TÉMA

DPMB

Za jízdu načerno lidé v Brně zaplatí na místě od května tisícovku, jinak to budou mít za 1500

Pokuta za jízdu v MHD bez platné jízdenky se v Brně od 1. května zvýší. Na místě lidé zaplatí tisíc korun, dosud to je o dvě stovky méně. Končí také lhůta pěti dnů, kdy bylo ještě možné zaplatit sníženou sazbu. Kdo nezaplatí na místě, čeká ho pokuta 1500 korun, což je maximální výše stanovená zákonem. Stejný postih čeká i cestující bez jízdenky v celém Jihomoravském kraji, řekl vedoucí tarifního odboru brněnského dopravního podniku (DPMB) Vít Prýgl. Od stejného data je také zakázáno převážet v MHD elektrokola a elektroběžky.
26. 4. 2023|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Milostivé léto by se mohlo na podzim vrátit jako Babí, navrhuje poslanec Výborný

Před dvěma měsíci skončila oddlužovací akce Milostivé léto. Třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna díky ní ukončila exekuce zatím u 13 tisíc klientů. U pražského dopravního podniku využilo šance zbavit se dluhu přes 10 tisíc lidí, u ČEZ pak 550. Na podzim by se tato akce mohla zopakovat.
28. 3. 2022|

Kvůli opravám na Mendlově náměstí v Brně se tvořily kolony. MHD nabírala i půlhodinová zpoždění

Zahájení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí v Brně způsobuje od rána komplikace v dopravě. Uzavřená je Křížová ulice od Václavské až po náměstí, nelze také odbočit z Úvozu na náměstí. Všechny objízdné trasy byly v pondělí zahlcené auty, především ulice Poříčí, Hlinky a křižovatka u pisárecké vozovny. Autobusové linky 84 a E56 nabíraly i půlhodinová zpoždění, vyplývá z informací dopravního podniku na Twitteru.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 19:46|

Noční provoz po desáté a delší intervaly. Pražská MHD jezdí v omezeném režimu

Denní provoz pražské integrované dopravy (PID) se od pondělka zkracuje. Končit bude po 22. hodině, dosud vyjížděly noční spoje po půlnoci. Po 21. hodině se také prodlouží intervaly příměstských vlaků, nevyjede většina nočních příměstských autobusů. Důvodem je zákaz vycházení po deváté večer, který jako jedno z opatření proti šíření koronaviru nařídila vláda. U tramvají se také přes den prodlouží intervaly.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 18:44|

Brno chce změnit pravidla pro reklamu na MHD. Stojí za tím revolta řidiče a otce autistických dětí

O změně pravidel pro zadávání reklamy na vozech bude jednat brněnský dopravní podnik. Diskuzi vyvolal jeden z jeho řidičů, který odmítl jezdit s autobusem polepeným sloganem hnutí SPD. Heslo se totiž vymezovalo proti inkluzi ve školství a řidič sám je otcem dvou autistických dětí.
2. 9. 2020|

Dvě tramvaje v Brně doslova slisovaly osobní auto. Nehoda na víc než hodinu ochromila dopravu

Na Konečného náměstí v Brně se srazily dvě tramvaje s osobním autem. Podle prvních informací nikdo z cestujících v tramvajích nebyl zraněný. Řidiče osobního vozidla museli hasiči vyprostit a záchranka ho převezla do nemocnice. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Michaely Bothové ale naštěstí nemá vážná poranění. Místo nehody bylo víc než hodinu neprůjezdné.
16. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 09:24|

Centrem Brna mohou projíždět tisíce aut. Chodci v pěší zóně mezi nimi kličkují

Pěší zónou v historickém centru Brna denně projedou stovky aut. Povolení k vjezdu radnice vydala asi sedmi tisícům z nich, a to vyjma dopravního podniku nebo veřejných služeb, které do města zajíždět musejí. Změnu by měl na jaře přinést nový způsob rozdělení centra na víc oblastí.
8. 11. 2019|

Drážní inspekce: Chodkyně nehodu v Brně nezpůsobila. Šlo zřejmě o technickou závadu nebo systémovou chybu

Drážní inspekce, která vyšetřuje pondělní střet trolejbusu s tramvají v Brně, pracuje se třemi verzemi možné příčiny nehody. Mohlo jít o technickou závadu, systémovou chybu nebo selhání člověka, které je ale podle generálního inspektora Jana Kučery nejméně pravděpodobné. Nehodu řeší i policie, ta ale o vyšetřovacích verzích hovořit nechce.
2. 4. 2019|

Brňané se znovu učí, jak jezdí tramvaje či autobusy. Začaly velké prázdninové výluky

Kvůli opravám kolejí, zastávek a inženýrských sítí se v Brně o prázdninách mění trasy devíti tramvajových a víc než dvou desítek autobusových linek. Informátoři usměrňují cestující především v okolí Moravského náměstí, kde nově končí linky 3 a 5.
2. 7. 2018|