TÉMA

Spike Lee

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal snímek Titane režisérky Ducournauové

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Ta se tak stala teprve druhou ženou s tímto oceněním v historii festivalu. Informovaly o tom České noviny.
17. 7. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Spike Lee hledá ve Vietnamu válečný poklad

Bratrstvo pěti, nejnovější snímek amerického režiséra Spikea Leeho, nám představuje čtveřici válečných veteránu z Vietnamu. Do země se nyní po desítkách let vrací, aby našli vysněný poklad svého padlého velitele.
23. 5. 2020|

Oscar v nominacích preferuje dravou Favoritku a černobílé dětství

Se shodným a nejvyšším ziskem deseti nominací vyhlížejí 24. únor, kdy ve Spojených státech vyhlásí vítěze Oscarů za rok 2018, hned dva snímky. Jak mexické autobiografické drama Roma, tak historický snímek z britského královského dvora Favoritka jsou nominovány i v kategorii nejlepší film.
22. 1. 2019|

Černoch členem Ku-klux-klanu? BlacKkKlansman by rád i do Bílého domu

Do českých kin se blíží BlacKkKlansman. Režisér Spike Lee ve svém novém filmu vypráví skutečný příběh afroamerického policisty, kterému se v sedmdesátých letech podařilo proniknout mezi členy Ku-klux-klanu. Na filmovém plátně ho ztvárnil John David Washington.
15. 8. 2018|

Filmový postřeh: Angažovaný BlacKkKlansman s humorem dráždí americké svědomí

Mimo soutěžní sekce dovoluje Filmový festival v Karlových Varech návštěvníkům zhlédnout některé největší hity festivalu v Cannes. BlacKkKlansman, který obdržel Velkou cenu poroty, mezi takové události nepochybně patří. Adaptace autobiografie Rona Stallwortha vypráví o skutečném případu infiltrování buňky Ku-klux-klanu na přelomu 70. a 80. let. Té se dopustil sám autor – afroamerický detektiv.
1. 7. 2018|