnovaná pražským brutalistním stavbám.
5. 3. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Nikdy není pozdě na praštěnou výstavu. Sochař Eugen Jindra debutuje v 85 letech

Dva svérázné tvůrce spojila jedna výstava. Zatímco Kurt Gebauer jich připraví ročně hned několik, pro Eugena Jindru je to poprvé. V pětaosmdesáti letech tak interiérový architekt rozvěsil své ocelové plastiky vedle obrazů a objektů respektovaného autora. Společný prostor jim poskytla pražská Galerie Cermak Eisenkraft.
24. 7. 2018|

Oprava hřiště na Fifejdách: Ne nějaké boudičky, ale fajne místo pro chachary

Dobrodružná krajina určená k dětským hrám a ukrytá mezi panelovými domy. Pro ostravské sídliště Fifejdy ji před více než třiceti lety navrhl a sám s její realizací pomohl sochař Kurt Gebauer. Jedinečné dětské hřiště, které je zároveň výtvarným dílem zasazeným v přírodě, nyní městská část kompletně zrekonstruuje.
11. 7. 2018|