TÉMA

Michael Jackson

Život jako film. Kdo v chystaných snímcích hraje Jacksona, Winehouseovou nebo Trumpa

Skutečné osudy vždycky budily zájem, ještě podpořit ho mohl nedávný oscarový úspěch snímku o „otci atomové bomby“ Robertu Oppenheimerovi. Filmaři se chystají přiblížit divákům také životy Michaela Jacksona, Donalda Trumpa nebo Amy Winehouseové. Na hlavní role v životopisných titulech kývli Tom Holland, Angelina Jolieová, Selena Gomezová či Timothée Chalamet.
6. 4. 2024|

Rod Stewart prodal své písně za sto milionů dolarů, část katalogu Michaela Jacksona stála ještě šestkrát víc

Rockový zpěvák Rod Stewart prodal katalog svých písní společnosti Iconic Artists Group, která spravuje značky a portfolia umělců. Obchod zahrnující vedle práv na hudební nahrávky i práva na užití jména a obličeje, přinesl Stewartovi téměř sto milionů dolarů, tedy přes 2,3 miliardy korun. Je to ale pořád zlomek oproti nejméně šesti stům milionům dolarům, které nedávno zaplatila Sony Music Group za polovinu katalogu Michaela Jacksona. Což znamená rekordní transakci za dílo jednoho hudebníka.
16. 2. 2024|

Hudební byznys obhlíží svou budoucnost. ABBA už má abbatary a digitální dvojníci nahradí i Kiss

Kapela Kiss po půlstoletí došla na konec cesty, jak hlásal název rozlučkového turné The End of the Road. Poslední vystoupení odehrála v sobotu v newyorské Madison Square Garden – a rovnou představila své pokračovatele: digitální avatary, díky nimž prý může existovat na věky. Čtveřice rockerů, proslulá stylizovaným líčením a posedlostí scénickými efekty, je první americkou kapelou, která kompletně přechází do virtuálního prostoru. V „angažování“ digitálních náhradníků ale průkopníky nejsou, že může jít o komerčně úspěšné těžení fanouškovského sentimentu, potvrdila už zkušenost někdejších popových miláčků ABBA. Virtuální comeback, dokonce posmrtně, za sebou má i Michael Jackson nebo rapper Tupac Shakur.
5. 12. 2023|

His Master's Voice je znovu slyšet. Obchod, kam chodili Beatles nebo Jackson, navazuje na stoletou historii

V Londýně znovu otevřel jeden z nejslavnějších obchodů s hudbou. Prodejna His Master's Voice na Oxford Street fungovala více než sto let. Před čtyřmi lety ale musela nuceně zavřít. Dnes se, i díky rostoucí popularitě vinylových desek, opět vrací k životu. Znovuotevření je do jisté míry vyjádřením důvěry v kamenné obchody a fyzické nosiče ve světě, který se ve velké míře přesouvá do on-line prostoru, hudbu nevyjímaje.
27. 11. 2023|

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|

Rolling Stones, CzechTek i mrtvá těla zastupují 30 let svobodné kultury

Nová venkovní výstava v pražské ulici Na Příkopě dokumentuje vybrané okamžiky, které vzbudily pozornost v české kultuře po pádu železné opony. Sto fotografií na pětadvaceti panelech ukazuje například koncerty Rolling Stones a Madonny, problematický návrh na novou budovu Národní knihovny nebo zásah proti CzechTeku. Připomeňte si některé tyto události podrobněji.
29. 4. 2021|

Harry s Meghan u Oprah: Novináři nemůžou obvinění ověřit. Kritizují výkon moderátorky

Velký televizní rozhovor britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou rozdělil světová média. Vévodkyně ze Sussexu mluvila o rasismu v Buckinghamském paláci nebo o atmosféře, kvůli které přemýšlela o sebevraždě. Obvinění ale novináři nemají jak ověřit, dopodrobna se nevyptávala ani moderátorka. Někteří ji proto kritizují, že se na rozhovor dostatečně nepřipravila. Média se doposud neshodla ani na tom, na čí stranu se spíš postavit. Americká věří mladému páru, ta britská stojí na straně monarchie. Co vyvolal nejsledovanější rozhovor týdne, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
14. 3. 2021|

Thanks for the Dance i nahrávky do zásoby. In memoriam vychází album Leonarda Cohena

Vyšlo nové album Leonarda Cohena, přestože tento slavný kanadský zpěvák a skladatel před třemi lety zemřel. Nové písně připravil k vydání jeho syn Adam, který s otcem spolupracoval na jeho poslední studiové desce You Want It Darker. Právě z jejího nahrávání zůstaly fragmenty, které se staly základem novinky Thanks for the Dance.
27. 11. 2019|

Dokument o Jacksonovi vyvolal skandál. Údajné oběti v něm popisují, jak je král popu zneužíval

Odkazem „krále popu“ v těchto dnech zmítá skandál. Dvoudílný dokument Leaving Neverland (Na odchodu z Neverlandu) odhalil podrobné svědectví dvou mužů. Ti popisují, jak je údajně Michael Jackson v dětství opakovaně sexuálně zneužíval. Snímek vyvolal vlnu emocí – BBC Radio 2 například přestalo hrát zpěvákovy písně. Zpěvákova rodina nařčení odmítá.
6. 3. 2019|

Michael Jackson jako múza. Padesát umělců hledá portrét popového krále

Co vznikne, když se z popové ikony stane múza? Odpověď hledá National Portrait Gallery v Londýně. Výstavní síň představuje zpěváka Michaela Jacksona očima padesáti umělců z celého světa.
7. 7. 2018|