TÉMA

Marek Eben

Nijak hezky nám z toho není, přiznávají Bratři Ebenové. Současný svět reflektují na albu Co my víme

Co my víme, za čím se to každodenně plahočíme, jak to s námi vlastně bude dál? Zajímají se Bratři Ebenové v titulní písni nového alba. S nahrávkou Co my víme přicházejí po deseti letech a reflektují na ní nejistotu současného světa, ovšem s obvyklým humorem a jemnou ironií.
26. 12. 2023|

Startuje dvanáctý ročník taneční soutěže StarDance

Diváky oblíbená taneční soutěž StarDance se letos vrací na obrazovky České televize už po dvanácté. O titul královny a krále parketu se i tentokrát utká deset párů. Vůbec poprvé bude soutěžit manželská dvojice, ale také třeba cukrář nebo kajakář. Slavnostními večery provedou už tradičně moderátoři Tereza Kostková a Marek Eben.
14. 10. 2023|

Neumím si představit, že by humor mohl být korektní, říká Marek Eben

Na filmový festival v Karlových Varech možná přijede Marek Eben jednou jako scenárista. Zatím je s ním už téměř třicet let spojený především jako moderátor. I v aktuálním, sedmapadesátém ročníku uvádí zahajovací i závěrečný ceremoniál a pro Českou televizi točí každodenní Festivalové vteřiny. Za „velké dobrodružství“ považuje rozhovory s festivalovými hvězdami. V Interview ČT24 zavzpomínal na začátky, kdy filmové star jezdily do Varů i proto, aby se mohly setkat s tehdejším prezidentem Václavem Havlem, který byl hvězdou pro ně.
3. 7. 2023|

Ve dvanácté řadě soutěže StarDance zatančí Krajčo, Kubelková i cukrář Maršálek

Na parketu se v nové řadě StarDance představí herečky Ivana Chýlková a Darija Pavlovičová, zpěváci Tereza Mašková a Richard Krajčo, kajakář Vavřinec Hradilek, modelka Iva Kubelková, herec David Prachař, cukrář Josef Maršálek i manželská dvojice, sportovkyně a herec, Eva a Marek Adamczykovi, oznámila Česká televize na tiskové konferenci k podobě dvanácté řady.
24. 4. 2023|

Vzpomínky na Mekyho Žbirku: Nepravděpodobná hvězda a britský gentleman s československým srdcem

Miroslav Žbirka se v hudební branži pohyboval od svých patnácti let. Za tu dobu se stihl zaspat do vzpomínek spousty svých uměleckých kolegů, s nimiž se přátelil, spolupracoval nebo „jen“ potkával. I je nečekaná zpráva o ochodu slovenského zpěváka a skladatele zasáhla. Na Mira či Mekyho, jak se mu říkalo, Žbirku a setkání s ním někteří zavzpomínali ve vysílání ČT24.
11. 11. 2021|

Do začátku StarDance nezbývá ani měsíc. Kamera sledovala při tréninku herce Pavla Trávníčka

Do začátku další řady StarDance zbývá necelý měsíc. Divácky oblíbená soutěž se vrací na obrazovky po jednom roce pauzy, kterou způsobil koronavirus. O titul krále a královny tanečního parketu se letos bude vůbec poprvé ucházet třeba duchovní, tenistka nebo krasobruslař. Zato moderátoři pořadu jsou stálicemi. I jedenáctou řadou provede Marek Eben a Tereza Kostková. Poprvé tanečníky i diváky uvítají v sobotu 16. října.
19. 9. 2021|

Je čas na StarDance. V jedenácté řadě se bude tančit na charleston i Jiřího Suchého

Deset osobností a deset tanečníků se tradičně setká v taneční soutěži StarDance, jejíž jedenáctou řadu začne Česká televize vysílat 16. října. O titul královny či krále tanečního parketu se poprvé v historii show bude ucházet duchovní, tenistka a krasobruslař, tanečnímu umění se ale přiučí i účastníci z herecké a hudební branže. Leitmotivem letošního ročníku je čas.
15. 9. 2021|

Farářka, Franta z Mostu i princ z Popelky. Na parket StarDance vtrhne na podzim deset nových osobností

Česká televize odhalila osobnosti, které zatančí v jedenácté řadě StarDance. Divácky oblíbená soutěž, v níž známé tváře soutěží s profesionálními tanečníky a tanečnicemi, se na obrazovky vrátí na podzim. O králi a královně tanečního parketu opět rozhodne jak profesionální porota ve studiu, tak diváci u obrazovek svým hlasováním.
20. 4. 2021|

Poslechněte si: Díky a na shledanou. Česká filharmonie dohrála nejistou sezonu

Česká filharmonie se rozloučila se 124. sezonou open air koncertem na zámku Sychrov. Koncert byl věnován zdravotníkům z nemocnic, kteří se podíleli na zvládnutí první fáze koronavirové krize. Ti také převážně zasedli v publiku. Koncertu ale mohli být na dálku přítomni i diváci České televize, program totiž přenášela v přímém přenosu. Záznam večera lze přehrát do 24. července.
26. 6. 2020|

Jsme jeden festival, řekli si v Cannes, Benátkách i Varech. A promítají on-line a zdarma

Více než sto celovečerních filmů, dokumentů i krátkometrážních filmů a k tomu debaty třeba s oscarovými režiséry jsou od 29. května dostupné on-line a zdarma. Program projektu We Are One: A Global Film Festival sestavilo několik filmových přehlídek, jejichž konání letos většinou omezil covid-19. Zapojil se i festival ve Varech, který tak může mezinárodnímu publiku představit například komedii Adela Has Not Had Supper Yet, tedy Adéla ještě nevečeřela.
29. 5. 2020|

Televizní tanečnicí roku je herečka Veronika Khek Kubařová. Zvítězila v desáté řadě soutěže StarDance

Vítězným párem desáté řady soutěže StarDance se stali herečka Veronika Khek Kubařová a Dominik Vodička. V sobotním finále za sebou nechali herce Matouše Rumla s Natálií Otáhalovou.
14. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 16:35|

Vánoce na ČT budou obzvláště vypečené. Zadělává na ně Eben, Marie Terezie i amatérští cukráři

Česká televize uvede o letošních Vánocích čtyři nové pohádky. Prvního ledna pak představí pokračování výpravného koprodukčního filmu o Marii Terezii. Pečení ale nechává až po Novém roce, kdy začne vysílat nový formát, v němž své umění v troubě předvede dvanáct amatérských pekařů a cukrářů.
5. 11. 2019|

Jubilejní desátá StarDance uctí památku Karla Gotta. Začíná už v sobotu večer

Jubilejní desátá řada populární taneční soutěže StarDance začne poctou legendě a králi české popmusic Karlu Gottovi, který zemřel 1. října. Přímým přenosem tradičně provázejí Tereza Kostková a Marek Eben. Úvodní večer sledujte už tuto sobotu 12. října od 20:00 na ČT1.
12. 10. 2019|

Deset párů už si brousí parkety. Jubilejní StarDance bude tančit na Gotta i revoluci

Profesionální tanečníky a osobnosti ze showbyznysu už podesáté svede na parket taneční soutěž StarDance. Ani v jubilejní řadě podle tvůrců nebude chybět jak noblesa a elegance, tak novinky v podobě tematických večerů. ČT v úterý zveřejnila další podrobnosti o chystané show. Soutěžící se divákům poprvé představí v sobotu 12. října.
10. 9. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co to včera bylo? A co to bude za rok?

Co se vešlo do posledních festivalových vteřin 54. ročníku? Připomínka, že lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný; co na kameramanech nemají rády herečky či jak se řeší, aby basketbalisté z NBA nezacláněli v kině ve výhledu ostatním. A na závěr  i Marek Eben prozradí, co ho dojímá.
6. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Kdo (ne)má svůj den

Podle sedmých Festivalových vteřin svůj den rozhodně měli Aneta Langerová a Meky Žbirka. A také Jiří Suchý, o němž lze mnohé zjistit z dokumentu, který do Varů přivezl, a něco málo i z rohovoru s Markem Ebenem. Třeba to, proč nosí slamák, a ne rádiovku. Svůj den naopak neměl Šimon Caban alias dýdžej Arnoštek, jehož tanec je po letech přece jen trošku dřevěnější.
5. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Buď připraven!

A na co? V šestých festivalových vteřinách třeba na porotce hlavní soutěže, novou špionážní minisérii Ivana Zachariáše, bobříka pocení a film, který nejvíce dojímá hokejistu Jakuba Voráčka.
4. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Kdo vchází do tvých snů?

Markovi Ebenovi vchází do snů třeba DJ BoBo; návštěvníkům doprovodných koncertů festivalu možná rapující Maniak; divákům půlnočních filmů mimo jiné hlavní vedoucí letního tábora Sam, kterému někdo vyvraždil většinu účastníků; a ženám herec Casey Affleck. Ti všichni se každopádně sešli v pátých festivalových vteřinách.
3. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Dětičky, co s vámi bude?

Otázku z titulku si pokládá Marek Eben ve čtvrtých festivalových vteřinách. Ty jsou zároveň plné inspirativních odpovědí. Bily Crudup prozradí, kdo ho učil hrát na kytaru a komu by on rád zaparkoval auto, a zjistíte taky, jak dlouho trvá Eltonovi Johnovi napsat písničku. Kdyby to jako inspirace nestačilo, vždycky si můžete dát houbičky. I o těch je řeč.
2. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co je v módě

Ve třetích festivalových vteřinách uslyšíte „brutálně upřímnou výpověď“ Jiřího Schmitzera a taky zjistíte, co má společného kultovní snímek Extase z roku 1932 s vynálezem mobilního telefonu. Řeč je ale třeba i o autech a Spalovači mrtvol.
1. 7. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co dělat, když vám nepovolí eutanazii

Vždycky když něco získáte, také něco ztratíte. A každý touží po něčem novém. Životní moudra propojují ve druhých festivalových vteřinách zahajovací ceremoniál bratří Cabanů, Evu Zaoralovou a umyvadlo i Satanské tango. A co ta eutanazie z titulku? Inu, počkejte si na konec.
30. 6. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co vidíš? Tak vidíš

Za chvilku jsou tu Vánoce, ale ještě předtím filmový festival v Karlových Varech a s ním tradiční Festivalové vteřiny Marka Ebena. Z těch prvních tak trochu přechází zrak. Dozvíte se v nich totiž, co má košile umělecké poradkyně festivalu Evy Zaoralové společného s letošním vizuálem a co ten má společného s testem u očaře. A také, že nejen u koně Karla IV. záleží na úhlu pohledu.
29. 6. 2019|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Vždycky je druhá šance

Jak ukážou poslední festivalové vteřiny, Masaryk se ve Varech ještě nesesypal a Marek Eben také ne. Naopak stíhá toho docela dost. Třeba poslechnout si koncert Karlovarského symfonického orchestru s Ewou Farnou, dojmout Jaromíra Hanzlíka anebo vyzpovídat oscarového filmaře Barryho Levinsona. Je možné dostat v Hollywoodu ještě jednu šanci, když zklamete? ptá se ho Marek Eben. „Vždycky je druhá šance,“ odpovídá mu režisér filmů Rain Man či Vrtěti psem. Ovšem Festivalové vteřiny další dostanou až příští rok.
7. 7. 2018Aktualizováno7. 7. 2018, 19:05|

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co všechno se může stát

Co všechno se může stát v kině? Třeba si před vás sedne basketbalista Tomáš Satoranský. Pravidelného návštěvníka filmového festivalu vyzpovídal Marek Eben v předposledních Festivalových vteřinách. Zeptal se ho mimo jiné, na co se koukají jeho spoluhráči v NBA. No asi nepřekvapí, že němé melodrama Bílý ráj od Karla Lamače, které se ve Varech také promítalo, by si z programu nejspíš nevybrali. Do vteřin se vešel i „montypythoňák“ Terry Gilliam a kreslíř Vladimír Jiránek, který o tom, co se může stát, nakreslil nejeden vtip. Jo, a věděli jste, že v Karlových Varech je místo, které vypadá jako věznice Shawshank?
6. 7. 2018|