TÉMA

Vojtěch Dyk

Na festivalu Soundtrack Poděbrady živě zazní hudba z filmů Neckáře, Nellis i kapely Buty

Do Poděbrad se poosmé vrací festival filmového hudby a multimédií Soundtrack. Novinkou je filmová scéna, kde se promítají snímky s důrazem na hudbu. Od 24. do 27. srpna se návštěvníci setkají s Vojtěchem Dykem, kapelou Buty, Václavem Neckářem či Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers.
24. 8. 2023|

Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.
22. 4. 2023|

V Eurovizi bude Česko reprezentovat kapela Vesna

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna. Bude tak reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.
7. 2. 2023|

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.
3. 1. 2023|

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

Na Oscary míří film o Myslivečkovi, premiéru bude mít v San Sebastianu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) posílá do oscarového klání film Il Boemo režiséra Petra Václava. Příběh skladatele Josefa Myslivečka v hlavní roli s hercem Vojtěchem Dykem bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začne v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 11:18|

Osud, který mu nebude dopřán. Film s Dykem o skladateli Myslivečkovi za 120 milionů má první ukázku

„Věřil jsem v osud, který mi nebude dopřán,“ říká Vojtěch Dyk jako skladatel Josef Mysliveček v první ukázce k historickému dramatu Il Boemo. Koprodukční film, jehož uvedení se již několikrát posouvalo, má rozpočet 120 milionů korun a bude mít českou premiéru 20. října.
20. 6. 2022|

Nikdy bych nesdílel utrpení, říká autor Zprávy o záchraně mrtvého

Do hlavní soutěže festivalu v Karlových Varech se vrací režisér a scenárista Václav Kadrnka. V roce 2017 byl prvním českým filmařem po patnácti letech, jemuž se dostalo ocenění za nejlepší film. Na vítězné tažení meditativního Křižáčka navazuje Kadrnka letos Zprávou o záchraně mrtvého. Vycházel z osobní zkušenosti. K nemocniční posteli otce v kómatu ve filmu postavil jako matku se synem Zuzanu Mauréry a Vojtěcha Dyka.
26. 8. 2021|
Doporučujeme

Vytváří krev, jiskry i celá panoramata. Trikaři z pražských Nuslí pracují na efektech pro Hollywood

Pražské postprodukční studio MagicLab vytvořilo všechny speciální efekty nového filmu Rozhněvaný muž režiséra Guye Ritchieho s Jasonem Stathamem v hlavní roli. Pro firmu sídlící v Nuslích jde o velký úspěch – o práci se totiž s žádným jiným trikovým studiem nedělila. Trikaři měsíce upravovali necelých pět stovek záběrů, do nichž uměle přidávali výstřely zbraní, jiskry při zásazích či zakrvácené rány na tělech herců.
23. 7. 2021Aktualizováno25. 7. 2021, 16:06|

Bárta, Dyk, Ruppert a Vladimir 518 nesou Dobrou zprávu pro film Patrika Hartla

Celovečerní filmový debut podle svého scénáře a své knihy dotočil Patrik Hartl před rokem. Premiéra komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel se odsunula na jaro příštího roku, předznamenává ji ale klip k filmové písni. K příběhu o čtyř kamarádech ji nahráli také čtyři zpěváci: Dan Bárta, Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert a Vladimir 518.
17. 12. 2020|

Filmový osud skladatele Myslivečka už je skoro zpečetěn. „Bad guy“ pro něj nebyl Mozart, ale syfilis

Natáčení historického filmu Il Boemo se blíží k poslední klapce. Název snímku znamená v překladu „Čech“ a odkazuje k přezdívce, kterou si v osmnáctém století vysloužil skladatel Josef Mysliveček v Itálii. Připomenutí odkazu kdysi věhlasného komponisty je také jednou z motivací, proč režisér a scenárista Petr Václav věnoval přípravě filmového příběhu deset let. Hudební drama v titulní roli s Vojtěchem Dykem vzniká i s přispěním České televize.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 13:32|

Album Folk Swings nabízí swingové předělávky Navarové, Nedvěda či Pokáče

Vojtěch Dyk zpívá Karla Kryla a Ewa Farna zastoupila Zuzanu Navarovou na albu Folk Swings. Novinka, za kterou stojí kapela B-Side Band, je výběrem folkových a popových písní v nové, swingové úpravě. Slyšet na ní jsou nejen skladby už nežijících hudebníků, ale své autorské písně znovu a v netradičním aranžmá nazpívali třeba písničkáři Jaromír Nohavica a Pokáč.
30. 10. 2020|

Pokračuje natáčení filmu o Myslivečkovi, Dyk se kvůli roli naučil italsky

Otec chtěl mít z Josefa Myslivečka mlynáře, on si ale vybral hudbu. V druhé polovině osmnáctého století se prosadil v Itálii, kde mu přezdívali Il divino Boemo, tedy Božský Čech. Podobně se jmenuje i životopisné drama, které o skladateli natáčí Petr Václav s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Filmování po koronavirové pauze nyní opět pokračuje.
3. 10. 2020|

Klip týdne: K narozeninám si Vojta Dyk nadělil i nový videoklip

Dárek k vlastním narozeninám v podobě nového videoklipu si nadělil zpěvák Vojtěch Dyk. 23. července, tedy v den svých pětatřicátin, představil klip na jeden z hitů svého alba D.Y.K. – Phone Song.
26. 7. 2020|

Kadrnka dokončil Zprávu o záchraně mrtvého. Inspiroval se kómatem vlastního otce

Režisér a scenárista Václav Kadrnka dotočil svůj třetí celovečerní snímek. Přestože do natáčení, do něhož se tvůrci pustili po třech letech příprav, nedlouho po začátku zasáhla koronavirová krize. K filmu Zpráva o záchraně mrtvého inspirovala Kadrnku situace, s níž se musela vypořádat jeho vlastní rodina.
2. 6. 2020|

K hudebním Andělům nejvíce vzhlíží Mišík, nominaci má in memoriam i Gott

Písničkář Vladimír Mišík se může těšit z nejvíce nominací na hudební ceny Anděl za rok 2019. Česká hudební akademie ho nominovala v šesti kategoriích. Na tři nominace pak dosáhla kapela Zvíře jménem Podzim. Mezi nominovanými se in memoriam objevilo i jméno Karla Gotta. Ocenění 29. ročníku budou oznámeni 31. března v přímém přenosu České televize.
22. 1. 2020|

Eva Pilarová dostala k výročí lázně. Písničkovou kúru jí připravili Absolonová nebo Dyk

Eva Pilarová oslavila v roce 2019 dvě životní jubilea: šedesát let na scéně a také osmdesáté narozeniny. I jako blahopřání k těmto příležitostem vznikl inscenovaný hudební pořad postavený na jejích písničkách. Pojmenovaný je podle zpěvaččina zřejmě největšího hitu Ach, ta láska nebeská. Filmaři z České televize ho nedávno dokončili.
2. 1. 2020|

Poslední sbohem Gottovi řekli Bohdalová, Bílá i prezident Zeman

Katedrálu sv. Víta zaplnili v sobotu 12. října blízcí Karla Gotta. Rodina a přátelé se do chrámu, významného pro českou historii, přišli rozloučit se zesnulým zpěvákem, jehož význam je nesporně zásadní pro tuzemské hudební dějiny. Svatovítského rekviem se účastnili i zástupci politické scény, v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Atmosféru zádušní mše přibližuje fotogalerie.
12. 10. 2019|

Ceny Thálie se ohlížejí za uplynulou sezonou, vidí Rašilova, Dyka, Kněžíkovou či Čechovou

Na divadelní Ceny Thálie jsou letos nominovány tři desítky umělců z činohry, opery, muzikálu a tance. Novinkou je kategorie vyzdvihující výkony v alternativním a loutkovém divadle. Ze dvou nominací se může těšit herečka Lucie Trmíková; z inscenací je dvojí očekávání díky nominovaným umělcům spojeno s Křížem u potoka ve Slováckém divadle, muzikálovým thrillerem Sweeney Todd v Plzni a Marnou opatrností uváděnou baletem Národního divadla. Výroční ocenění převezmou ti nejlepší 5. října, v přímém přenosu České televize.
10. 9. 2019|

Vojtěch Dyk diriguje jako Josef Mysliveček, na rozdíl od Amadea naživo

Il Boemo neboli „Čech“ přezdívali v Itálii skladateli Josefu Myslivečkovi a stejně se jmenuje i historický hudební film, který o něm natáčí podle svého scénáře Petr Václav. První klapka padla v těchto dnech právě v Itálii. Operního komponistu, který se v této zemi v druhé polovině osmnáctého století proslavil a kde také pozapomenutý zemřel, hraje Vojtěch Dyk.
30. 7. 2019|

Nový trailer: Dům Vojtěcha Dyka je doom. Bydlí v něm s Důvěrným nepřítelem

Umělá inteligence může být dobrý sluha, ale zlý pán. Parafráze známého přísloví vystihuje téma nového filmu režiséra a scenáristy Karla Janáka. Ve filmu Důvěrný nepřítel poznají Vojtěch Dyk a Gabriela Marcinková, jak moderní technologie mohou proměnit obyčejný dům ve strašidelný.
27. 6. 2018|