TÉMA

Jiří Suchý

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Zemřel velký hledač Ivan Vyskočil, šedá eminence divadla šedesátých let

Zemřel spisovatel, divadelník a pedagog Ivan Vyskočil, den po svých čtyřiadevadesátých narozeninách. Velký hledač, zneklidňovač a posedlík, jak ho v Dálkovém výslechu nazval Václav Havel, patřil k předním osobnostem divadelní alternativy. Mimo jiné spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a byl osobností experimentální pražské scény Reduta. Objevil se i ve filmech jako příležitostný herec.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 13:14|

Klaunkou s plnou vážností. Dokument ČT se ohlíží za kariérou Jitky Molavcové

„Jsem šťastná, že jsem mohla udělat mnohým lidem radost a že si na to vzpomínají,“ ohlíží se herečka a zpěvačka Jitka Molavcová za svojí hereckou a hudební kariérou, která je spjatá nejen s divadlem Semafor nebo pořady pro děti. V novém dokumentu Klaunka režisérky Olgy Sommerové otevřeně vypráví o své kariéře i o životě za divadelní oponou. Česká televize ho uvede v sobotu 22. dubna.
14. 4. 2023|

Jiří Suchý propadl jednou provždy jazzu, v Semaforu ho hraje od valchy po bigband

Dramatik, textař a ředitel Divadla Semafor si v nové inscenaci splnil svůj sen. Do večera nazvaného Devatenáct tváří jazzu si vybral jazzové písně, které má rád celý život a opatřil je novými českými texty. Přizval Jitku Molavcovou i swingový bigband.
29. 11. 2022|

I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|

30 let zpět: „Víc už pro nás snad ten Ježek nemohl udělat“

Na schodech Národního muzea v Praze se konal slavnostní koncert k 50. výročí úmrtí jazzového hudebního skladatele Jaroslava Ježka. Jiří Suchý při té příležitosti vzpomínal, jaký význam Ježkova hudba sehrála v jeho vztahu s kolegou a spoluzakladatelem divadla Semafor Jiřím Šlitrem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 1. 2022|

Struny podzimu rozehraje nejmladší držitelka „Pulitzera“ za hudbu, vrací se Porter či Suchý

V Praze začínají jubilejní Struny podzimu. Mezinárodní hudební festival v programu opět kombinuje klasickou i soudobou hudbu s jazzem, hip hopem a elektronikou. V pětadvacátém ročníku se mimo jiné vrací k úplným začátkům. Přivítá ale také poprvé třeba nejmladší držitelku Pulitzerovy ceny za hudbu.
19. 10. 2021|

30 let zpět: Do nepravostí řádně tepat

Když Jiří Suchý v roce 1991 slavil šedesáté jubileum, krátký medailonek v Deníku ČST připomněl nejen Suchého umělecké zásluhy, ale také jeho celoživotní společenskou angažovanost. Představil ho mimo jiné jako signatáře manifestů Dva tisíce slov a Několik vět.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 10. 2021|

Jiří Suchý si k devadesátinám zpívá písně, které jiným záviděl. Pramínek vlasů je opotřebovaný, obává se

Divadelník Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Nepřekvapivě na jevišti svého osudového Divadla Semafor. Autor desítek hitů v premiéře přiopravil písničkové pásmo, jehož názvem říká: Znám ještě starší lidi.
1. 10. 2021|

„Nenechme se otrávit!" Připomeňte si tvorbu oslavence Jiřího Suchého v iVysílání

Herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník a především zakladatel Divadla Semafor Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Vybíráme při té příležitosti z iVysílání záznamy jeho vystoupení, archivní záběry i rozhovory.
1. 10. 2021|

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

30 let zpět: Výzva občanů za zachování Československa

V roce 1991 sílily tendence snahy o samostatnost Slovenska. Na to 20. září 1991 reagovala řada osobností kulturního a veřejného života. Veřejně se postavili za zachování federativního státu. Ten se podle nich snažili rozbít někteří politici zákulisními triky proti vůli většiny obyvatel. Společně také vyzvali zákonodárce k uspořádání referenda, jež by o osudu Československa rozhodlo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 9. 2021|

Je čas na StarDance. V jedenácté řadě se bude tančit na charleston i Jiřího Suchého

Deset osobností a deset tanečníků se tradičně setká v taneční soutěži StarDance, jejíž jedenáctou řadu začne Česká televize vysílat 16. října. O titul královny či krále tanečního parketu se poprvé v historii show bude ucházet duchovní, tenistka a krasobruslař, tanečnímu umění se ale přiučí i účastníci z herecké a hudební branže. Leitmotivem letošního ročníku je čas.
15. 9. 2021|

Vzpomínky na Hanu Hegerovou: Byla pravdivá, uměla vyvolat smích i husí kůži

Hana Hegerová bývá označována za „první dámu českého šansonu“ nebo „českou Edith Piaf“. Takové nálepky sice prý neslyšela ráda, vysloužila si je ale svou pečlivostí při výběru repertoáru i jeho nastudování a autenticitou, kterou dovedla oslovit. Především pravdivost na zpěvačce, která zemřela 23. března, oceňují její kolegové z hudební branže.
24. 3. 2021|

Jazzman Armstrong přivezl do Československa Ameriku. Nyní na kulturní diplomacii vsadila Čína

Umění a kultura mohou být mocnou zbraní diplomacie. Česká centra spouští osvětový projekt s názvem Jazzman versus špioni, který představuje opomíjenou, ale důležitou roli umění ve 20. století, zejména během studené války. Kultura jako diplomatická zbraň se ale používá dodnes.
25. 1. 2021|

První den registrace seniorů k očkování. Cesty byly přímé a úspěšné i křivolaké a neúspěšné

Naočkovat proti covidu se chtějí i známí herci a zpěváci seniorního věku. Redaktoři České televize byli u registrace Zdeňka Svěráka (84) a mluvili také s Josefem Zímou (88) či Jiřím Suchým (89). Sledovali rovněž cestu za registrací k očkování u mnoha dalších seniorů.
15. 1. 2021|

30 let zpět: Novoroční přání Jiřího Suchého

S originalitou sobě vlastní pronáší ředitel pražského divadla Semafor Jiří Suchý přání do nového roku, v němž nabízí neméně originální pohled na klausovské „utahování opasků“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 12. 2020|

Recenze: Starci s klarinety stále mladí ladí

Album Kdyby tisíc klarinetů / Starci na chmelu nabízí písně ze dvou českých filmových muzikálů, které ani po téměř šedesáti letech nezestárly a řada z nich se oprávněně stala navždy součástí naší populární hudby.
27. 12. 2020|

V Praze otevřelo Muzeum Lichožroutů. O ponožku už přišli Jiří Suchý i Michal Viewegh

Pražská Villa Pellé patří Lichožroutům, tedy kresleným postavičkám z knih Pavla Šruta a také animovaného filmu. Podobu jim dala Galina Miklínová. Ilustrátorka desítek dětských knih nyní svou tvorbu vystavuje v multimediální expozici.
8. 12. 2020|

Struny podzimu naladí Daniel Hope na Vltavě i Jiří Suchý při derniéře

Daniel Hope, Avishai Cohen nebo Brandt Brauer Frick Ensemble vystoupí na multižánrovém festivalu Struny podzimu, jehož čtyřiadvacátý ročník začíná 10. září. Pořadatelé se totiž podle svých slov navzdory situaci nechtějí vzdát zahraničních hvězd. Tou tuzemskou pak bude Jiří Suchý. Program uvedou Struny podzimu tentokrát ve dvou částech: v září pod širým nebem, v listopadu pod střechou.
11. 9. 2020|

30 let zpět: Divadlo Semafor prochází rekonstrukcí

S novou podobou divadelního prostoru diváky seznámil samotný ředitel Semaforu Jiří Suchý.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo byl 7. května sám doma?

Sám doma není jen Kevin McCallister a moderátorky stejnojmenného pořadu České televize. Dávno před nimi si prázdný domov užívala i titulní hrdinka z představení slavného divadla Semafor. Pásmo písniček, které pro divadlo upravil Jiří Suchý, mělo premiéru 7. května 1960. Kdo v něm byl tedy sám doma?
7. 5. 2020|
Události komentáře

Karel Šíp po 600 dílech Všechnopárty: Je to improvizace, jedinou výjimkou byl Karel Gott

Zábavná talk show Všechnopárty patří k divácky nejoblíbenějším pořadům České televize. V pátek 10. ledna odvysílala jubilejní, šestistý díl. Neodmyslitelnou součástí pořadu je moderátor Karel Šíp. Za patnácti lety, po které vyzpovídal na osmnáct set hostů, se prý neohlíží, v rozhovoru s Michalem Kubalem pro Události, komentáře přesto trochu zavzpomínal.
12. 1. 2020|
Interview ČT24

Suchý: Jednou jsme měli se Šlitrem tichou domácnost, ale od té doby jsme byli větší kamarádi než dřív

Textař, skladatel a divadelník Jiří Suchý letos oslavil osmaosmdesáté narozeniny a šedesátku oslavilo divadlo Semafor, které založil a v jehož čele stále stojí. Podle Suchého divadlo vydrželo tak dlouho proto, že v něm odjakživa byla legrace. A také proto, že on sám s pomocí vlivných příznivců dokázal před rokem 1989 bruslit mezi nejrůznějšími zákazy. Suchý bilancoval v pořadu Interview ČT24.
24. 12. 2019|