TÉMA

Budějovický Budvar

Odbory uspořádaly stávku proti vládním úsporám. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky

Odbory v Česku uspořádaly stávku proti vládním krokům. V některých firmách se práce zastavila, jinde se lidé připojili symbolicky. Na dvě hodiny zastavila výrobu například Škoda Auto. V různé míře vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutími současného kabinetu také na úřadech nebo v nemocnicích a stávkovali i učitelé. Celkovou účast na protestech odhaduje největší odborová centrála přibližně na milion lidí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:06|

Na podzimní zdražování piva nejspíše naváže růst DPH. Podle pivovarů to ohrozí hlavně venkovské hospody

Říjen, listopad a prosinec jsou letos měsíce zdražování piva. Počátkem října začali v Plzni, v listopadu se přidají v Humpolci, na listopad a prosinec rozdělí zdražování i v Českých Budějovicích. A podobné plány mají i menší pivovary. V lednu na zdražení, které iniciují samotné pivovary, nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky. Zdražování piva bylo tématem Byznysu ČT24.
5. 10. 2023|

Pivo zdražuje a štamgasti mají čím dál hlouběji do kapes. Tak z hospod mizejí

Velké pivovary chystají podzimní zdražování. Vesměs zvednou ceny o korunu za půl litru. Obratem počítají se zdražením piva i restaurace. Těm ale podle pivovarů zvedání cen škodí víc – a přitom se blíží ještě další, součástí vládního balíčku je zvýšení DPH na čepované pivo, které zřejmě zákazníci rovněž pocítí. V hospodách a restauracích se přitom již dnes pije výrazná menšina vyrobeného piva. Za poslední desetiletí se poměr dramaticky změnil, v roce 2010 byl poměr piva vypitého v hospodách a doma zhruba stejný.
2. 10. 2023|

Pivo už levné nebude. V centru Prahy letos přesáhne cena za půllitr 70 korun

Listopad přinesl další zdražení piva. K výrobcům, kteří navyšovali ceny, se přidal Budějovický Budvar. U půllitru to může znamenat i dvě koruny navíc. Výroba piva je totiž náročná na spotřebu energií.
6. 11. 2022|

Růst cen energií se dotkne i piva. Zdražuje Prazdroj, Budvar i Staropramen

Prudce rostoucí náklady na energie a obaly se promítnou v cenách piva. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdražuje od 1. října většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 korun na půllitru. Změny se týkají balených i čepovaných piv, což potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. V podobném duchu reaguje také Budějovický Budvar, Staropramen nebo náchodský Primátor.
30. 8. 2022|

Mimořádnou schůzi sněmovny kvůli DPP chtějí kromě opozice i Piráti. Tři novely by mohly pomoci odhalovat korupci

V reakci na kauzu kolem pražského dopravního podniku požaduje mimořádnou schůzi nejen sněmovní opozice, ale i vládní Piráti. Chtějí urychlit přijetí tří novel, které podle nich pomůžou odhalovat korupci. Jde o úpravu evidence skutečných majitelů a zákonů o střetu zájmů a přístupu k informacím.
24. 6. 2022|

Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.
3. 6. 2022|

Vláda schválila pokračování milostivého léta. Podpořila i rozšíření NATO

Vláda na středečním zasedání schválila návrh zákona, který umožní části dlužníků splatit exekuce bez úroků. Opakování takzvaného milostivého léta má trvat tři měsíce od 1. září. Kabinet schválil také vstup Finska a Švédska do NATO, podpořil novelu služebního zákona nebo obnovil činnost Národní ekonomické rady vlády. Schválení se dočkala také nekolikrát odložená novela zákona o svobodném přístupu k informacím.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 17:42|

Až tři čtvrtiny firem na začátku roku zdraží zboží, uvedla Hospodářská komora

Zhruba pětasedmdesát procent firem se podle Hospodářské komory chystá zdražit své produkty. Podobný krok už oznámil například pivovar Budvar. Důvodem je především růst cen energií, paliv a další zvýšené náklady, třeba na zaměstnance.
9. 12. 2021|

Prazdroj zdražuje pivo v průměru o tři procenta, přidají se i další pivovary

Plzeňský Prazdroj zdražuje od 1. října pivo. Dotkne se to většiny produktů, v průměru jde o 46 haléřů na půllitr. Poprvé po třech letech se to týká také čepovaných piv. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina větších českých pivovarů, a tak se k němu zřejmě v nejbližší době přidají. Staropramen zvýšil ceny už 1. července.
1. 10. 2021|

Pivovary i hospody jsou opatrně optimistické. Léto je dobré, ale co podzim?

Češi se opět vrací k pití točeného piva, za červen už tuzemské hospody vyčepovaly téměř stejné množství jako ve stejném období před pandemií. Celkově ale za první pololetí vyrobily pivovary o téměř 550 tisíc hektolitrů méně než vloni. Ztrátu částečně vykompenzoval rostoucí export. Český svaz pivovarů a sladoven očekává, že situace se bude dál zlepšovat. Pokud ovšem na podzim nepřijdou další omezení.
4. 8. 2021|

V říjnu 1895 uvařil sládek Holeček první várku piva budoucího Budvaru. Letošní výročí poznamenává pandemie

Pivovar Budějovický Budvar je nositelem jedné z nejslavnějších českých značek. Je také předním exportérem a posledním tuzemským pivovarem, který vlastní stát. Ve středu 7. října je to 125 let od chvíle, kdy v tehdejším Českém akciovém pivovaru (ČAP) v Českých Budějovicích, nynějším Budvaru, uvařil sládek Antonín Holeček první várku piva. Za vznikem ČAP stáli především českobudějovičtí právovárečníci vedení Augustem Zátkou.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 08:28|

Pivo některých značek kvůli koronaviru zdraží. Dotkne se to hlavně baleného

Na české pivovary dopadla koronavirová krize. Za jarního nouzového stavu tratily podle vlastních odhadů přibližně pět miliard korun. Restaurace byly zavřené, sudové pivo téměř nešlo na odbyt. Naopak se zvýšil prodej piva v plechovkách nebo lahvích. Tento trend trvá dál. Některé podniky oznámily, že pivo zdraží. Další o tom uvažují.
21. 9. 2020|

Budvar měl loni rekordní čistý obrat. Zaměření na prémiové segmenty trhu funguje, míní ředitel

Budějovický Budvar měl loni rekordní čistý obrat tři miliardy korun. Tržby za vlastní výrobky a služby byly přes 2,8 miliardy, a tedy meziročně stouply zhruba o 170 milionů. Zisk před zdaněním vzrostl o 10,9 procenta na 363,7 milionu, což je nejlepší výsledek od roku 2001. Loni Budvar zvýšil výstav proti roku 2018 o 4,8 procenta na 1,67 milionu hektolitrů, což je nejvíc za 124 let existence pivovaru. Národní podnik vyvezl loni nejvíc piva v historii, 1,15 milionu hektolitrů, jak vyplývá z vyjádření ředitele Budvaru Petra Dvořáka. Loni se dařilo všem českým pivovarům. Letos ale produkci ovlivní koronavirová pandemie.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 11:41|

Firmy, které uzavřely bez objektivního důvodu, nebudou mít nárok na pomoc od státu

Stát proplatí část mzdy pracovníků jen firmám zavřeným kvůli propadu odbytu, chybějícímu materiálu nebo zaměstnancům v karanténě. Podniky, které kvůli šíření koronavirové nákazy uzavřely bez „objektivního důvodu“, na náhradu nebudou mít nárok. V ČT to v pondělí řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Některé pivovary zastavily kvůli koronaviru linky na stáčení piva do sudů. Ve světě zatím přibývá temných odhadů dalšího vývoje globální ekonomiky.
23. 3. 2020Aktualizováno23. 3. 2020, 16:47|

Stát se chystá prodávat podíly ve svých firmách, strategické podniky si ponechá

Vláda by mohla v budoucnu prodat drobné podíly v méně důležitých podnicích. Počítá s tím nová strategie vlastnické politiky státu. Strategických firem se stát zbavovat neplánuje. Chce je ale řídit podle jednotných pravidel.
17. 2. 2020|
Brexit

Výsledky britských voleb sledují i čeští exportéři, řeší hlavně brexit

Také čeští exportéři sledovali výsledky britských voleb s mimořádným zájmem, byť obchodní podíly jednotlivých firem na ostrovním trhu jsou rozdílné.  O svých zkušenostech hovořili dva jejich zástupci pro Byznys ČT24.
13. 12. 2019|

Firmou roku se stal výrobce mobiliářů mmcité1 a Živnostníkem roku kolář Krystyník

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2019 je bílovecká společnost mmcité1, která se věnuje navrhování a výrobě městského mobiliáře. Mezi živnostníky se v soutěži Moneta Živnostník roku 2019 prosadil kolář Augustin Krystyník. Výsledky 14. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve čtvrtek v Praze.
12. 12. 2019|

V Londýně si zvykají na českou pěnu, v tuzemsku stále více lákají speciály

V Česku se vaří čím dál více piva, jak potvrzují i ve čtvrtek zveřejněná červencová čísla. Pivovarům pomáhají letní teploty a také export. Na jednoho Čecha připadá ročně 141 litrů a do ciziny se každým rokem vyváží víc a víc, třeba i do Británie. Jenže právě tento trh nyní ohrožuje tvrdý brexit, který by mohl zdražit dovážená piva.
13. 9. 2019|

Prazdroji se daří zahraniční expanze. Vzrostl vývoz do většiny teritorií, nejvíce do Polska

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitrů, o 4,5 procenta více než v předchozím roce, což bylo také maximum v historii firmy.
27. 5. 2019|

Budvar dosáhl rekordních tržeb. Zacílení na prémiové ležáky se vyplatilo, říká ředitel

Budějovický Budvar loni meziročně zvýšil výstav piva o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby loni meziročně stouply o 7,3 procenta na 2,569 miliardy korun, byly tak nejvyšší v historii firmy. Zisk zatím Budvar nezveřejnil, kompletní ekonomické výsledky budou po ukončení auditu v závěru prvního pololetí 2019.
31. 1. 2019Aktualizováno31. 1. 2019, 15:30|

Přečte si každý smlouvy ČEZu v registru? Poslanci poslali sporný zákon do závěrečného čtení

Do závěrečného čtení posunula sněmovna v úterý novelu Pirátů, podle níž by  polostátní energetická společnost ČEZ a další firmy přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru. Do třetího schvalování se dostal i samostatný zákon, který upravuje činnost soudních tlumočníků a překladatelů. Do třetího čtení poslali poslanci rovněž novelu o rozšíření finanční kontroly a novelu o vnitrozemské plavbě. Současná 26. schůze sněmovny zároveň podpořila v prvním kole vládní návrh, podle něhož by měli lékaři od července vyplňovat část neschopenek jen elektronicky.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 17:59|
Státní rozpočet

Budvar obohatí státní rozpočet o půl miliardy korun

Národní podnik Budějovický Budvar odvede do státního rozpočtu půl miliardy korun, rozhodla vláda. V loňském roce Budvar neodvedl nic kvůli svým vysokým investicím. Generální ředitel podniku Petr Dvořák už dříve řekl, že podnik s odčerpáním peněz počítá. Směřovat budou ještě do letošního rozpočtu.
26. 9. 2018|

Pivo bude stát víc. Prazdroj zvedne ceny od října, zdražení plánují i další pivovary

Češi si v blízké době za některá piva připlatí. Plzeňský Prazdroj ohlásil, že od října zvýší ceny především balených a čepovaných ležáků. Pilsner Urquell podraží o 1,50 koruny na půllitr. Budějovický Budvar pak zřejmě zvedne od příštího roku ceny piva nabízeného v obchodech při slevových akcích. Růst cen bude několikaprocentní. Z dalších pivovarů počítá se zdražením například pivovar Bernard, a to nanejvýš v řádu měsíců.
7. 9. 2018Aktualizováno7. 9. 2018, 20:29|