TÉMA

Karel Čapek

Masarykovy myšlenky třeba o drahotě a inflaci jsou nově k dispozici on-line

Vědci Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd (AV) zpřístupnili spisy Tomáše Garrigua Masaryka v on-line databázi. Zájemci si na jednom místě můžou pročíst projevy, články i přednášky, které nabízí komplexní pohled na osobnost prvního československého prezidenta.
9. 11. 2023|

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Hluboké odevzdání učitelů pro mě bylo dojemné, říká Havelka o nové dokumentární sérii

Jak se dělá dobrá škola a jaké by mohly být české školy budoucnosti, nastiňuje desetidílná série České televize. V zařízeních, kde již reforma probíhá, se role průvodce zhostil moderátor Jiří Havelka. V každém typu školy ukazuje, čím je jiná než ty ostatní. „Spousta mých předsudků zmizelo a jiné se neobjevily,“ sdělil herec, režisér a scenárista Havelka v Interview ČT24.
8. 9. 2023|

Pandemie a válka podle Čapka. O Bílé nemoci rozhoduje ve dvojroli Miroslav Donutil

Společnost na pokraji války, na začátku pandemie a s nacionalistickým vládcem v čele. Čapkovo drama Bílá nemoc z roku 1937 nabízí témata, která jsou dnes až mrazivě aktuální. Pražské Divadlo ABC hru uvádí v režii Michala Dočekala a ve dvojroli s Miroslavem Donutilem.
26. 4. 2023|

Čapkova Matka nechce v Izraeli pustit syna do války. Brněnská inscenace diváky dojala

Národní divadlo Brno hraje v Tel Avivu drama Matka. První uvedení protiválečné hry Karla Čapka vyvolalo v obecenstvu národního divadla Habima dojetí. V repríze představení diváci uvidí ještě v úterý. Matka se v Tel Avivu poprvé hrála už na konci třicátých let, tedy nedlouho po premiéře v Československu.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 23:47|

Japonci mohou v překladu číst nejen Čapka či Havla, ale i současné autory

V Japonsku je zájem o českou literaturu. Díky práci tamních bohemistů ročně vyjdou až čtyři překlady českých knih. Úspěch mají díla Václava Havla a Karla Čapka, ale ke čtenářům se dostávají i současní autoři.
31. 12. 2022|

Obviňují ji z vraždy manžela. Národní divadlo připravilo dramatizaci Čapkova Hordubala

Národní divadlo připravilo dramatizaci románu Karla Čapka Hordubal. Detektivní příběh o hledání pravdy vznikl v režii Michala Vajdičky. Do hlavní role ženy, kterou její okolí obviňuje z vraždy manžela, obsadil Zuzanu Stivínovou.
5. 12. 2022|

Divadlo Viola zahájilo šedesátou sezonu koláží z díla Karla Čapka, kritizuje i dnešní společnost

Pražské Divadlo Viola vstupuje do šedesáté sezony premiérou hry Vyžeňte lvy! Jde o humornou koláž drobných textů a apokryfů Karla Čapka. Inscenací chtějí divadelníci připomenout dramatika a spisovatele, jenž uměl psát velmi kritické texty vůči tehdejší společnosti, které zůstávají aktuální i dnes.
29. 10. 2022|

Nesmrtelnost zajistí v Pardubicích i po sto letech Věc Makropulos, poprvé ale jako divadelní muzikál

Před sto lety zveřejnil Karel Čapek návod na nesmrtelnost v divadelní hře Věc Makropulos. Století od prvního uvedení se Čapkově dramatu vrací ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde ho ale ve světové divadelní premiéře nastudovali jako muzikál. Téma, jímž je právo člověka uměle si prodlužovat život, ale zůstává stejné a při současném pokroku medicíny je víc než aktuální.
26. 10. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Čapkova Matka dostala aktuální rozměr. Brněnské divadlo chystá premiéru

Činoherci z Národního divadla Brno připravují inscenaci Čapkovy Matky. V souvislosti s válkou na Ukrajině dostala aktuální rozměr. Titulní postavu, která postupně ztrácí syny, ale nadále s nimi promlouvá a pokouší se dobrat smyslu všeho utrpení, ztvární Tereza Groszmannová. Páteční premiéra v Redutě je podle rezervačního systému vyprodaná, na reprízy lze ještě lístky zakoupit.
6. 4. 2022|

Trénink překladače na Mechanickém pomeranči u oficiálních dokumentů narazil, směje se jeho autor

Nejnovější verze běžně dostupných jazykových překladačů udivují veřejnost i odborníky svou vysokou kvalitou. Jak moc se ještě dají vylepšovat, jak si dovedou poradit s politickou korektností a mohou vůbec někdy dosáhnout úrovně profesionálních překladatelů krásné literatury? Nejen těmito tématy se již přes patnáct let zabývá jazykový expert Martin Popel z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK), jehož překladač v odborné soutěži poráží nejen největší světové firmy, ale také překladatelské agentury.
23. 1. 2022|

Divadlo Mír nechce jen bavit. Z dramatu bratří Čapků stvořilo filmovou inscenaci

Ostravské Divadlo Mír nastudovalo drama Adam stvořitel. Hru o světě, který se ocitl ve slepé uličce, napsali bratři Karel a Josef Čapkovi před druhou světovou válkou. Inscenaci herci natočili a filmovou adaptaci poskytují – stejně jako další novinky – prostřednictvím on-line placené platformy MírPlay.
6. 1. 2022|

Orwella může vydat každý. Uvolnění práv ke kanonickým dílům je příležitostí pro knižní byznys

Novou vlnu zájmu nakladatelů o díla anglického spisovatele a novináře George Orwella přineslo uvolnění práv k jeho dílům. Loni uplynulo sedmdesát let od jeho smrti, a od začátku letošního roku tak Orwellova díla může vydávat kdokoliv. V Česku už vyšel nový překlad jeho nejslavnějšího románu 1984, ve kterém varoval před totalitami. Podobná literární „uvolnění“ se však netýkají jen Orwella. Navíc se k nim v Evropě i v Americe vážou jiná pravidla.
6. 3. 2021|

Zemřela herečka Helena Kružíková. V brněnském Národním divadle ztvárnila více než stovku postav

Zemřela herečka Helena Kružíková, bylo jí 92 let. Většinu kariéry strávila v činohře dnešního Národního divadla Brno, kde ztvárnila více než stovku postav. Byla držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. O úmrtí Kružíkové informovalo Národní divadlo Brno, podle rodiny zemřela herečka ve středu.
4. 3. 2021|

Před sto lety svět poprvé uslyšel slovo „robot“. Karel Čapek inspiroval ke vzniku strojů, které vládnou dnešním továrnám

Pětadvacátého ledna 1921 proběhla v pražském Národním divadle premiéra hry Karla Čapka R.U.R. V ní se poprvé objevilo slovo robot – a přejal ho z ní potom celý svět. Reálné roboty ale stvořil až zapálený americký vynálezce s vášní pro sci-fi.
25. 1. 2021|

Lidé si loni více půjčovali e-knihy, nejvíc se četla Čapkova Bílá nemoc

Knihy musely zůstat na policích, lidé naopak sáhli po čtečkách. Zájem o elektronické tituly se v českých veřejných knihovnách loni zvýšil až o stovky procent. České televizi to potvrdily oslovené knihovny. Například v Praze narostlo loni na jaře půjčování e-knih až o 400 procent. Nejvíc čtenáře táhla Bílá nemoc od Karla Čapka nebo knihy od Radky Třeštíkové.
16. 1. 2021|

Brněnská muzea a galerie se po pauze otevírají veřejnosti. Předvádějí roboty a choulí se do vlny

Muzea a galerie mohou mít otevřeno už od minulého čtvrtka, některá to stihla až tento týden. Velké instituce s několika výstavními prostory musely zajistit personál. Od úterka je otevřeno například Technické muzeum v Brně nebo Dům umění, ve středu se přidalo i Moravské zemské muzeum a Moravská galerie.
9. 12. 2020|

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|

Číslo 100 žije. Nad výročím slova „robot“ rozumují Neff, Aaronovitch i evoluční robotik

Před sto lety poprvé zaznělo slovo „robot“. Z dramatu Karla Čapka R.U.R. se postupně rozšířilo i do běžného užívání a ujalo ve slovnících mnoha jazyků. V češtině výročí Čapkovy hry a jeho neologismu připomínají hned dvě knihy. Antologie ROBOT100 shromažďuje povídky od českých i zahraničních autorů fantastiky. Publikace Robot 100 – Sto rozumů je pak pohledem současných osobností napříč obory na století starou hru o umělém životě.
28. 10. 2020|

Památník Karla Čapka sto let po vzniku R.U.R. zkoumá robotovu duši

Památník Karla Čapka připravil Cestu do hlubin robotovy duše. Aktuální výstava vznikla ke stoletému výročí vědeckofantastického dramatu R.U.R. Hra měla na jevišti premiéru až v lednu 1921, knižně ji ale Čapek vydal už v listopadu předcházejícího roku.
5. 10. 2020|

Český román vrací do Divadla na Vinohradech Scheinpflugovou a Čapka

Pražské Divadlo na Vinohradech se pustilo do adaptace Českého románu Olgy Scheinpflugové. Kniha, psaná v napjatých dobách, je odkazem ke snahám o československou samostatnost, především se ale stala dokladem velkého milostného vztahu mezi autorkou a jejím manželem – spisovatelem Karlem Čapkem.
28. 9. 2020|

Pražská knihovna už nabízí ke stažení přes dva tisíce knih. Hitem koronavirové krize se stala Bílá nemoc

Na začátku koronavirové krize výrazně stoupl počet stažených e-knih ze stránek Městské knihovny v Praze. Tamní odbor knihovních fondů zaznamenal v březnu víc než čtyřnásobný zájem než ve stejném měsíci loni. Knihovna proto nakupuje víc e-knih a větší množství titulů také v reakci na zájem lidí sama digitalizuje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku přibylo v knihovně 180 nových e-knih, loni to bylo za stejné období 70. Nejstahovanější knihou ve stavu nouze byla Bílá nemoc Karla Čapka.
11. 8. 2020|

Od Pejska a kočičky k rodokmenům důstojníků SS. Před 75 lety zemřel Josef Čapek

Malíř, spisovatel, novinář a (spolu s bratrem Karlem) jeden ze symbolů první republiky před 75 lety skončil svůj boj proti zlu. Demokrat, antifašista a pacifista byl kamenem v botě protektorátního režimu a jeden z prvních na seznamu nepohodlných. Gestapo si pro něj přišlo hned první den války, kterou Josef Čapek celou strávil v koncentračních táborech. „Jeho tělo bylo doslova rozežráno od hmyzu a mokvalo skoro dvaceti vředy. Biblický Job nemohl být zbědovanější, ale Job sachsenhausenský měl vyrovnaný úsměv na rtech, jiskrné i produševnělé oči,“ popsal Čapkův návrat z kobek pod Berlínem spoluvězeň Ivan Herben. Josef Čapek, autor nejen hřejivých příběhů O pejskovi a kočičce, okolo sebe šířil nezdolný optimismus až do smrti na konci druhé světové války.
12. 4. 2020|