TÉMA

Jan Kněžínek

Ministerstvo uspělo ve sporu o odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který letos v květnu už podruhé zrušil odvolání plzeňské okresní státní zástupkyně Antonie Zelené z funkce. Městský soud musí rozhodovat znovu, tentokrát ale bude vázán názorem NSS.
14. 8. 2023|

Ministr Blažek podal kasační stížnost ve sporu o odvolání Kornasové, ta se brání prokázanou šikanou

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nesouhlasí s rozsudkem pražského městského soudu, který už podruhé zrušil rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Blažek podal proti rozhodnutí kasační stížnost. České televizi to potvrdil Adam Wenig z Městského soudu v Praze.
24. 10. 2022|

Soud podruhé zrušil odvolání ostravské žalobkyně Kornasové

Pražský městský soud už podruhé zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Tamary Kornasové z funkce šéfky Okresního státního zastupitelství v Ostravě. Uvedl to server Česká justice. Kornasovou odvolal v roce 2018 za závažné porušení povinností tehdejší ministr Robert Pelikán (ANO) na návrh její nadřízené, někdejší krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové.
15. 9. 2022|

Zmrazení platů vrcholných politiků by mohlo mít v Senátu problém. Ústavně-právní výbor je proti

Navrhované zmrazení platů vrcholných politiků na pět let Senát možná zamítne. Proti snaze končící vlády ANO a ČSSD se ve středu postavil ústavně-právní výbor. Jeho předseda a zpravodaj Tomáš Goláň (ODS) mluvil v souvislosti s novelou o předvolebním populismu. Pokud nebude norma přijata, odměny ústavních činitelů od ledna vzrostou podle předběžných údajů zhruba o šest procent. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že se senátory pokusí přesvědčit, aby návrh podpořili, jde podle ní o vzkaz občanům.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 18:27|

Soud zrušil rozhodnutí ministryně spravedlnosti Benešové o odvolání státní zástupkyně Zelené

Městský soud v Praze v úterý zrušil rozhodnutí ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) o odvolání Antonie Zelené z funkce vedoucí státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství Plzeň-město. Informoval o tom server Česká justice.
8. 6. 2021|

Omluvil se za formu, za informací si ale stojí. Soud řeší Bartíkův výrok o údajné Zemanově rakovině

Na neurčito odročil Městský soud v Brně ve středu jednání v žalobě prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Ten před dvěma lety před volbami na internet napsal, že má prezident Miloš Zeman rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení o Zemanově rakovině odmítl.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 15:04|

„Nesmyslná výjimka.“ Piráti a TOP 09 chtějí, aby kontakt s lobbisty hlásil i prezident

Opoziční strany kritizují vynětí prezidenta ze seznamu osob, které budou muset hlásit kontakty s lobbisty. Pro krok, k němuž se podle serveru Aktuálně.cz rozhodl kabinet Andreje Babiše (ANO), není podle poslanců důvod. Piráti podle poslance Mikuláše Ferjenčíka podají pozměňovací návrh, který prezidenta do zákona vrátí, ke stejnému kroku je podle místopředsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové připravena i TOP 09.
7. 8. 2019|

Soud: Policie směla odložit trestní oznámení na politika, který šířil zprávu o Zemanově nemoci

Policie mohla odložit trestní oznámení Pražského hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka, který předloni před volbami na Facebooku napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu. Nejvyšší soud nevyhověl stížnosti bývalého ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), podle něhož ke splnění podmínek pro odložení případu nedošlo.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 12:16|

Opozice navrhovala změny v odvolávání žalobců. Vláda byla proti

Vláda odmítla návrh opozičních Pirátů, ODS a lidovců na změny ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Předlohu podporovala i protikorupční organizace Rekonstrukce státu. Podle ministrů je ale materiál nedokonalý. I kvůli požadované nezávislosti státních zástupců se opakovaně konaly protivládní demonstrace.
22. 7. 2019|

V řadě měst se znovu protestovalo proti Babišovi a ministryni spravedlnosti

V úterý se v řadě měst znovu demonstrovalo proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Minulý týden zaplnili demonstranti Václavské náměstí v Praze, tentokrát svolali organizátoři protesty do více než tří set míst napříč republikou. Protestovalo se ve všech krajích, kromě krajských měst i v menších městech a obcích. Organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii tvrdí, že se Babiš dosazením Benešové do vlády snaží ovlivnit justici. Premiér to - stejně jako výzvy k demisi - odmítá.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 21:59|
Trendy Česka

Průzkum: Babišovu tvrzení, že Kněžínkův konec nesouvisí s Čapím hnízdem, většina lidí nevěří

Za nezávislost justice se v uplynulých týdnech kvůli jmenování Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti opakovaně demonstrovalo. Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi je veřejnost ohledně nezávislosti soudů a státních zastupitelství na politické reprezentaci rozdělena na dva tábory.
9. 6. 2019|

Benešová má připravený návrh, který zavede funkční období pro vedoucí státní zástupce

Ministerstvo spravedlnosti má v podstatě připraven návrh, který by zavedl funkční období vedoucích státních zástupců a omezil možnost odvolání nejvyššího státního zástupce. Na čtvrtečním sněmovním semináři o zárukách nezávislosti státního zastupitelství to řekli ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a její náměstek Michal Franěk. Vláda by mohla předlohu dostat podle Benešové v červnu.
23. 5. 2019|

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by sladil funkční období žalobců se soudci: 10 a 7 let

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v principu nebrání plánům nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na proměnu struktury soudů i na zavedení funkčního období pro vedoucí státní zástupce. Měla by tomu ale podle něj předcházet důsledná diskuse. V pořadu Interview ČT24 také řekl, že chápe, proč lidé proti jmenování Benešové ministryní protestovali v ulicích.
16. 5. 2019|

Noví ministři mají za sebou senátní křest ohněm a seznamování s úřady

Tři noví ministři mají za sebou první pracovní den. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr dopravy Vladimír Kremlík i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (všichni za ANO) již museli zajít za zákonodárci a obhajovat před nimi předpisy připravené předchozími ministry. Zároveň začali připravovat některé změny i na samotných ministerstvech.
2. 5. 2019|

„Benešová Marie, mé zločiny zakryje“. Lidé demonstrovali proti nové ministryni a Babišovi

V řadě měst po celém Česku vyšli vpodvečer lidé do ulic na podporu nezávislé justice a proti jmenování Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti. Demonstranti upozorňovali na podle nich podezřelou výměnu ministra spravedlnosti oznámenou den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Pokud se Benešová ministryní stane, chtějí protest za týden zopakovat.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 22:54|

Nevíme, proč rezignoval Kněžínek, říká Kučera ze Soudcovské unie. O zásazích do justice neví

Podle prvního viceprezidenta Soudcovské unie České republiky Františka Kučery panují nejasnosti ohledně odstoupení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), kterého má vystřídat někdejší nejvyšší státní zástupkyně, poslankyně ČSSD a exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Soudce rozhodnutí překvapilo jak kvůli načasování, tak kvůli rozdělané práci na ministerstvu. Kněžínek uvedl, že odešel kvůli spekulacím o své budoucnosti, Kučerovi přijdou takové argumenty jako slabé. Rozhovor se soudcem v Interview ČT24 vedl Daniel Takáč.
24. 4. 2019|

Hamáček: Hlasování o konci nejvyššího státního zástupce by bylo pro tuto vládu poslední

Případné hlasování o konci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ve funkci by bylo posledním hlasováním současné koaliční vlády ANO a ČSSD. Uvedl to šéf sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček. Menší koaliční strana podle něj nevidí důvod k personálním a systémovým změnám na státních zastupitelstvích. Spekulace o možném tlaku na odchod Zemana se objevily minulý týden po rezignaci ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO).
23. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 10:24|

Nejen řidičák. Neplatičům alimentů začnou úřady asi zabavovat i pilotní či zbrojní průkazy

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby bylo možné neplatičům alimentů zabavovat další doklady. Třeba zbrojní nebo pilotní průkazy. Důvodem je dobrá zkušenost s pozastavováním řidičáků. Výhrady má resort vnitra, politici ve sněmovně ale iniciativu převážně vítají. Změnu spravedlnost navrhuje v souvislosti s chystaným zavedením zálohovaného výživného.
21. 4. 2019|
Kauza Čapí hnízdo

Babiš v případě obžaloby nerezignuje, řekl MfD. Čapí hnízdo je podle něj politický proces

Premiér Andrej Babiš (ANO) nerezignuje, ani kdyby ho státní zástupce v kauze Čapí hnízdo obžaloval. Předseda vlády to řekl deníku Mladá fronta Dnes (MfD). Zopakoval, že proces považuje za politický. Babiš je obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, policie ho ve středu navrhla obžalovat, návrh nyní posoudí žalobce. Údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu areálu Čapí hnízdo vyšetřovala policie déle než tři roky.
20. 4. 2019|

Vysvětlete výměnu Kněžínka za Zemanovu poradkyni, žádá Soudcovská unie

Soudcovská unie vyzvala vládní představitele, aby lépe vysvětlili odchod ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) z postu ministra spravedlnosti. Zatím není zřejmé, proč ho má ve funkci vystřídat poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, což „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“. Uvedla to prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.
19. 4. 2019Aktualizováno19. 4. 2019, 19:14|

Hamáček: Změny na státním zastupitelství by vedly k vážné debatě koalice

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka překvapilo ohlášené rozhodnutí ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) odejít z vlády. Neměl žádné signály, které by tomu nasvědčovaly. Pokud by výměnu v čele ministerstva doprovázely nějaké změny na státním zastupitelství, bylo by to na vážnou debatu vládní koalice, reagoval Hamáček.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 21:06|

Ministr spravedlnosti Kněžínek podal demisi. Nahradí jej Marie Benešová

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se rozhodl skončit ve funkci. Informoval o tom jeho úřad. Demisi podal ke 30. dubnu. Své rozhodnutí oznámil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) již 15. dubna. Do čela resortu Babiš navrhne Marii Benešovou. Prezident Miloš Zeman s Benešovou hovořil. Oznámil, že ji do funkce jmenuje 30. dubna.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 15:16|

Skončí Kněžínek na ministerstvu spravedlnosti? O jeho náhradě Benešovou spekuluje iDnes.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle serveru iDnes.cz uvažuje o výměně ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), jednání s premiérem potvrdila někdejší ministryně v úřednické vládě Marie Benešová. Kandidátů je ale víc, uvedla. O konci Kněžínka média spekulují delší dobu, Babiš to nekomentoval. Benešová (ČSSD) je poradkyní prezidenta Miloše Zemana.
17. 4. 2019|
Týden v politice

Babiš: Kněžínek byl nominován v personální tísni. Je to dobrý legislativec

Jan Kněžínek se stal ministrem spravedlnosti v personální tísni, legislativec je ale dobrý, prohlásil předseda vlády Andrej Babiš pro pořad Týden v politice. Kněžínkovu vládní budoucnost více komentovat nechtěl, třebaže se o ministrovu jménu mluvilo v souvislosti se současnými vládními změnami – do čela dopravního resortu se má postavit Vladimír Kremlík, ministerstvo průmyslu a obchodu by měl řídit Karel Havlíček.
14. 4. 2019|