TÉMA

Belize

Ministři zahraničí schválili vojenskou námořní misi EU v Rudém moři

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli o zahájení společné vojenské námořní mise v Rudém moři v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v oblasti. Děje se tak jen den poté, co jemenští hútíové vážně poškodili nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab. Posádka musela opustit palubu a lodi nyní hrozí potopení, uvedl v pondělí podle tiskových agentur mluvčí povstalců.
19. 2. 2024|

Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.
30. 3. 2023|

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře

Archeologové na severu Guatemaly našli zřejmě nejstarší důkaz mayského kalendáře. Dva malované kousky zdiva z předkolumbovského naleziště San Bartolo podle nich pochází z let asi 300 až 200 před naším letopočtem, dosud nejstarší důkaz o mayském kalendáři byl z doby kolem roku 100 před naším letopočtem. Uvádí se to ve studii zveřejněné ve středu v časopise ScienceAdvances.
15. 4. 2022|

„Můj dům zaplnila voda během deseti minut.“ Bouře Eta si v Guatemale vyžádala už přibližně 150 obětí

Kvůli ničivé bouři Eta a sesuvům půdy v Guatemale zahynulo nebo se pohřešuje 150 lidí, uvedl podle agentury AFP prezident země Alejandro Giammattei. Mluvčí guatemalské armády Ruben Tellez dříve agentuře Reuters sdělil, že sesuvy půdy způsobené přívalovými dešti v odlehlé vesnici v guatemalském regionu Alta Verapaz pohltily na 150 domů a mnoho lidí zahynulo pod troskami.
6. 11. 2020Aktualizováno6. 11. 2020, 21:27|

Ve Střední Americe dál řádí bouře Eta. Vyžádala si nejméně pět životů

Tropická bouře Eta, která v úterý udeřila jako hurikán čtvrté kategorie na pobřeží Nikaraguy, se za doprovodu vydatných lijáků pomalu sune nad Hondurasem. O víkendu má zasáhnout Kubu, na začátku příštího týdne jih Spojených států. Jedna z nejsilnějších bouří, jaké Střední Amerika v posledních letech zaznamenala, si vyžádala pět životů a na moři uvěznila desítky rybářů.
5. 11. 2020|
Doporučujeme

Upíři dodržují social distancing. Brání tak šíření nakažlivých chorob

V přírodě žijí upíři ve velkých koloniích. V nich se snadno mohou šířit nejrůznější nemoci –⁠ a tak si tito savci vypracovali strategii, která připomíná ty moderní lidské: je-li nějaké zvíře nemocné, od ostatních se vzdálí, anebo je k tomu zbytkem donuceno. A tímto způsobem se daří šíření choroby zpomalovat, prokázal nový výzkum.
29. 10. 2020|

Bouře Zeta v Karibiku zesílila na hurikán, postupuje k Yucatánu

Tropická bouře Zeta, která míří k mexickému poloostrovu Yucatán, zesílila na hurikán. Provází ji vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východní pobřeží Yucatánu, známé turistickými letovisky. Ve středu by měla Zeta dorazit na jižní pobřeží Spojených států.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 22:17|

Archeologové objevili v Mexiku přes tisíc let starý mayský palác

Archeologové objevili na východě Mexika pozůstatky více než tisíc let starého mayského paláce. Na 55 metrů dlouhou a 15 metrů širokou stavbu narazili badatelé na nalezišti Kulubá, jež leží asi sto kilometrů západně od známého letoviska Cancún na poloostrově Yucatán, informovala agentura Reuters.
28. 12. 2019|

Soud odvolal likvidátora Harvardského holdingu Častorála. Prý způsobil škodu

Městský soud v Praze odvolal z funkce likvidátora majetku Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeňka Častorála. Podle soudu Častorál způsobil firmě škodu a neplnil své povinnosti.
26. 7. 2019|

Seznam daňových rájů prořídl. EU z něj vyškrtla Arubu, Barbados a Bermudy

Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblasti daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.
17. 5. 2019|

Belize zachránila svůj korálový útes. Je to vzor pro zbytek světa

UNESCO se rozhodlo vyřadit korálový útes v Belize ze seznamu ohrožených přírodních a kulturních památek, které by mohly zaniknout. Ve zprávě experti konstatovali, že na místě došlo k úžasným úspěchům v záchraně tohoto vzácného ekosystému.
4. 7. 2018|